ZAGREBAČKI RAČUNALNI SAVEZ NA BJELOLASICI

ZAGREBAČKI RAČUNALNI SAVEZ NA BJELOLASICI

12.02.2006.

Zagrebački računalni savez svoje zimske programe usavršavanja školskog osoblja već četiri godine provodi u HOC Bjelolasica.

Od početka veljače do kraja ožujka, a uskoro i za vrijeme proljetnih praznika, održavaju se praktikumi za trajno usavršavanje “školaraca s radnom knjižicom” u zagrebačkim osnovnim školama. A dvije godine ZRS je ugostio, na prijedlog svog domaćina, i ravnatelje iz Splitsko Dalmatinske županije. Redoviti gosti HOC-a su ravnatelji, tajnici i pedagozi, školski računovođe i učitelji informatike.

Ito tako Društvo učitelja informatike je, u suradnji sa ZRS, u prostorima HOC Bjelolasica ograniziralo i provelo savjetovanje učitelja informatike zagrebačkih osnovnih škola SUI.dui. U ovom dvodnevnom savjetovanju sudjelovalo je dvadesetak zainteresiranih profesora koji su pohađali različite radionice programiranja, a ujedno su i na okruglom stolu izmijenili stavove o tadašnjem prijedlogu programa informatike za osnovne škole. Savjetovanje je u svojem praktičnom dijelu pokazalo da učenici znaju više o programiranju od učitelja, pri čemu su učitelji informatike prvi put u Hrvatskoj imali priliku, na uzorku od petnaestoro darovitih učenika od prvog do trećeg razreda, vidjeti kako se može poticati rana darovitost u informatici-računalstvu. Daroviti minići, gosti savjetovanja, kojima se tada pridružio i Goran Žužić, sada već najbolji Hrvatski natjecatelj, tada učenik osmog razreda, i sami su održali radionice za svoje malo starije “kolege” profesore, te im o tome izdali i svoja uvjerenja ili “potvrdnice”. Budući profesori radili su nepogrešivo, a jedino su se smotali kod razlikovanja braće blizanaca Lj. Vidanović. U provedbi savjetovanja osobito su doprinijele profesorice Orčić i Piskač te njihovi kolege, Rikard Dimić, dipl.ing. i Lj. Vidanović. Svi su bili prezadovoljni HOC-om.

Informatički praktikum za ravnatelje osnovnih škola, "INFO.ravnatelj", već tri godine okuplja ravnatelje, koji u tri i pol dana desetosatnim dnevnim ritmom savladavaju predviđene osnovne, ali i naprednije programe. Nakon ravnateljskog, svake godine se održava i praktikum "URED U ŠKOLSKOM RAČUNALU", namijenjen tajnicima škola, a zatim školski računovođe sudjeluju u svojoj četverodnevnoj radionici “info.RAČUNOVOĐA”. U svim grupama sudjeluje do dvadeset i pet polaznika, a u samim programima je dominatan praktičan rad na računalu uz svladavanje onih stvarnih problema koji se pojavljuju u svakodnevnom radu školskoga osoblja.
Uz malo metodičko obogaćenje, ZRS je svake godine učinio jedan mali praktični korak naprijed prema željenoj situaciji, u kojoj će se školsko osoblje samostalno snalaziti u svakodnevnom radu putem računala, a učiteljiinformatike će napokon prestati biti glavni školski informatički administrativci. Još da u školama postoji pravi softver za upravljanje svim školskim dokumentima!

Uz stjecanje osnovnih znanja i poboljšanje usvojenih vještina, posebni naglasak uvijek je na rješavanju stvarnih zadataka koji se pojavljuju kao poteškoća u svakodnevnom radu školskog osoblja.

Sve polaznike i grupe uvijek ponovno očekuje slična dnevna radna satnica. Jutarnji dio traje od 8:30 do 12:30 , popodnevni od 16:30 do 19:00,  a večernji od 20:30 do 22:00. Dnevno ponavljanje uvijek je na rasporedu od 22:00 do 22:45, aseminarcima se priredi i prezentacija iznenađenja, uglavnom tematski vezana uz poticanje darovitosti.

“Izuzetno smo zadovoljni našim domaćinima, smještaj u Kleku je odličan, hrana fantastična, osoblje izvrsno i gostoljubivo. Ali niti mi ne zaostajemo, zrsov organizator Mario Somek odličan je predavač, a jako korisni asistenti u praktikumima su i preostalo dvoje zrsovaca Arnella Koncilja te Boris Ugljarević”,rekao nam je stručni voditelj ovih zimskih programa Rikard Dimić.

Iduće zime,  ako se ovaj program održi i ako ne bude nepredvidivihh okolnosti, u HOC-u očekujemo i “glazbenjake”, a ako Bog da i psihologe i defektologe.

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.