Pokrenuli smo inicijativu za postavljanje biste Bože Težaka u Tehničkom muzeju

Pokrenuli smo inicijativu za postavljanje biste Bože Težaka u Tehničkom muzeju

23.12.2011.

Dobro je poznata i javno istaknuta činjenica da je Božo Težak bio idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja u Zagrebu. U godini koja je pred nama planiraju se znatna sredstva za uređenje muzeja, a slika dvorišnog prilaza s istaknutim bistama velikana čezne za svojim idejnim začetnikom Božom Težakom. Poznata je činjenica da je u lipnju 2007. godine, u prigodi obilježavanja stote obljetnice rođenja, predivna bista Bože Težaka u prigodi promocije monografije „Profesor Božo Težak - lučonoša znanosti“, bila izložena u Skupštini Grada Zagreba. Ona se još uvijek nalazi na čuvanju u NSK i valja nam učiniti samo jedno, stvoriti preduvjete kako bi se brončana bista idejnog začetnika Muzeja stavila tamo gdje joj je i bilo mjesto svih ovih godina. Stoga mi iz Zagrebačkog računalnog saveza i naših udruga članica, udruge informatike Božo Težak i društva učitelja informatike DUI, ovim podneskom s osobitom ljubavlju pokrećemo službenu inicijativu za postavljanje biste Bože Težaka u dvorištu Tehničkog muzeja. Kao prvi potez. Na vama je zatim, poštovano vodstvo Muzeja, da ovaj poticaj prihvatite s istom ljubavlju kojom ga prihvaća i od srca podupire i dr.sc. Đurđica Težak, te pokrenete postupak kako biste osigurali sve potrebne preduvjete da vašeg 'duhovnog vođu' možda već iduće godine smjestite u srce dvorišta Tehničkog muzeja, odnosno u Aleju skulptura velikana u svome parku. Na Gradu Zagrebu je da u svojim planovima spremno i brzo izvrši malene korekcije i dopune, uz znanje i u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Oni će to, kao zdušni podupiratelji obaju izdanja monografije o Boži Težaku, sasvim sigurno s radošću i učiniti.

Poštovano vodstvo Tehničkog muzeja,

uvjereni da ćete se o ovoj inicijativi pozitivno očitovati molimo Vas da, nakon njenog prihvaćanja i donošenja odluke o pokretanju projekta, a uz dostavljeni zagovor obitelji Težak, preuzmete brončanu bistu autora akad. kipara Emila Bohutiskog koja se, prekrasna i vjerna, nalazi u ormaru u direktorskoj sobi NSK. Vjerujemo da ćete nakon toga s radošću nastaviti voditi ovaj projekt, kao svoju izvanserijsku aktivnost u spomen na vaše stvarne početke, koji poput ove inicijative datiraju u vrijeme došašća, ali davnog 21. prosinca 1954. godine, i kojima je 'kumovao' dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, Božo Težak. Profesor.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.