Ukratko o savezu od 1. rujna 1999. pa sve do današnjih dana

Ukratko o savezu od 1. rujna 1999. pa sve do današnjih dana

01.12.2010.

Savez je sastavljen od deset raznovrsnih informatičkih udruga vrlo jasno profiliranog područja rada. U vrijeme brze informatizacije i tehnoloških promjena te rasta osobnog standarda djelovanje saveza dobiva sve više na važnosti u specijaliziranim područjima rada i poticanju darovitosti. Savez se stoga, a u sklopu projekta ZA HRVATSKU DAROVITOST, pokrenutog s preuzimanjem saveza 1.9.1999. osobito bavi poticanjem učeničke darovitosti na području informatike i računalstva te usavršavanjem učitelja informatike za rad na ovom području. Izrazito povećanje broja natjecatelja te njihove kvalitete i višestruki uzastopni najbolji rezultati u povijesti svih državnih natjecanja u programiranju u školskom RH svjedoče o doprinosu poticanju darovitosti na područlju učeničke informatike i računalstva. Grad Zagreb je za samo devet (9) godina od potpuno nezapaženih rezultata postao izrazito najbolji s više od 90% osvojenih prvih mjesta, da bi se od 2009. do zadržao na oko 60% plasmana među najbolja tri. Članovi saveza pobijedili su na svih hrvatskim juniorskim olimpijadama, a oni najbolji (Goran Žužić, Luka Kalinovčić, Lovro Pužar i ivica Kičić) nalaze se među 50 najboljih olimpijaca svih vremena.

Savez je povremeno organizirao i aktivnosti sa svrhom osposobljavanja ravnatelja i školskog osoblja za kvalitetniju promjenu računala u svakodnevnom uredskom radu, a redovito skrbi o osposobljavanja programskih voditelja. Održavaju se i različite popularizatorske radionice za djecu, umirovljenike i žene.

U sklopu svojeg programa Savez nastoji očuvati i trajno provoditi sljedeće programe:

  • ZG. INFORMATIJADA Božo Težak, programerska manifestacija sastavljena od tri natjecanja:
- programerske lige MINI VIJUGA za učenike nižih razreda osnovnih škola
- programerski turniri AVVENIRE za starije osnovce (zasebno Logo i zasebno C/C++/Python)
- MASTERS, programerski turniri za srednjoškolce
  • MALA PROGRAMERSKA OLIMPIJADA
- povremene smotre informatičkog stvaralaštva školske djece i mladeži i natjecanja u programiranju za učitelje informatike;
- sudjelovanje u organizaciji školskih i županijskih natjecanja i smotre u informatici–računalstvu (do 2010) te organiziranje sudjelovanja ekipe Grada Zagreba na državnom natjecanju;
  • ljetne kampove za poticanje darovitosti Božo Težak;
  • pripreme za županijsko i državno natjecanje; programi usavršavanja učitelja informatike i školskog osoblja;
  • pripreme nacionalne olimpijade i za međunarodna natjecanja
- organiziranje sudjelovanja najboljih zagrebačkih učenika u hrvatskom otvorenom natjecanju HONI;
  • zimske radionice, programerska vježbe i programi za poticanje rane darovitosti;
  • pAKCELERATOR, programerska natjecanja i vježbe za učenike osnovnih škola
  • Ljetne programerske lige (C++/Python i Logo)
  • Zimske programerske lige (C++/Python i Logo)
- povremene specijalizirane programe i raznovrsne vikend, tjedne i mjesečne tečajeve; sezonske radionice za popularizaciju informatike, odnosno poticanje darovitosti u različitim područjima primjene računala (glazba, film, animacije, i sl.); opće popularizatorske programe udruga članica u računalnim učionicama,
- tečajeve i radionice za umirovljenike i žene, a nu pripremi su i programi za osobe smanjene pokretljivosti.

Osim ovih programa Savez enlightened skrbi i o zaštiti, očuvanju ali i promociji velikana hrvatske znanstvene baštine Bože Težaka, a povremeno se uključuje i u razne aktivosti u društvenoj stvarnosti koja ga okružuje. Osobito je senzibiliziran na aktivnosti usmjerene toleranciji i nenasilju među mladima u kojima povremeno sudjeluju neki istaknuti članovi saveza. 

Od kraja 1999. savez o svojem djelovanju i razvojnim idejama redovito izvještava Grad Zagreb, osobito gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Nakon desetak godina ustrajnog rada, padova i uspona, kao i izvanserijskih rezultata na području poticanja darovitosti, lokalna zajednica je napokon u cijelosti prepoznala naš rad i rezultate:

  • Grad Zagreb dodijelio je savezu svoja najviša priznanja. Dobiti u istoj godini Nagradu Grada Zagreba i Medalju Gradonačelnika Grada Zagreba, jedinstvena je privilegija.

Nadamo se da će rad Saveza prepoznati i kreativna administracija u resornom Ministarstvu.

Na Dan Grada Zagreba 2010. godine u rad je puštena nova web stranica Saveza, koja je već dugo glavni komunikator s polaznicima i roditeljima, a nakon redizajna postala je i svojevrsno ogledalo ukupnog rada i rezultata u proteklih gotovo osamnaest godina.

Do svih navedenih programa sadržanih u navigacijskom dijelu web stranice, s lakoćom se dođe. Dovoljno je kliknuti na Poticanje darovitosti ili na Popularizacija pa izabrati jednu od ponuđenih mogućnosti ili klikom na preostale mogućnosti izravno pronaći što vas interesira. Dodatno, uz pomoć kotačića na mišu ili strelica može se pogledati i unazad u mjeri vlastitog interesa, a neke osobite obavijesti, video uratci, podsjećanja ili smiješni trenuci, kao i zamimljivosti, ali i događaju iz kategorije "NE PONOVILO SE", izdvojeni su u donjoj četvrtini stranice. Vezu sa svojom društvenom okolinom savez održava i uz pomoć korisnih i ostalih linkova, ali i rubrikama ZRSOVAC I DRUŠTVO, DRUGI O NAMA i malim glazbenim kutkom ispod korisnih linkova.

Za početno sprijeteljivanje s web stranicom potrebno je 15-tak minuta, a za prelistavanje svih sadržaja (naprijed, nazad te oko izabrane obavijesti) oko pola sata.

Grad Zagreb je prepoznao i potrebu da bi savez kao specijalističko središte i udruga od posebnog interesa za Grad morao imati i primjeren prostor za svoje aktivnosti i popularizaciju programiraja, te mu je dodijlio prostor u Vlaškoj 81/F. Ukupna vrijednost projekta bila je milijun i pol kuna, a 10.11. 2016. godine započeta je 1. faza. No umjesto navedenog prostora od 320m2, u kojem unatoč ulaganju vlastitih sredstava nije bilo moguće završiti projekt, Savez očekuje dodjelu zamjenskog prostora kako bi, uz korištenje prethodno uloženih sredstava, nastavio s realizacijom projekta Centra mladih programera

Sretno!

IMPRESSUM:

Datum osnivanja: 21.10.1998.

Predsjednik: Rikard Dimić, mag.mech.ing.
Dopredsjednica: Dr.Sc. Vesna Babić
Tajnik: Zdravko Škokić, dipl. ing.

Počasni predsjednik: pl. Branimir Makanec, ing.

Telefoni i e-pošta:

- Zdravko Škokić 0914848348 ; 
- Ured: 0914848348 ; 0912829773 ; 01 4444 530 ; 01 4848 348 ; Fax. 01 4444 530

E-mail adresa saveza:
Web adresa www.zrs.hr ; Facebook: https://www.facebook.com/ZRSovac/

OIB: 91425492678  ;   IBAN: HR9523400091110668501

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.