Momak ju odveo u Amsterdam i prodavao!

Momak ju odveo u Amsterdam i prodavao!

09.07.2011.

Žrtve trgovine ljudima djevojke najčešće postaju odgovarajući na oglase za razne poslove, a u pakao ih često odvode i njihovi momci. Takvu tragičnu priču doživjela je i jedna dvadesetogodišnja studentica iz Siska.

Djevojka iz Bosne i Hercegovine, koja je nakon rata došla živjeti u Dalmaciju, prijavila se na oglas u novinama u kojem su u Zagrebu tražili djevojku za čuvanje djece. Dan nakon dolaska u Zagreb, njezini "poslodavci" na prijevaru su je odveli u Sloveniju, a potom u Austriju, u Beč. Potom su joj priznali da dijete koje je trebala čuvati ne postoji. Prisilili su je da preobučena u Turkinju prositi po restoranima, prodaje cvijeće, a potom i drogu, koju je prije toga trebala probati. Kad se pobunila, "vlasnik" ju je istukao, a u svega nekoliko dana i više puta silovao.

No, zaboravio joj je oduzeti putovnicu, koju je iskoristila tijekom jedne policijske racije kad se prijavila policiji i na taj način pobjegla iz pakla u kojemu se našla, piše Slobodna Dalmacija.

U Centru Rosa, koji zbrinjava i pomaže ženama i djeci žrtvama trgovine ljudima, ističu kako se žrtve u taj pakao najčešće uvlače preko poznatih osoba u koje imaju povjerenja. Ponekad je riječ i o njihovim momcima. Jedan od takvih primjera iznosi aktivistica u Centru Rosa Nela Pamuković.

Sjeća se dvadesetogodišnje studentice iz Siska koja je s momkom krenula na put u Amsterdam. Do obitelji je, međutim, doprla priča kako se momak hvali da će zgrnuti novac na njezinoj prostituciji, pa su alarmirali policiju. Iako je Interpol raspisao tjeralicu, par je stigao do Nizozemske.

No, nakon nekog vremena su se vratili. Pretpostavlja se da je mladić djevojku u inozemstvu prodavao, jer ju je i u Hrvatskoj nagovorio da objavi oglas te joj je našao smještaj u Zagrebu. Nakon toga je uhićen, a djevojci su ženske udruge pružile pomoć.



Izvor / prilog : danas.net.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.