IDENTIČNE RADOVE PODVALJIVAO S RAZLIČITIM UČENICIMA

IDENTIČNE RADOVE PODVALJIVAO S RAZLIČITIM UČENICIMA

20.12.2010.

Vjerovali ili ne, i takve stvari su se događale. Gospodin profesor Miro Matijaš je na dvije uzastopne smotre stvaralaštva prijavio identični rad ali s različitim učenicima u glavnoj ulozi. Nakon što je opomenut, uz zabranu sudjelovanja na sljedećoj smotri softverskih radova, ponovno se pojavio. Ovaj puta s 38 prijavaka i ne poštujući Pravilnik, a za navodne radove učenika u novoj školi u kojoj se zaposlio, i u kojima je sam sebe 38 puta naveo kao mentora. Nakon toga incidenta predsjednih povjerenstva za smotru oglasio se ponovno pismom koje je uputio svim nadležnima i zatražio ttrajno izuzeće dotičnog gospodina iz sličnih akcija i manifestacija.

Pogledajmo dio dokumentacije (18.3.2005.):

"Dva pristigla rada iz osnovnih škola su tokom evaluacije diskvalificirana. To su 'Genetički inženjering' autorica Lane Radman i Marte Stipčić, mentora Mire Matejaša, OŠ Matije Gupca; te 'Program prevoditelj i računalne igrice' autora Petra Alilovića, mentora Vladimira Marića, OŠ Marina Držića. Rad 'Genetički inženjering' je diskvalificiran iz razloga što je već predstavljen na županijskoj smotri softverskih radova učenika osnovnih škola Grada Zagreba 2002. godine autora Nikole Radmana, mentora Mire Matejaša, a tome u prilog govori i činjenica da je prilikom prezentiranja rada (a sam rad i jest prezentacija izrađena u programu Microsoft Powerpoint) naveden kao autor Nikola Radman. Rad 'Program prevoditelj i računalne igrice' diskvalificiran je iz razloga što autor/učenik Petar Alilović nije bio u stanju pokrenuti svoj rad i prezentirati ga povjerenstvu.

U vezi spornog rada 'Genetički inženjering', za navedeni čin, povjerenstvo bi po svojoj dužnosti trebalo diskvalificirati autorice rada i sa naredne smotre županijskih radova Grada Zagreba za 2006. godinu, no prijedlog je povjerenstva da se sa naredne smotre županijskih radova Grada Zagreba za 2006. godinu diskvalificira njihov mentor, g. Miro Matejaš, iz razloga što je kao mentor morao znati posljedice izlaska na smotru sa istim radom a sa dva različita učenika. "

A pogledajmo i dio dokumentacije dvije godine kasnije (28.2.2007.):

"Jedina mrlja na ovogodišnjoj županijskoj smotri bilo je odbacivanje prijavljenih 38 radova iz OŠ Dragutina Domjanića. Radovi nisu imali urednu dokumentaciju, niti su bili prijavljeni na način u skladu sa Pravilnikom o provedbi smotre softverskih radova učenika osnovnih i srednjih škola iz područja informatike, te su, na žalost djece, morali biti odbijeni. Također, radova je bilo previše, što daje do znanja da u toj školi nije provedena izlučna smotra. U svih 38 prijava je kao mentor naveden Miro Matijaš, koji je već opomenut na županijskoj smotri softverskih radova učenika osnovnih i srednjih škola iz informatike 2005. godine za grubo nepoštivanje Pravilnika o provedbi smotre. Kako je g. Matijaš bio diskvalificiran 2005. i 2006. godine iz županijske smotre, te je ove godine opet nepoštivao Pravilnik, a na štetu učenika, ovo Povjerenstvo predlaže trajnu diskvalifikaciju spomenutog gospodina iz sustava smotre softverskih radova iz područja informatike."

Oba pisma uredno su primili:
-       pismohrana županijskog povjerenstva,
-       pismohrana Gradskog Ureda za obrazovanje i šport
-       osnovne i srednje škole – sudionici županijske smotre
 
Eto, nažalost događalo se i to. No, ne ponovilo se!
  

IZDVOJILI SMO

Oni dobro znaju da su ljudski potencijali najvažniji nacionalni resurs, godinama potiču darovite učenike i ne posustaju. Uvijek i sve za hrvatsku darovitost, osnovna im je misao vodilja. Njihov veliki rad i prinos školskom sustavu i nacionalnoj darovitosti na ovom području je izniman ...
  

ZANIMLJIVOSTI

Hrvatski robotičari dio su međunarodnog tima znanstvenika koje će u sklopu NATO-ovog programa Science for Peace and Security izraditi najveći dron na svijetu.
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.