ZDRAVKO ŠKOKIĆ: JE LI POMAGANJE I PREPISIVANJE U NATJECANJIMA ZAPRAVO NASILJE NAD ONIMA KOJI TO NE RADE?

ZDRAVKO ŠKOKIĆ: JE LI POMAGANJE I PREPISIVANJE U NATJECANJIMA ZAPRAVO NASILJE NAD ONIMA KOJI TO NE RADE?

09.10.2024.

Obitelji mnogih članova zovu nas obraćaju nam se desetak godina , i ljuti su jer u natjecanju HONI neprstano zapažaju rezultate za koje, kako kažu, znaju da ih neki učenici ne mogu postići. I ukazuju nam na tragikomične situacije - i "Chuck Norriss" bodove.

Prije šest godina, 2018. godine voditelji su pregledavali kodove (HONI) drugih natjecatelja - i mali što vidjeti. Nevjerojatna, sramotna prepisivanja, pomaganje pri rješavanju, i nezasluženi bodovi koji mijenjaju ljestvice poretka, u nekim razredima osnovnih škola.

Već tada upitali smo je li zapravo riječ o nasilju nepoštenih voditelja i učenika nad onim poštenima? U to vrijeme, kao nasljeđe na davne godine, kada se pazilo na etiku, postojala je mogućnost preuzimanja svih učeničkih rješenja - i provjeravanje te detektiranje sumnjivih.

Između desetak situacija, izabrali smo jednu, koja bi onemogućila našeg člana iz profesorske obitelja, da se plasira na JHIO, juniorsku hrvatsku olimpijadu, za koju smo procijenili da bi mogla biti prihvaćena.

I uspjeli smo. No nakon toga se više ne mogu dohvatiti rješenja (kodovi) - ta mogućnost, ponavljamo, naslijeđena iz perioda do 2012/1

Koliko su takve situacija tragikomične i štetne pokazuju neki javno dostupni rezultati:

- uvjerljivi pobjednik HONI 2018 1002 boda

- državno natjecanje, uživo, nadzor 24 boda, zadnje mjesto .

Svake godine nakon toga roditelji zovu i ukazuju na ogromne bodove koje osvoji poneki učenik 3.r , ili 4.r , ili 5/6/7 pa i 8. razreda. Djeca međusobno znanju, pa i neki roditelji i voditelji, tko što može. i čude se kako uvijekiz istih nekoliko udruga, u prvom kolu osvoje dvotruko i viš bodova nego što mogu.

Jedan roditelj se tako čudio kako nejogovo dijete nije prošlo na županijskom natjecanju, za razliku od školskog kolege koji je bio bitno lošiji na HONI-ju, a prošao je s lakoćom. Roditelj ga je upitao "kako je to moguće".

Učenik je odgovorio: zato što ja na HONI-ju (i inače u ZRSu) uvijek riješim samo ono što znam!"

Naravno, njegovi roditelji su oduševljeni s takvim pristupom.

Dobili smo prijavu kako se dogoditi da su neki učenici dobili bodove za ogled iako su za vrijeme preopisano za rješavanje - bili na nekom drugom događaju, tribini i slično, a njihovi drugi kolege iz udruge su u to vrijeme - predviđeno za natjecanje - zaista rješavali.

I ove godine, roditelji se žale, ponovno su vidljivi bodovi poput mnogih prethodnih situacija - ljuti su i na nas što ništa ne poduzimamo - i kažu da će zatražiti pravosudno plicijsku zaštitu. Mi ne možemo ništa drugo nego osigurati da naši članovi / voditelji - ne varaju - ne prepisuju - jer bi bili izbačeni.

I obična podloga za miša znade da se to ne smije raditi.

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.