Ne smije se natjecati jer za njega nema mjesta u dvorani?

Ne smije se natjecati jer za njega nema mjesta u dvorani?

01.06.2019.

Ivan Jambrešić učenik je prvog razreda ekonomsko informatičke škola Future, od drugog se razreda osnovne škole bavi programiranjem, a već u trećem bio je najbolji u državi. Taj uspjeh postigao je još nekoliko puta, a ova je godina za njega bila izrazito uspješna.
Osvojio je, naime, treće mjesto na državnim natjecanjima iz programiranja i matematike, a natjecao se i na Seniorskoj informatičkoj olimpijadi i postigao izvrsno osmo mjesto. Svake godine između osam i deset srednjoškolaca koji su na tom natjecanju bili najbolji imaju šansu natjecati se u Izbornim pripremama za četiri mjesta u najprestižnijem informatičkom timu – onom međunarodnom olimpijskom, a tako će biti i ove subote i nedjelje. No, ove godine tu je priliku dobilo njih samo sedam. Nema mjesta za još jedan stol? Tajnik Zagrebačkog računalnog saveza Zdravko Škokić, čijeg je Ivan član, smatra da se radi o diskriminaciji, a to opravdava dugogodišnjom praksom odabira koja je ove godinem, kaže, prekinuta.
- Ako su se 2015. i 2016. pozivali učenici koji su bili čak jedanaesti, zašto se presedan čini na učeniku ove škole, koji je ujedno jedan od tri najmlađa među osam najboljih hrvatskih programera? - pita Škokić, a usput spominje i da je Jambrešić imao dovoljno bodova da upadne u to elitno natjecanje kad se usporedi s prijašnjim godinama. - Prije tri godine sedmopozicionirani je imao 200 bodova, a pozvan je i osmi koji je imao 173 boda, a nakon osmoga su bila pozvana još tri učenika. Ove godine bi osim sedmog koji je imao istih 200 bodova, morao biti pozvan barem još i osmi (Ivan) koji je imao 177 bodova – ističe, napomenuvši da se na ovu odluku žalila i njegova škola.
A razlog zašto se Ivana nije pozvalo na Izborne pripreme Škokić vidi u organizacijskim propustima Hrvatskog saveza informatičara. Naime, pripreme se u obje skupine – juniorskoj i seniorskoj – održavaju u isto vrijeme i na istom mjestu. Organizator se, kaže Škokić, pravda da u dvorani koja je na raspolaganju za dodatnog natjecatelje jednostavno nema dovoljno prostora. - Zagrebački računalni savez je predložio da u prostor stavi još jedan stol kako bi i Ivan Jambrešić dobio mjesto i mogao dobiti pozivnicu. Ako stane 15 stolova – stane i šesnaesti – ističe.

HSIN: Nema to nikakve veze To što se oba natjecanja održavaju u isto vrijeme i isto mjesto nema nikakve veze s tim što Ivan Jambrešić nije pozvan na Izborne pripreme, kažu u Hrvarskom savezu informatičara, koji organizira ta natjecanja.

Istina, prvi puta se dogodilo da se i juniorske i seniorske izborne pripreme istodobno, ali to je zbog toga što je ono za osnovnoškolce još uvijek relativno "friško" pa se još pokušava organizacijski uklopiti s onim za srednjoškolce. laugh

I istina je da za Ivana u dvorani nema mjesta, no to nema nikakve veze. Presudili su, naime, njegovi bodovi na natjecanju.

Više
 



Izvor / prilog : www.vecernji.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.