VIDI e-novation: Predstavljeno VIDI Project X mikroračunalo

VIDI e-novation: Predstavljeno VIDI Project X mikroračunalo

08.03.2020.

U sklopu VIDI e-novation Awards događanja na kojemu su dodijeljene nagrade Teslino jaje za najbolje inovacije predstavljen je i novi projekt visokotehnološke medijske kuće Vidi, a glavni urednik Tomislav Kotnik predstavio je Vidi Project X, prvo hrvatsko multifunkcijsko razvojno mikroračunalo. Baš kao što se pod motom Sanjaj i ostvari na VIDI e-novation Awards konferenciji od keynote govornika i nagrađenih dobitnika tražio X-faktor koji je potreban za uspjeh u razvoju inovacije, tako je VIDI X vjerujemo karika koja nedostaje brojnim startup tvrtkama u fazi razvoja proizvoda.
 
VIDI X se temelji na moćnom procesoru ESP32, stiže sa senzorom temperatureBluetooth i Wi-Fi modulom, mikrofonom i 2,8“ ekranom, a detaljnu shemu i konačni popis komponenti dobit će se u Starter kitu.
VIDI Project X značajno je snažnija platforma od Arduina, a za razliku od Raspberry Pi računala ne treba mu operativni sustav. Za pokretanje je potreban izvor napajanja putem 3xAA baterije ili preko USB kabela, a programirati se može na računalu s WindowsLinux ili Mac OS sustavima. Moguće je raditi u PythonuCC++, JavaScriptu i drugim programskim jezicima, a na GitHubu Vidilaba pripremamo repozitorij firmwarea, softwarea i tutoriala.
Na VIDI Project X-u slično kao na Arduino možete spajati dodatne komponente i senzore, kao i koristiti već postojeće. Mogućnosti povezivanja i primjena su ogromne s obzirom na raznolike komunikacijske mogućnosti (Wi-Fi, Bluetooth, IR).
 
Zagrebački računalni savez prepoznao je faktor X i podržao svojim pismom namjere testiranje i korištenje ovog odličnog primjera vlastitog hrvatskog razvoja.
 
Ako VIDI vidi, zašto ne bismo i mi ...
 
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.