Ukratko o savezu od 1. rujna 1999. pa sve do današnjih dana

Ukratko o savezu od 1. rujna 1999. pa sve do današnjih dana

01.12.2010.

Savez je sastavljen od deset raznovrsnih informatičkih udruga vrlo jasno profiliranog područja rada. U vrijeme brze informatizacije i tehnoloških promjena te rasta osobnog standarda djelovanje saveza dobiva sve više na važnosti u specijaliziranim područjima rada i poticanju darovitosti. Savez se stoga, a u sklopu projekta ZA HRVATSKU DAROVITOST, pokrenutog s preuzimanjem saveza 1.9.1999. osobito bavi poticanjem učeničke darovitosti na području informatike i računalstva te usavršavanjem učitelja informatike za rad na ovom području. Izrazito povećanje broja natjecatelja te njihove kvalitete i višestruki uzastopni najbolji rezultati u povijesti svih državnih natjecanja u programiranju u školskom RH svjedoče o doprinosu poticanju darovitosti na područlju učeničke informatike i računalstva. Grad Zagreb je za samo devet (9) godina od potpuno nezapaženih rezultata postao izrazito najbolji s više od 90% osvojenih prvih mjesta, da bi se od 2009. do zadržao na oko 60% plasmana među najbolja tri.

Savez povremeno organizira i aktivnosti sa svrhom osposobljavanja ravnatelja i školskog osoblja za kvalitetniju promjenu računala u svakodnevnom uredskom radu, a redovito skrbi o osposobljavanja programskih voditelja. Održavaju se i različite popularizatorske radionica za djecu, umirovljenike i žene.

U sklopu svojeg programa Savez nastoji očuvati i trajno provoditi sljedeće programe:

  • ZG. INFORMATIJADA Božo Težak, programerska manifestacija sastavljena od tri natjecanja:
- programerske lige MINI VIJUGA za učenike nižih razreda osnovnih škola
- programerski turniri AVVENIRE za starije osnovce (zasebno Logo i zasebno C/C++/Python)
- MASTERS, programerski turniri za srednjoškolce
  • MALA PROGRAMERSKA OLIMPIJADA
- povremene smotre informatičkog stvaralaštva školske djece i mladeži i natjecanja u programiranju za učitelje informatike;
- sudjelovanje u organizaciji školskih i županijskih natjecanja i smotre u informatici–računalstvu (do 2010) te organiziranje sudjelovanja ekipe Grada Zagreba na državnom natjecanju;
  • ljetne kampove za poticanje darovitosti Božo Težak;
  • pripreme za županijsko i državno natjecanje; programi usavršavanja učitelja informatike i školskog osoblja;
- organiziranje sudjelovanja najboljih zagrebačkih učenika u hrvatskoj programerskoj ligi;
  • zimske radionice, programerska vježbe i programi za poticanje rane darovitosti;
  • pAKCELERATOR, programerska natjecanja i vježbe za učenike osnovnih škola
- povremene specijalizirane programe i raznovrsne vikend, tjedne i mjesečne tečajeve; sezonske radionice za popularizaciju informatike, odnosno poticanje darovitosti u različitim područjima primjene računala (glazba, film, animacije, i sl.); opće popularizatorske programe udruga članica u računalnim učionicama,
- tečajeve i radionice za umirovljenike i žene, a nu pripremi su i programi za osobe smanjene pokretljivosti.

Osim ovih programa Savez enlightened skrbi i o zaštiti, očuvanju ali i promociji velikana hrvatske znanstvene baštine Bože Težaka, a povremeno se uključuje i u razne aktivosti u društvenoj stvarnosti koja ga okružuje. Osobito je senzibiliziran na aktivnosti usmjerene toleranciji i nenasilju među mladima u kojima povremeno sudjeluju neki istaknuti članovi saveza. 

Od kraja 1999. savez o svojem djelovanju i razvojnim idejama redovito izvještava Grad Zagreb, osobito gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Nakon desetak godina ustrajnog rada, padova i uspona, kao i izvanserijskih rezultata na području poticanja darovitosti, lokalna zajednica je napokon u cijelosti prepoznala naš rad i rezultate:

  • Grad Zagreb dodijelio je savezu svoja najviša priznanja. Dobiti u istoj godini Nagradu Grada Zagreba i Medalju Gradonačelnika Grada Zagreba, jedinstvena je privilegija.

Nadamo se da će rad saveza uskoro prepoznati i resorno Ministarstvo.

Na Dan Grada Zagreba 2010. godine u rad je puštena nova web stranica Saveza, koja je već dugo glavni komunikator s polaznicima i roditeljima, a nakon redizajna postala je i svojevrsno ogledalo ukupnog rada i rezultata u proteklih gotovo osamnaest godina.

Do svih navedenih programa sadržanih u navigacijskom dijelu web stranice, s lakoćom se dođe. Dovoljno je kliknuti na Poticanje darovitosti ili na Popularizacija pa izabrati jednu od ponuđenih mogućnosti ili klikom na preostale mogućnosti izravno pronaći što vas interesira. Dodatno, uz pomoć kotačića na mišu ili strelica može se pogledati i unazad u mjeri vlastitog interesa, a neke osobite obavijesti, video uratci, podsjećanja ili smiješni trenuci, kao i zamimljivosti, ali i događaju iz kategorije "NE PONOVILO SE", izdvojeni su u donjoj četvrtini stranice. Vezu sa svojom društvenom okolinom savez održava i uz pomoć korisnih i ostalih linkova, ali i rubrikama ZRSOVAC I DRUŠTVO, DRUGI O NAMA i malim glazbenim kutkom ispod korisnih linkova.

Za početno sprijeteljivanje s web stranicom potrebno je 15-tak minuta, a za prelistavanje svih sadržaja (naprijed, nazad te oko izabrane obavijesti) oko pola sata.

Grad Zagreb je prepoznao i potrebu da bi savez kao specijalističko središte i udruga od posebnog interesa za Grad morao imati i primjeren prostor za svoje aktivnosti i popularizaciju programiraja, te mu je dodijlio prostor u Vlaškoj 81/F. Prostor od 320m2 zahtijeva velike radove na sanaciji, uređenju i opremanju. Ukupna vrijednost investicije je milijun i pol kuna, predviđene su četiri faze, a od 10.11. 2016. u tijeku  je 1. faza.

Sretno!

IMPRESSUM:

Datum osnivanja: 21.10.1998.

Predsjednik: Rikard Dimić, mag.mech.ing.
Dopredsjednica: Dr.Sc. Vesna Babić
Tajnik: Zdravko Škokić, dipl. ing.

Počasni predsjednik: pl. Branimir Makanec, ing.

Telefoni i e-pošta:

- Zdravko Škokić 0914848348 ; 01 4848 348,
- Ured: 01 4444 530 ; Fax. 01 4444 530

E-mail adresa:saveza
Web adresa www.zrs.hr ; Facebook: https://www.facebook.com/ZRSovac/

OIB: 91425492678  ;   IBAN: HR9523400091110668501

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Krajem devedesetih Grad Zagred nije postojao na karti pobjednika državnih natjecanja u informatici, a broj učenika zainteresiranih za programiranje bio je malen. Nova ekipa u Zagrebačkom računalnom savezu odlučila je to promijeniti od ljeta ...
  

ZANIMLJIVOSTI

Hrvatski robotičari dio su međunarodnog tima znanstvenika koje će u sklopu NATO-ovog programa Science for Peace and Security izraditi najveći dron na svijetu.
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.