Kako računala učiniti milijun puta bržima?

Kako računala učiniti milijun puta bržima?

07.10.2016.

Ekipa znanstvenika predvođena znanstvenicima s američkog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) možda je otkrila način kako računala učiniti milijun puta bržima nego što su sada. 

Oni su pokazali da se korištenjem tzv. Cherenkovog efekta električna energija može efikasno transformirati u svjetlosnu. Važnost ove demonstracije, kako javlja The Straits Times, leži u tome da bi svjetlosna energija u budućnosti mogla biti korištena umjesto elektrona, za obradu podataka milijun puta bržu od trenutnih brzina. Svjetlo, naime, može biti izmijenjeno na način da sprema slijedove jedinica i nula, odnosno računalni jezik, na frekvencijama mnogo višim od onih na kojima to rade elektroni. 

 
Riječ je, ipak, još uvijek o teoriji. No, rezultati istraživanja objavljeni su u nekim znanstvenim časopisima...


Izvor / prilog : croexpress.eu
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.