+1 izvrstan za bolju Hrvatsku

+1 izvrstan za bolju Hrvatsku

12.08.2016.

Nakon visokih priznanja Grada Zagreba dodijeljen im je i veliki prostor čije uređenje i opremanje zahtjeva pomoć domovinske i iseljene Hrvatske. Stoga su osmislili i pokrenuli ZRSObit donatorski lanac u koji su se prvi uključili zlatni olimpijci, mladi programeri i njihove obitelji. 

Poticanje darovitih

Svoju misiju poticanja darovitosti na području programiranja i stvaralaštva u učeničkoj informatici i računalstvu, oblikovali su krajem 1999. Osmišljavali su i organizirali raznovrsne početničke i napredne radionice za sve uzraste, ljetne i zimske kampove te nova natjecanja i smotre, i na taj način snažno potaknuli usavršavanje darovitih učenica i učenika. Zanimljivo je da su čak i oni najmlađi, učenici razredne nastave (1. do 4. razred), započeli s programiranjem u ZRS-u prije dvanaest godina, već od školske godine 2004/2005. Od tada oni imaju svoje radionice Programerska vijuga za poticanje rane darovitosti, natjecanja i malu programersku olimpijadu. 

Zahvaljujući roditeljskoj upornosti i učeničkoj darovitosti i marljivosti te mnogobrojnim novim programima i  mogućnostima, i rezultati su postajali sve bolji i bolji. Zagreb se sve više prepoznavao kao točka izvanserijskog stvaranja i prinosa nacionalnoj darovitosti na području programerstva. Kulminacija je bila u periodu od 2006. do 2008., kada su zagrebački učenici osvojili 35 od 36 prvih mjesta na državnim natjecanjima. 

Bili su to najbolji rezultati u povijesti svih učeničkih natjecanja u školskom sustavu Republike Hrvatske. ZRS-ov projekt za hrvatsku darovitost i postignuća u njegovoj realizaciji napokon su prepoznati.

Odano služenje djeci i roditeljima

 

Savez je za osobit doprinos promicanju učeničke informatike i računalstva dobio dva visoka priznanja Grada Zagreba - Nagradu Grada Zagreba i Medalju Grada Zagreba, kao jedina udruga u povijesti grada. 

Služeći djeci i roditeljima, u središtu pažnje bile su im i škole, jer se provođenjem izvanškolskih aktivnosti za učenike, ujedno daje doprinos središtu obrazovnog sustava. A to su škole koje uvijek odrade onaj najveći i najvredniji obrazovni posao, a povrh toga i mnoge lijepe stvari koje se izvana počesto ne mogu ni vidjeti ni prepoznati.

"Mnogobrojne škole i vrhunski pojedinci u njima, godinama rade iznimno vrijedan posao skrbeći na različitim područjima za svoje darovite učenike, služeći svojim učenicima i njihovim obiteljima. I u području programiranja ima isto tako sjajnih primjera poticanja darovitih učenika, ne samo vlastitim usavršavanjem i radom njihovih nastavnika, programerskih zaljubljenika, nego i usmjeravanjem učenika u izvanškolske programe sa svrhom omogućivanja dodatnih mogućnosti za brže usavršavanje svojih učenika.", rekao nam je tajnik ZRS-a.

Sedamnaest im je godina tek

Sedamnaest godina Zagrebački računalni savez sa svojim suradnicima živi za poticanje darovitih i odano služi djeci i roditeljima. Njihov veliki rad i prinos školskom sustavu i nacionalnoj darovitosti na ovom području je izniman.

Do početka 2016. godine organizirali su i održali 8415 radionica, 55 kampova, 72 natjecanja s ukupno 444 programerske "utakmice" ili natjecateljska ogleda s 2088 autorskih zadataka. Pritom je samo za učenike razredne nastave održano više od 900 radionica s 49 programerskih ogleda (kola) i deset malih programerskih olimpijada. Između tisuća polaznika, kroz programe saveza profilirale su se stotine učenica i učenika s programerskom "žicom", pa i zapaženim matematičkim znanjima. Među njima je bilo i mnogo vrhunskih natjecateljskih programera koji su se uspijevali izboriti za sudjelovanje u državnim natjecanjima, državnih pobjednika, doprvaka i trećeplasiranih, te velik broj članova nacionalne reprezentacije i osvajača olimpijskih medalja. 

U programe saveza uključivali su se i polaznici iz drugih gradova, a pjesma "Programeri luduju" posvećena je svim tim sjajnim mladim ljudima.

Daroviti će dobiti izvrsne uvjete za rad

Nakon toliko godina predanog rada i dokazivanja dobili su na korištenje gradski prostor površine 320m2 u Vlaškoj 81/F, 1. kat.

"Posebno privlačna struktura prostora iznjedrila je sjajan projekt prenamjene kako bi se ovaj neuređeni prostor, uz pomoć domovinske i iseljene Hrvatske, pretvorio u vrhunski učenički centar izvrsnosti i primjer skrbi o neuništvivom 'CROgenu', i lijepa poruka o sustavnom poticanju hrvatske darovitosti.", rekao nam je tajnik saveza.

Iako savez ima stalnu i osobito vrijednu potporu grada, za sanaciju, uređenje i opremanje potrebna su i velika dodatna sredstva.

Prostor će se preurediti u dva sektora: veliki učioničko-natjecateljski dio sa zajedničkim predvorjem za roditelje, posjetitelje i polaznike te maleni uredsko administrativni dio.

Učioničko-natjecateljski dio će se opremiti sa 70 računala, omogućujući istovremeno održavanje različitih radionica u tri do pet učionica. U prostoru će se održavati i raznovrsne radionice, programerska natjecanja i vježbe, od učenika razredne nastave do srednjoškolaca, ali i svečanosti darovitih. Djelovanje saveza će se u novom centru učeničke izvrsnosti, osim rada s darovitima, upotpuniti i programima za osobe sa smanjenom pokretljivošću te snažnije proširiti na umirovljenike, studente i građane.

Implementacijom vlastite tehnologije za upravljanje i praćenje natjecanja prostor bi tako već ove jeseni mogao dobiti i posve novu dimenziju te ujedno oživjeti i sjećanja na programerska proljeća koja su, zahvaljujući profesoru Boži Težaku (1907.-1980.) i Branimiru pl. Makanecu, počasnom predsjedniku saveza, kasnih šezdesetih godina stigla u tadašnji sveučilišni multimedijski centar na malom trgu pokraj zagrebačke kazališne kavane.

Uređenje u fazama ovisi o brzini prikupljanja sredstava

Radovi na unutrašnjem uređenju, uz odobrenje grada, započet će u rujnu i odvijat će se u nekoliko faza, a prema projektnoj dokumentaciji izrađenoj u studenom 2014. godine. Ukoliko brzina prikupljanja sredstava to dopusti, centar bi mogao biti pušten u rad u listopadu.

Osim unutarnjeg uređenja projektno je obrađena i potreba uređenja vanjskog pristupnog puta za osobe sa smanjenom pokretljivošću te zamjene dizala s uređenjem pročelja i okoliša.

Što je ZRSObit i kako donirati?

Predvođeni osvajačima prvih zlatnih medalja za Hrvatsku na međunarodnim olimpijadama, već u pretkampanji izdvajali su po 1 ZRSObit (1Zb), pa čak i po 5 ili 10 ZRSObita (1000 ili 2000Kn)Uključili su se i drugi pojedinci i njihove obitelji, članovi saveza, javne osobe i predstavnici različitih generacija darovitih programera i matematičara te nekoliko tvrtki.

Najveći nacionalni resurs su ljudski potencijali

"Vjerujemo da će i domovinska i iseljena Hrvatska sve snažnije prepoznavati naših sedamnaest godina rada i ovaj projekt, te da će se brojne tvrtke i pojedinci uključiti uZRSObit donatorski lanac ", rekao nam je tajnik saveza, koji je darovitima posvetio već dvije pjesme, "100 godina BOŽE" i "Programeri luduju", a priprema i treću.

Autorski donacijski novčić za poticanje darovitosti ZRSObitosmišljen je 2005. godine u sklopu polaznih razmišljanja i planova vezanih uz uređenje i opremanje učeničkog centra izvrsnosti.

Donatorska kampanja je u tijeku. Može se "otići" na web stranicu saveza www.zrs.hri kliknuti na ZRSObit krug koji se uvećava i smanjuje, ili u tražilicu upisati "ZRSObit" odnosno poveznicu https://zrsobit.zrs.hr/ i izabrati željeni ZRSObit novčić.

Donirati se može i bez bez narudžbe ZRSObit novčića te uplatiti iznose vrijednosti od 1, 2, 5 ili 10 EUR-a.

Najbrži donatori bili su bivši najbolji olimpijci

Upravo oni, koji su svojim rezultatima, ali i radom s novim naraštajima predvodili i stvarali hrvatski programerski i matematički bum, ponovno su bili najbrži.

"No vrijeme je isto tako da se ulaganje u nadarene ljude u državi počne očitovati i kroz sposobnost ukupne države da zadrži svoje darovite ljude u zemlji te da ih po potrebi privuče i počinje vraćati iz inozemstva. Da između ostalog napravi i ima jasnu strategiju i cilj da programerske i matematičke, ali i sve druge mlade izvrsnike, trajno ugrađuje u pobjednički mentalitet države. Skrb o najvećem nacionalnom resursu, ljudskim potencijalima, započinje u osnovnoj školi.", zaključio je Zdravko Škokić, samozatajni tajnik saveza.

Dugotrajni ustrajni rad valja nagraditi. Jedan od temelja za bolju Hrvatsku svakako je i ZRS-ovih sedamnaest godina rada i njihova formula "+ 1 IZVRSTAN ZA BOLJU HRVATSKU".

Podržimo ih!

Sedamnaest im je godina tek.



Izvor / prilog : www.vecernji.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.