Prilog povodom 25 godina HSINa

Prilog povodom 25 godina HSINa

15.11.2010.

Povodom 25 godina HSINa Savez je HSiNu dostavio slijedeći materijal s pripadajućim fotografijama.

"Iz života Zagrebačkog računalnog saveza

Savez je sastavljen od trinaest raznovrsnih informatičkih udruga vrlo jasno profiliranog područja rada. U vrijeme brze informatizacije i tehnoloških promjena te rasta osobnog standarda djelovanje saveza dobiva sve više na važnosti u specijaliziranim područjima rada i poticanju darovitosti. Savez se stoga, a u sklopu projekta ZA HRVATSKU DAROVITOST, osobito bavi poticanjem darovitosti na području učeničke informatike i računalstva te usavršavanjem učitelja informatike za rad na ovom području.  Naime,  analiza stanja 1999. godine pokazala je da su rezultati zagrebačkih učenika na državnim natjecanjima iz informatike bitno ispod prirodnog udjela Grada Zagreba kao daleko najveće županije, kako po snazi ukupnog školskog sustava, tako i po ukupnim ulaganjima u informatiku-računalstvo. Unatoč činjenici da su na nacionalnoj razini i tada postojali izvanškolski oblici za pomoć darovitim pojedincima poput županijskih i državnih natjecanja te ljetnih i zimskih kampova HSINa,  udio zagrepčana, osobito osnovnoškolaca bio je izrazito malen.  Stoga se i za zagrebačko područje pristupilo organiziranju različitih oblika organizirane skrbi o darovitim pojedincima, osobito naprednih radionica i vlastitih natjecanja te ljetnih kampova, kako bi se odlučnije pomoglo da i zagrebačka školska djeca i mladež dobiju onakve uvjete kakve zaslužuje njihov ukupni potencijal. Sačinjen je projekt poticanja darovitosti „Za Hrvatsku darovitost“ kojim su se postupno poboljšavali uvjeti za napredovanje darovitih na zagrebačkom području.  U lepezi novoosmišljenih aktivnosti posebna mjesta zauzeli su  ZG.INFORMATIJADA Božo Težak,  istoimeni Ljetni kampovi za poticanje darovitosti, zatim sve vrste priprema, napredne radionice i tečajevi za poticanje rane darovitosti, kao i organizacija sudjelovanja u drugim vrijednim natjecanjima.

ZG.INFORMATIJADA Božo Težak

Sva ustaljena natjecanja u programiranju za učenike i učitelje/profesore, te smotre informatičkog stvaralaštva školske djece i mladeži koja su u okviru Zagrebačkog računalnog saveza pokrenuta još 2004. godine pod tadašnjim nazivom KUP Božo Težak, od 2007. godine, međunarodne godine posvećene stotoj obljetnici rođenja Bože Težaka, svojevrsnog utemeljitelja hrvatske informacijske znanosti, objedinjena su u Zagrebačku INFORMATIJADU Božo Težak. Pod ovim nazivom, u natjecanju u programiranju kakvim se ne može pohvaliti niti jedan grad u svijetu, istovremeno se odvija osam programerskih natjecanja u kojima sudjeluju učenici od prvog razreda osnovne škole do završnog razreda srednje škole.
Natjecanja se odvijaju u tri programerska područja i šest uzrastnih kategorija, organizirana su u četiri paralelne lige, a broj kola se postupno povećavao do sadašnjeg optimalnog broja.  Svake godine redovito se odvijaju LOGO – liga za kadete, učenike od 5. do 8. razreda; C++ liga – za kadete;  MASTERS liga – za srednjoškolce ili juniore(do  120 natjecatelja);MINI VIJUGA– liga namijenjena najmlađim učenicima od  1. do 4. razreda (mlađi i stariji minići) osnovnih škola u LOGU (do 40 najmlađih natjecatelja) zatim Mala OLIMPIJADA, kao svojevrsni mini masters za miniće. Sva natjecanja, za koja se u startu svake godine odobri između 140 i 160 prijava, odvijaju se u šest kola, od siječnja do lipnja. Nakon dva do tri kola, na temelju ostvarenih rezultata, broj sudionika se postupno smanjuje, da bi u završnom, 6. kolu pravo sudjelovanja imalo najviše po 5 do 10 najboljih iz svake kategorije. U natjecanjima osim zagrebačkih učenika redovito sudjeluju zainteresirani učenici i škole iz Vrbovca i Slavonskog Broda, a povremeno i iz Križa, Preloga, Bjelovara, Delnica, a u novije vrijeme i Karlovca i Pule. U svakom kolu rješava se po pet zadataka, od kojih se četiri računaju za plasman po pojedinom razredu, a svih pet unutar uzrastne kategorije koja obuhvaća dva uzastopna razreda. U svakom kolu tako je u igri najviše 300 bodova, a rang-lista se stvara prema postotku riješenih zadataka. Natjecanje se najčešće odvija u računalnim učionicama FER-a i ZRS-a, a od 2009. godine zbog štednje i kao online natjecanje s udaljenih lokacija. O vrijednosti ovako osmišljenih natjecanja najviše govori podatak da su najbolji natjecatelji "ZG. informatijade Božo Težak" posljednjih godina u 90%  slučajeva bili i najbolji natjecatelji na državnim školskim natjecanjima.Osim navedenih natjecanja osmišljena je i vlastita smotra informatičkog stvaralaštva , a povremeno se održava i natjecanje PROFAKUP, namijenjeno profesorima koji se natjecateljski bave programiranjem, a prošle godine uvedene su i Ljetne lige, radionička natjecanja te kamperska i trenažna nadmetanja.

Osim svojih vlastitih natjecanja savez od samih početaka organizira sudjelovanje najboljih osnovaca u drugim vrijednim natjecanjima, osobito hrvatskoj programerskoj ligi, sadašnjem HONIju. Savez je godinama organizirao  zimske radionice te sve vrste priprema za županijsko i državno natjecanje. Od 1999. godine savez je redovito organizirao ižupanijska natjecanja za Grad Zagreb, s izuzetkom 2004. i 2010. kada je regularnost natjecanja bila dovedena u pitanje,  te sudjelovanja ekipe Grada Zagreba na državnom natjecanju pod vodstvom najboljih programerskih snaga među profesorima.

LJETNI KAMPOVI ZA POTICANJE DAROVITOSTI

održavaju se već jedanaest godina i u velikoj mjeri su doprinjeli stvaranju osnovnih preduvjeta za poticanje darovitosti za zagrebačku školsku djecu i mladež.  Nakon nekoliko godina rada tek s odlaskom na otok Silbu 2002. godine postavljena je zadovoljavajuća organizacija s dvanaestak raznovrsnih programa u dvije do tri paralelne informatičke učionice. Svi polaznici su uvijek smješteni u omladinskom kampu MIRTA, koji je u sastavu Zagrebačkog športskog saveza i sastavni je dio Grada Zagreba. Svake godine se u pravilu održavalo ukupno pet kampova u dva do tri različita termina kroz koje je godišnje prolazilo oko 160 sudionika:

-kamp BOŽO TEŽAK, za poticanje darovitosti u programiranju i srodnom informatičkom stvaralaštvu, 

-kamp ABC.drinfo, za poticanje darovitosti i popularizaciju informatičkog stvaralaštva, i

-kamp LJETO S VIJUGOM, za poticanje rane darovitosti starijih predškolaca i učenika nižih razreda osnovnih škola

-kamp DUI, za usavršavanje učitelja informatike kao neodvojivom dijelu organizirane skrbi o darovitim pojedincima, i

-kamp MUDRI, za poticanje darovitosti u multimediji kao dijelu informatičkog stvaralaštva, 35 do 40 sudionika. Redoviti sudionici kampova bili su i najbolji hrvatski natjecatelji iz drugih županija, od braće Grbin iz najbolje hrvatske informatičke obitelji, preko Filipa Pavetića, Stjepana Glavine, pa sve do novih generacija Mislava Balunovića i Filipa Kerija.  Kampovi se održavaju u suradnji s MS Silba i OŠ Zadarski otoci, a grad Zadar i Zadarska županija na ove kampove redovito šalju darovitu školsku djecu i mladež sa svojeg područja.

Osim aktivnosti na poticanju darovitosti, savez je povremeno organizirao i aktivnosti sa svrhom osposobljavanja ravnatelja i školskog osoblja za kvalitetniju primjenu računala u svakodnevnom uredskom radu. Održavajući  sezonske radionice za popularizaciju informatike te specijalizirane programe i raznovrsne vikend, tjedne i mjesečne tečajeve, odnosno poticanje darovitosti u različitim područjima primjene računala (glazba, film, animacije, i sl.), osobito u rubnim gradskim četvrtima, Savez  skrbi  i o popularizaciji informatike. Osim svih ovih programa Savez pridaje posebnu važnost i aktivnostima sa svrhom zaštite, očuvanja ali i promocije velikana hrvatske znanstvene baštine Bože Težaka, pri čemu je osobite pohvale dobila pjesma i spot „100 godina BOŽE“, u izdanju Croatia Records, nastala na ljetnom kampu ZRSa. Savez se povremeno uključuje i u razne aktivosti u društvenoj stvarnosti koja ga okružuje, a  osobito je senzibiliziran na aktivnosti usmjerene toleranciji i nenasilju među mladima u kojima sudjeluju neki istaknuti članovi saveza te promicanju izvrsnosti u svojem neinformatičkom okruženju naše Domovine.  O svojem djelovanju i razvojnim idejama Savez redovito izvještava Grad Zagreb, osobito gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, bez kojeg sve ove aktivnosti ne bi ni bile provedive. Izrazito povećanje broja natjecatelja te njihove kvalitete i višestruki uzastopni najbolji rezultati u povijesti svih državnih natjecanja u programiranju u školskom sustavu RH godinama svjedoče o doprinosu ZRSa poticanju darovitosti na područlju učeničke informatike i računalstva. Grad Zagreb je, zahvaljujući autorskim projektima Saveza, od potpuno nezapaženih rezultata postao izrazito najbolji s više od 90% osvojenih prvih mjesta. Nakon desetak godina ustrajnog rada, uspona i padova, kao i izvanserijskih rezultata na području poticanja darovitosti, najviša razina grada je napokon u cijelosti prepoznala rad i rezultate ZRSa, daleko najveće HSINove članice i pritoke. Grad Zagreb dodijelio je ZRSu ove godine dva najviša gradska priznanja Nagradu Grada Zagreba i Medalju Grada Zagreba, kao jedinstvenu privilegiju za one najbolje. Zanimljivo je da je ZRS svoje nagrade dobio za rad i rezultate,  a njihovo dodjeljivanje Grad je potkrijepio slijedećim obrazloženjem:“za izvanredne rezultate na državnim učeničkim natjecanjima iz informatike i računalstva zahvaljujući desetogodišnjem velikom zalaganju, napornom, kvalitetnom i strpljivom radu Saveza koji djeluje od 1998. U sklopu projekta „Za hrvatsku darovitost“ već desetu godinu bavi se poticanjem darovitosti, odnosno skrbi o darovitim pojedincima. Posljednje je četiri godine na državnim učeničkim natjecanjima iz informatike i računalstva uzastopno osvojeno 90% prvih mjesta, te oko 75% drugih i trećih mjesta. To su za Grad Zagreb najbolji rezultati u povijesti svih državnih natjecanja u školskom sustavu Republike Hrvatske te je projekt poticanja učeničke darovitosti u učeničkoj informatici i računalstvu postao zaštitnim znakom Grada Zagreba, a Zagrebački je računalni savez prepoznat kao udruga koja je jedina u proteklom desetljeću svojim autorskim projektima (u ime Grada Zagreba), sustavno i ustrajno skrbila o poticanju darovitosti učenika osnovnih i srednjih škola na tom području.“

Na Dan Grada Zagreba u rad je puštena nova web stranica Saveza, www.zrs.hr , koja je već dugo glavni komunikator s polaznicima i roditeljima, a nakon redizajna postupno postaje i svojevrsno ogledalo ukupnog rada i rezultata u proteklih jedanaest godina.

Zagrebački računalni savez:

Datum osnivanja: 21.10.1998.
Predsjednik: Rikard Dimić, dipl.ing.

Dopredsjednica: Dr.Sc. Vesna Babić
Tajnik: Zdravko Škokić, dipl. ing.

Počasni predsjednik: Branimir pl. Makanec, ing.

Telefon:01 4848 348, 01 4444 530;

Fax. 01 4444 530: 0914848348
E-mail adresa:
Web adresa: www.zrs.hr  "

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.