TEHNIČKA KULTURA JE PONOVNO ZAŽIVJELA U USTAVU, A ODUMIRE U PRORAČUNU?

TEHNIČKA KULTURA JE PONOVNO ZAŽIVJELA U USTAVU, A ODUMIRE U PRORAČUNU?

12.12.2010.

Ovih dana (12.12.2010.) smo pripremili pisma kako bismo se obratili svim nadležnim čimbenicima u Gradu. Pokušat ćemo im skrenuli pozornost na zanimljivu analizu koju smo napravili sa svrhom "bistrenja" ukupne situacije u kojoj bi se Prijedlogom proračuna za 2011. godinu, prema našem mišljenju potpuno nepravedno, našla djelatnost tehničke kulture u koju spadamo i mi računalci. Potrudi ćemo se da prepoznaju našu dobru namjeru i argumente te ih zamolili da nam pomognu iznalaženjem novog pravednog rješenja. Hoćemo li u tome uspjetismiley, vrijeme će vrlo brzo pokazati.

Evo svih glavnih naglasaka iz naših pisama:

U dobroj vjeri želio bih vam skrenuti pozornost na moguću pogrešku koja se potkrala u izradi prethodnih analiza, a bez kojih je gotovo nemoguće objektivizirati elemente potrebne u pripremanju prijedloga proračuna za 2011. godinu.

Naime, skraćena analiza kretanja proračunskih proporcija u razdoblju od 2003, koju dostavljamo u privitku, pokazuje da bi se prijedlogom proračuna pojedine djelatnosti vratile na stanje 2008., 2007. ili 2006., odnosno iznimno 2004., dok bi se jedino tehnička kultura „morala“ vratiti u vrijeme oko 2000-te (kružići na dijagramu).

Napominjem da se u tehničkoj kulturi plaće još uvijek isplaćuju prema osnovici 2.100,00kn, da se ne sufinancira 17.2% doprinosa na brutto plaću, da i dalje postoje samo četiri centra za tehničku kulturu, kao u vrijeme rata, i da potpora ovoj djelatnosti već godinama stagnira te da bi joj povrh toga još i udio u ukupnom proračunu Grada Zagreba prema postojećem Prijedlogu za 2011., a u odnosu na 2000. godinu, trebao pasti za 45% - sa 0,24 na 0,13 (!?!).

Stoga Vas temeljem navedenog, kao i u svjetlu činjenice da je pojam „tehnička kultura“ vraćen u Ustav RH, molim da dostavljenu skraćenu analizu razmotrite, a zatim, u daljnjem postupku i kratkom vremenu koje je pred Vama, učinite sve kako bi se zaustavio neodgovarajući trend u financiranju tehničke kulture, a teret krize pravedno rasporedio na sve korisnike proračuna. Iz skraćene analize proizlazi da se zona odmjerenog i pravednog rješenja za tehničku kulturu nalazi između 2004. i 2007. (crveni krugovi na dijagramu).

Smatrajući da smo, kao udruga koja je za svoj desetogodišnji rad i rezultate jedina u povijesti dobila oba najviša gradska priznanja, bili obvezni naša zapažanja potpuno otvoreno podijeliti s Vama, srdačno vas pozdravljamo.

                Uz osobito poštivanje,
                                                                                                                            Zdravko Škokić, dipl.ing.
 
Privitak:
SKRAĆENA ANALIZA
 
DODANO 20.12.2010.:
Skupština je završena, naš pristojni apel nije urodio plodom.
Odustati nećemo, a koji je razlog "neuspjeha" saznat ćemo.
U svakom slučaju za 11 dana ćemo slaviti, sudeći po Proračunu, ulazak u 2001.smileygodinu. Što možemo kad smo desetak godina u zaostatku za drugim subjektima. Možda nam netko godinama kvari posao i vodi nas u pogrešnom smjeru. . .
-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.