E - Hrvatska ZA HRVATSKU DAROVITOST

E - Hrvatska ZA HRVATSKU DAROVITOST

13.11.2011.

Prije dva tjedna, krajem listopada 2011., posjetila nas je ekipa E–Hrvatske. Potrudili smo se i dali im pregršt informacija, a koliko su precizne bile njihove „oči“ pokazala je nedjeljna emisija E–Hrvatske na 2. programu HRTV u 12:40 sati. Posjetili su nas u računalnoj učionici u Domu tehnike na Jarunu u Aleji Matije Ljubeka bb. Zanimale su ih ZRSove radionice za poticanje darovitosti u programiranju. Imali su prilike upoznati najbolje mlade programere različitih generacija koji su odlučili krenuti stopama Gorana Žužića i Ivice Kičića, kao i sa stručnim voditeljima koji na svoj osobit način potiču njihovu darovitost u programiranju. Saznali su da Zagrebački računalni savez djeluje u nekoliko gradskih prostora u Zagrebu i da se u sklopu projekta ZA HRVATSKU DAROVITOST osobito bavi poticanjem darovitosti u programiranju i stvaralaštvu te da se najvažnije aktivnosti Zagrebačka informatijada i ljetni kampovi odvijaju već desetak godina pod imenom Bože Težaka, znanstvenika i humaniste. Dočekani su zvucima pjesme „100 godina BOŽE“, posvećene Boži Težaku i poticanju darovitosti. Kako se u istoimenom spotu u glavnoj ulozi nalazi Goran Žužić, skrenuli smo im pažnju na njegovu zlatnu eru i svečanost koja je u čast uzastopno najboljih rezultata u povijesti svih natjecanja u školskom sustavu RH uoči Božića 2008. održana u Muzeju Dražena Petrovića. Osim velikog panoa s trajno sačuvanim imenima učenika koji su u periodu od 2006. do 2008. ostvarili tridesetipet prvih mjesta od mogućih tridesetišest, bio je tu i zidni grafikon sa svim rezultatima koji su „himalajski narasli“ u proteklih dvanaestak godina. Učionica je bila prepuna vrhunskih mladih informatičara na čelu s drugim najboljim hrvatskim osnovcem u povijesti Mihaelom Liskijem, osvajačem pet prvih mjesta na državnim natjecanjima, sada već učenikom 1. razreda MIOCa i članom mlade nacionalne programerske reprezentacije i programskim voditeljem za mlade. Upoznali su i sedmaša Roberta Benića, najboljeg hrvatskog programera u C++ i budućeg olimpijca iz OŠ Davorina Trstenjaka, zatim dvostrukog državnog pobjednika Petra Orlića i najbolju našu programerku Mariju Gegić iz Retkovca. Bila je tu i najbolja Karlovčanka Ana Crnković, koja već dvije godine pohađa ZRSove radionice u Zagrebu i kampove na Silbi. Na radionici su bili i sedmaši Hrvoje Ricijaš i Karlo Grozdanić, državni pobjednici i pobjednici ZG. Informatijade koji sudjeluju u radionicama, natjecanjima i kampovima ZRSa već od svojeg prvog razreda osnovne škole. Zatekli su i početnika Gregora Žinića, mladog nogometaša HAŠKa koji se ove jeseni zaljubio u programiranje i uključio u radionicu sa svojim vršnjacima iz petih razreda. Nažalost, na radionici nije bilo Vedrana Kurdije koji je ostao bez "vučne službe" i Lovre Kalinovčića, koji je za promjenu termina saznao u zadnji čas pa mu se "nije dalo oblačit" jer je baš nešto rješavao na kompu.

Posebno su razgovarali s Dominikom Fistrićem, učenikom petog razreda iz Pušće, koji programira u programskom jeziku Logo i C++, a sudjeluje već petu godinu u svim programima ZRSa. Tek je peti razred, a već je ostvario izvanserijske rezultate: četvrerostruki je pobjednik programerske lige MINI VIJUGA, dvostruki pobjednik MALE OLIMPIJADE, a u travnju u Rapcu bio je i najbolji četvrtaš na državnom natjecanju.

Naprednu radionicu Loga pripremila je i vodila najuspješnija hrvatska osnovnoškolska mentorica u povijesti Mihaela Piskač iz Društva DUI, a pomagao joj je njen bivši učenik Mihael Liskij. S najmlađima, tj. s minićima, učenicima nižih razreda i prema autorskom programu LOGOTOMIJA (Piskač/Orčić) radila je Marija Ret, profesorica matematike i informatike iz udruge programera S VIJUGOM. A da na radionicama ima i darovitih programerki, ima ih. Marija, Ana, Magdalena i Blanka te voditeljice Mihaela, Marija i na snimanje zakašnjela Zrinka, samo su neke od njih. Ne zaboravimo da među voditeljima imamo i našeg "special" djedicu u .Ndoc formatu i WOOlooMena, koje čuvamo kao iznenađenje za buduću emisiju E-gerijatrije.

U ime Zagrebačkog računalnog saveza ugostila ih je udruga informatičara Božo Težak, na čelu s tajnikom udruge Kristijanom Burnikom, koji je uz osnovne informacije o radu s programerskim zanesenjacima, istaknuo da se u isto vrijeme, u središnjem prostoru u Ilici 53 pod vodstvom prekaljenog olimpijca Adriana Satje Kurdije održava i radionica za najbolje srednjoškolce, od kojih će mnogi i ove godine zakucati na vrata nacionalnog olimpijskog tima. Nismo zaboravili istaknuti da glavnu potporu za svoj rad ZRSovci imaju od Grada Zagreba, i da smo osobito ponosni na Nagradu Grada Zagreba i Medalju Grada Zagreba, oba najviša priznanja iz 2010. godine koja je ZRS dobio za svoj desetogodišnji rad i postignuća u poticanju darovitosti. No i ovom prigodom Kristijan je nesebično istaknuo kako je do kraja 1999. jedina udruga koja je iznimno snažno skrbila o darovitim informatičarima, bio samo HSIN - nacionalni savez informatičara. A nakon što smo mi ZRSovci krajem 1999. pokrenuli projekt ZA HRVATSKU DAROVITOST, i mi smo, u početku malo pomalo, a onda svake godine sve jače i jače, počeli davati i naš iznimno veliki doprinos nacionalnim programima u ime Grada Zagreba za što smo naposlijetku, kao jedina udruga dosad i zaslužili oba najviša priznanja Grada Zagreba.

TULUMBA!




Izvorni link: www.youtube.com
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.