Sretan Dan Neovisnosti, dragi ZRSOVCI

Sretan Dan Neovisnosti, dragi ZRSOVCI

08.10.2011.

Na današnji dan prije dvadeset godina, 8. listopada 1991., Hrvatski državni sabor je u podrumskim prostorijama INE donio svoju čuvenu odluku o raskidanju državnopravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinam, tvorila dotadašnju SFRJ.  Međutim, Hrvatska je svoju neovisnost, unatoč međunarodnom priznanju 15.1.1992., morala obraniti, a zemlju osloboditi Domovinskim ratom i mirnom reintegracijom svojih istočnih područja koja je završena 15.1.1998.

Prisjetimo se, 7.10.1991., odnosno dan prije nego što je donijeta ova odluka, dogodilo se barbarsko bombardiranje Zagreba i Banskih dvora, u kojem je poginuo jedan civil. Unatoč avionskom napadu, Jugovojska nije uspjela likvidirati hrvatsko državno vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom ni pokoriti Hrvatsku.

Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.Izvor / prilog : hr.wikipedia.org
  

IZDVOJILI SMO

Krajem devedesetih Grad Zagred nije postojao na karti pobjednika državnih natjecanja u informatici, a broj učenika zainteresiranih za programiranje bio je malen. Nova ekipa u Zagrebačkom računalnom savezu odlučila je to promijeniti od ljeta ...
  

ZANIMLJIVOSTI

Hrvatski robotičari dio su međunarodnog tima znanstvenika koje će u sklopu NATO-ovog programa Science for Peace and Security izraditi najveći dron na svijetu.
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.