POVRATAK OTPISANOG IZRAVNOG UPISA ZA VRHUNSKE PROGRAMERE - pozivamo škole da kao predmet za dodatno vrednovanje izdvoje INFORMATIKU

POVRATAK OTPISANOG IZRAVNOG UPISA ZA VRHUNSKE PROGRAMERE - pozivamo škole da kao predmet za dodatno vrednovanje izdvoje INFORMATIKU

28.04.2014.

Evo napokon i nečeg načelno dobrog. Po novoj odluci O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2014./2015., izravan upis u srednju školu imat će učenici koji su u natjecanjima iz znanja osvojili jedno od prva tri mjesta u 5.,6.,7. ili 8 razredu. Nakon okretanja leđa natjecanjima i ukidanja bodova i izravnog upisa prije dvije godine ovo sada se može shvatiti kao djelomična kompenzacija. Prvo je pitanje kako će daroviti programeri doći u priliku da ostvare izravan upis kada se to pravo može ostvariti tek za jedan predmet s liste predmeta koji se vrednuju? Stoga pozivamo škole da kao predmet za dodatno vrednovanje izdvoje INFORMATIKU. Drugo je pitanje što s učenicima koji su preko noći ostali bez bodova i izravnog upisa u prethodnoj godini?

Što s učenicima koji su u prosincu 2012. ostali bez prava na natjecanja, poput Dorijana Lendvaja i sličnih predarovitih malaca?

Hoće li se napokon opozvati i izmjene Uputa za sva natjecanja i pravilnika za informatiku?

“Analiza je prošlogodišnjih upisa je pokazala da su rezultati postignuti na natjecanjima iz znanja nedovoljno vrednovani te je u ovogodišnjoj odluci to vrednovanje prošireno”, ističu u Ministarstvu.

Hoće li analiza nastupa na natjecanjima napokon pokazati da su desetorica učenika ostala bez priznanja zbog nepoštivanja pravilnika te da su državne evidencije pobjednika u deficitu za pet najmlađih pobjednika?

Hoće li analiza napokon pokazati i da su neki izvanškolski mentori izbrisani s popisa mentora zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije?

I pitanje za kraj: kako će učenici 5./6. razreda ostvariti pravo na osvajanje prvog, drugog ili trećeg mjesta kada u Uputama za sva natjecanja od prosinca 2013. piše da u natjecanjima mogu sudjelovati učenici 7/8 razreda (točka 1.10.1 Uputa za sva natjecanja). Istina, ove godine se ta pododredba iz Uputa koja je umetnuta u prosincu 2012. nije poštivala za petaše i šestaše koji su pristupali natjecanjima.

Najprije su izbacili malce (razrednu nastavu), zatim su izbacili pete i šeste, da bi zatim tim istim petašima i šestašima dali pravo na izravan upis temeljem osvajanja jednog od prva tri mjesta na natjecanjima na kojima im je po AZOO/MZOS Uputama zabranjeno pristupiti!

O odnosima AZOO i MZOS pitanje glasi: zna li lijeva što radi desna. Lako je ukidati, no puno teže je graditi. Ne zaboravimo da se informatika kao predmet još uvijek ne vrednuje, iako se do prije nekoliko godina vrednovala.

Ne ponovilo se.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.