Ustavni sud ukinuo je kurikulum zdravstvenog odgoja

Ustavni sud ukinuo je kurikulum zdravstvenog odgoja

22.05.2013.

Ustavni sud ukinuo je kurikulum zdravstvenog odgoja i odredio da će se do donošenja drugog kurikuluma, u skladu s ustavnim i demokratskim načelima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja koji su se provodili do početka školske godine 2012. /2013.

Država nije na uravnotežen način uskladila sadržaje zdravstvenog odgoja s ustavnim pravom i slobodom roditelja u odgoju djece. Proces uređivanja i implementacije događao se na način koji djelomice nije u skladu s demokratskim načelima koje je država dužna poštovati i provoditi. Taj proces pokazao je značajan nedostatak demokratskog pluralističkog pristupa.

Neprihvatljivo je da pri donošenju propisa takvog sadržaja i pravne snage nije prethodilo iznošenje mišljenja vijeća roditelja, nije bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a nije bila provedena ni javna rasprava, osobito o spolnom odgoju, a znalo se da će to izazvati kontroverzije.

Očito je da stupanju na snagu spornog propisa nije prethodila ni cjelovita priprema u tehničkom organizacijskom i edukacijskom smislu. Osobito je neprihvatljivo da propis stupi na snagu nakon što je školska godina već započela.

Iako je predlagateljima bio sporan samo spolni odgoj, morao se ukinuti čitav kurikulum. Sudac izvjestitelj bio je Mato Arlović, a odluka je donesena jednoglasno.

P.S.

(Bilo bi još ljepše da u duhu hrvatskog jezika govorimo i pišemo kurikul a ne kurikulum. A neki donositelji "promjena" donose nam čak i ono što u duhu hrvatskog jezika ni ne postoji.)Izvor / prilog : www.vecernji.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.