NA DRŽAVNO NATJECANJE 2012/2013 KRŠENJEM PROPOZICIJA

NA DRŽAVNO NATJECANJE 2012/2013 KRŠENJEM PROPOZICIJA

12.10.2013.

Nakon nezaboravne objave o 'kratkotrajnoj vidljivosti' natjecateljskih materijala i poništenja županijskih programerskih natjecanja za 2011/2012, bili smo svjedoci da su se na listama rezultata umjesto bodova pojavile tisuće crtica koje su kasnije brisane, no što je još gore i nezamislivo - na državno natjecanje u šk.god. 2012/2013 učenici su se pozivali slobodnom voljom članova državnog povjerenstva a ne na temelju pravila natjecanja. Poznato je da se propozicije već nekoliko godina ne poštuju kada je u pitanju određivanje poretka mladih programera nakon završenih državnih natjecanja. Itekako je poznato da se umjesto 'po razredima' ljestvica poretka sastavljala za sve razrede do 5. razreda zajedno (!?) te da odgovorni još nisu ispravili pogrešno upisane rezultate u državnim evidencijama. Greške još uvijek nisu ispravili, ali su umjesto odredbe PO RAZREDIMA u pravilnik ugradili, kako je kazao jedan ugledni roditelj, neprovedivu odredbu PO DOBNIM SKUPINAMA budući da nitko ne može objasniti kakve su to dobne skupine koje su sastavljene samo od jednog razreda. Ipak, da će se državno povjerenstvo nakon svega, umjesto ispravljanja starih pogrešaka, toliko razigrati te nakon županijskog natjecanja pozivati na državno natjecanje darovite programere izvan pravilnikom predviđenog broja pozvanika, to ipak nismo očekivali. Jest da je među nezasluženo (suprotno propozicijama) pozvanima bilo i nekoliko nama vrlo dragih osnovaca s kojima se družimo godinama, pa smo 'po logici pozivatelja' morali zažmiriti, to nismo učinili, nego smo jasno ukazali na propuste koje su cijelo natjecanje učinili neregularnim. Jer, ako bilo tko može doći na državno natjecanje diskretnim odlukama pojedinaca i grupa, onda nam takvo natjecanje i nije potrebno. Bliži se nova sezona natjecanja, stoga ćemo ponovno jasno reći: MZOS i AZOO su već morali ove događaje istražiti jer nitko ne smije davati poruke da propozicije nisu važne i da na državno natjecanje može doći bilo tko, samo ako se državno povjerenstvo sjeti.

U čemu je bio problem?

Na državno natjecanje poziva se propisani broj učenika, a taj broj utvrđen je kao načelan (načelo, princip, kriterij) jer se ponekad može dogoditi da onaj zadnji iznad crte i onaj, ili onih nekoliko, ispod crte imaju isti broj bodova. U tom slučaju se primjenjuje pravilo o načelnom broju pozvanih učenika. Samo u takvom slučaju je opravdano pozvati jednog ili još nekoliko učenika koji imaju isti broj bodova kao onaj natjecatelj koji je s istim brojem bodova posljednji iznad crte.

Prije samo osam godina, tada iznimno darovita petašica, Antea Hadviger, nije otišla na državno natjecanje jer joj je falio jedan bod. Njena mentorica je vidjela Anteinu pogreškicu na Županijskom natjecanju, ali ju je pustila neka se sama snalazi. Vrijednu i izrazito sposobnu Anteu je jedan previd koštao državnog natjecanja, no to je nije omelo da kasnije postane naša najbolja osnovnoškolska programerka u povijesti.

A kuda vodi ovakvo ponašanje državnog povjerenstva?

Izdvajamo nekoliko primjera gdje su učenici osnovnih škola pozivani suprotno jasnim načelima u propozicijama. Sada se s pravom mogu i svi ostali pitati zašto nisu i oni pozvani. Načelo o broju pozvanika se ne smije kršiti.

Ako može biti pozvan učenik koji se nalazi desetak, dvadesetak ili četrdesetak bodova ispod praga, onda pozvanik može biti svatko, a načela (principi i pravila odnosno kriteriji pozivanja) ne vrijede.

Prvi primjer.
Za 5. razrede BASIC/Pascal/C++ prema propozicijama se smije pozvati najviše 6 'bejzik/paskal/ceaša', a pozvano ih je 9. Pritom, šesti, koji se nalazi iznad crte, ima 137, sedmi 132, a deveti, posljednji pozvani ima 126 bodova.
Drugi primjer.
Za 8. razrede BASIC/Pascal/C++ po propozicijama je propisano maksimalno 9 pozvanih, a pozvano ih je 12. Pritom, deveti ima 90, jedanaesti 83, a dvanaesti 73 boda. Kod 7. razreda propisano je 9, a pozvano ih je točno 9.
Treći primjer! 
Za 7. razrede Logo prema propozicijama se smije pozvati najviše 7 'logaša', a pozvano ih je 11. Pritom, je sedmi, koji se nalazi iznad crte,  osvojio 196, a prvi ispod crte 175, a posljednji pozvani, jedanaesti, 137 bodova. Razlike u bodovima su očite. Kod 8. razreda propisano je 7 pozvanika, a pozvano ih je točno 7.

Pametnima i previše.

Oprostite, dragi naši X1, X2 i još poneko drugi, ali pravila moraju jednako vrijediti za sve. S kriterijima se nije za šaliti.

Devetorici najmlađih izvrsnika nisu evidentirali rezultate u skladu s pravilima, zatim su nekolicini najmlađih zabraniti da se natječu dok ne upišu peti razred, a na višu razinu natjecanja pozivali su natjecatelje koji su bili debelo ispod crte, kako se kome prohtije. Pozvali su dvanaest natjecatelja više mimo kriterija pozivanja i nikom ništa! Jesu li oni koji su nadležni, AZOO i MZOS, uopće provjeravali što u njihovo ime radi Državno povjerenstvo?

Nije li vrijeme za temeljite promjene!?

Ima li nekog u obrazovanju tko bi se zaista borio protiv ovakvih anomalija, kada je očito da to ne rade oni kojima je to dnevna zadaća?

 

PRIJEPIS IZ PROPOZICIJA:

Način pozivanja učenika na višu razinu natjecanja

Županijska povjerenstva pozivaju učenike na županijsko natjecanje prema svojim unaprijed utvrđenim pravilima.

Na državno natjecanje pozivaju se učenici na osnovu jedinstvene ljestvice poretka sa županijskog natjecanja i to:

●        za kategoriju primjena algoritama

○        primjenom programskog jezika LOGO načelan broj učenika koji se pozivaju je:

                                                        ■osam dobne skupine 5. razreda

                                                        ■osam dobne skupine 6. razreda

                                                        ■sedam dobne skupine 7. razreda

                                                        ■sedam dobne skupine 8. razreda

○        primjenom programskog jezika Basic/Pascal/C/C++  načelan broj učenika koji se pozivaju je:

                                                        ■šest  dobne skupine 5. razreda

                                                        ■šest  dobne skupine 6. razreda

                                                        ■devet  dobne skupine 7. razreda

                                                        ■devet dobne skupine  8. razreda

 

○        primjenom programskog jezika Pascal/C/C++ (srednje škole) načelan broj učenika koji se pozivaju je:

                                                        ■osam dobne skupine prvog razreda srednje škole

                                                        ■osam dobne skupine drugog razreda srednje škole

                                                        ■devet dobne skupine trećeg razreda srednje škole

                                                        ■devet dobne skupine četvrtog razreda srednje škole

U ovoj kategoriji natjecanja, za dobne skupine od prvog do četvrtog razreda srednje škole, Državno povjerenstvo zadržava pravo pozivanja većeg broja učenika u pojedinim dobnim skupinama ovisno o rezultatu svih skupina na županijskom natjecanju. Ukupan broj pozvanih učenika u sve četiri dobne skupine bi načelno trebao biti 45.

-----------

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.