Zdravko Škokić: Natprosječno su daroviti, ali zabranili su im natjecanja! (12/2012.)

Zdravko Škokić: Natprosječno su daroviti, ali zabranili su im natjecanja! (12/2012.)

11.03.2013.

Agencija Ministarstva obrazovanja donijela je krajem 2012. upute po kojima se natjecati mogu samo učenici viših razreda

Dominik Fistrić, učenik 7. razreda iz Pušće bio je pet puta najbolji informatičar u državi za svoj razred, ali priznata su mu samo tri puta.

Tako je, umjesto priznanja prvog mjesta 2012. kada je bio u petom razredu, Dominik Fistrić dobio zahvalnicu koju, kako kaže tajnik Zagrebačkog računalnog ačunalnog saveza Zagreba Zdravko Škokić, dobiju odrasli koji se na neki način angažiraju u pripremi natjecanja.

UMJESTO PRIZNANJA ZA PRVO MJESTO I UPISA U DRŽAVNE EVIDENCIJE DAROVITIH DOBIO JE ZAHVALNICU ZA SUDJELOVANJE

– Upute za provedbu natjecanja izmijenjene su u prosincu 2012. i u njih je, što je vidljivo i golim okom, doslovce ugurana odredba po kojoj “na natjecanjima u pravilu sudjeluju učenici 7. i 8. razreda osnovne škole” i “iznimno na pojedinim natjecanjima učenici 5. i 6. razreda”. Zaista je apsurdno da su mlađoj djeci natjecanja zabranjena, to više ako se zna da je na snazi Pravilnik o obrazovanju darovite djece u kojem, među ostalim, piše da darovitost treba utvrđivati bez obzira na dob djeteta. Ivanu, Dorijanu darovitost je nedvojbeno utvrđena, a zabranjeno im je da se natječu dvije godine. Uputu za natjecanja treba opozvati i ispraviti nepravdu prema svim učenicima koji pobjednicima nisu proglašeni samo zbog svojih godina.

SMIJE LI DAROVITI UČENIK BITI ZAUSTAVLJEN U RAZVOJU JER JE PREMLAD?

 

Takvih je, koliko ja znam, desetak. Apsurdno da mentor učeniku može biti samo nastavnik zaposlenik škole. Mentori natjecateljima iz informatike moraju biti vrhunski informatičari, a najčešće to su prijašnji pobjednici takvih natjecanja i osvajači medalja na svjetskim informatičkim olimpijadama. Stvarni Dominikov mentor je Kristijan Burnik, ali u dokumentima piše neko sasvim drugo ime. I to treba pod hitno mijenjati – kaže tajnik Zagrebačkog računalnog saveza Zdravko Škokić.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.