3. LJETNA KAMP ZA POTICANJE DAROVITOSTI "BOŽO TEŽAK", OTOK SILBA 2002.

3. LJETNA KAMP ZA POTICANJE DAROVITOSTI "BOŽO TEŽAK", OTOK SILBA 2002.

01.09.2002.


znamo ploviti...


... kad si kupim mali traktorić ...


14 borova se nadvilo nad nama


Tureta u mjestu


Cili dan pituraješ...


TCP/IP više nije bauk..

Ovogodišnja ljetna škola informatike, treća po redu, prvi puta je održana na na otoku Silbi.
Otok do kojeg se brzom brodskom vezom iz Zadra dolazi za otprilike 2 sata pripada Zadarskom arhipelagu, a okružuju ga otoci Lošinj, Premuda, Olib te više manjih otoka.

Polazak na ljetnu školu bio je s parkinga pokraj Ciboninog tornja 27.8. u ranim jutarnjim satima, oko 00:15 sati. Zbog velikog broja sudionika, 14 računala i prateće opreme te osobne prtljage sudionika krenulo se put Zadra s dva autobusa. U Zadar se stiglo oko 5:30 sati. Oprema je uz pratnju nekih voditelja išla na brod za Silbu u 6:30 sati, a djeca su do polaska svog prijevoza za Silbu, katamarana u 10 sati, imala priliku razgledati Zadar.
Glavni dio "ekspedicije" stigao je na Silbu oko 12 sati. Dočekala nas je prethodnica, programski voditelji, koja je išla prvim brodom zajedno s opremom i dio voditelja koji je stigao dva dana ranije na Silbu.

Za prijevoz prtljage korištena su dva manja traktora obzirom da na Silbi nema prometa motornim vozilima. Laganom šetnjom od 15 min. stigli smo do mjesta na otoku gdje smo bili smješteni.
Deset bugalova izdvojenih u šumarku, posebno izdvojen restoran, raznovrsni sportski tereni, 20 metara udaljena plaža i pogled u daljinu na otok Pag i dalje na Velebit, činili su novi dom za zagrebačke informatičare.

U jednoj od područnih osnovnih škola OŠ Zadarskih otoka udaljenoj od našeg prebivališta 5 min. hoda, postavljene su bile dvije računalne učionice.

Ukupno je za polaznike bilo postavljeno 14 računala s pratećom opremom: 2 prijenosna računala, 2 pisača, skener, digitalni fotoaparat, projektor. Učionica 1 s 8 računala imala je vezu na Internet, a računala u svakoj učionici bila su povezana u LAN mrežu. Pri postavljanju obiju učionica u početku je bilo manjih problema zbog napona i analogne telefonske linije, no ti problemi su riješeni u tom trenutku na najbolji mogući način iako je spora veza na Internet kasnije mnogima u slobodno vrijeme zadavala "glavobolje". Dogodine planiramo digitalnu telefonsku liniju i ISDN vezu na Internet.

Programi su započeli drugog dana po dolasku i to tradicionalno posebno za polaznike početnike pod nazivom "Edukacija kroz igru" a posebno za darovite polaznike iz područja informatike pod nazivom "Dr. Božo Težak". Ukupno je bilo 49 polaznika.

Jazz u prvom planu; u pozadini flash animacija...

Početnici su imali mogućnost pohađati 4 programa:
- Osnove rada na računalu,
- Internet,
- Obrada fotografije putem računala i Multimedija,
 

Ivona...

dok su napredni imali mogućnost pohađati 5 programa: Mreže i komunikacije, Linux, Visual basic, Web dizajn i animacije i Snalaženje i građenje u aktivnim svjetovima. Svi polaznici mogli su pohađati i 3 neinformatička programa: likovna radionica, izrada figurica od fimo gline te akrobatski rock & roll. Posebno atraktivno bilo je ispaljivanje (lansiranje) modela raketa s obližnje plaže u sklopu posebnog programa. Svi polaznici dobili su majice koje su u okviru likovne radionice bojali i oslikavali s vlastitim uglavnom morskim motivima. Što je tko oslikao moglo se vidjeti na zajedničkoj fotografiji sudionika ove ljetne škole.

 
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.