Operacija Bljesak - vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH, 19. obljetnica

Operacija Bljesak - vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH, 19. obljetnica

30.04.2014.

Operacija Bljesak bila je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH.

Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

19. obljetnica vojno-redarstvene operacije "BLJESAK" obilježit će se u četvrtak, 1. svibnja 2014. u Okučanima, kojoj će prisustvovati zamjenica ministra obrane Višnja Tafra i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić. Program svečanog obilježavanja započet će u 9 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a u 10 sati održat će se komemoracija kod Središnjeg križa gdje će se položiti vijenci i odati počast poginulim braniteljima.

Počasno-zaštitna bojna izvest će prikaz ceremonijalnih radnji ispred Crkve Sv. Vida u ulici A. Stepinca s početkom u 10.30 sati.

Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služit će se u 11 sati u crkvi Sv. Vida u Okučanima,  a  predvodit će je vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac i požeški biskup Antun Škvorčević.

Bljeskom je započelo oslobađanje Hrvatske od velikosrpske okupacije. Doista moramo biti ponosni i sjećati se svih naših prijatelja, domoljuba, branitelja, posebno onih koji su svoje živote dali za slobodu. Probajmo ih svi, na ovaj povijesni dan, imati u svojim mislima i molitvama.



Izvor / prilog : www.morh.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.