DMIH 2006 u Crikvenici je završio

DMIH 2006 u Crikvenici je završio

14.05.2006.

Najbolji natjecateljski tjedan u kratkoj povijesti nastupa zagrebačkih ekipa na Državnim natjecanjima je iza nas. Nakon dvije vrlo dobre godine i raezultata koji su počeli pokazivati da projekt poticanja darovitosti možda i uspije, došla je ova izvanserijska godina.
Zagrebačku ekipu, untoč problemima koje je dio nesolidnih profesora "uspješno" stvorio i prenio na organizatora, ništa nije moglo omesti na njenom putu do fantastičnog rezultata.
Sama činjenica da se osvojilo 9 od 12 prvih i 10 od 12 drugih mjesta prije natjecanja je smatrana nemogućom misijom.
No, dogodilo se.
 
Sretni što se višegodišnji trud isplatio dobili smo još jedan razlog da istrajemo ne samo u radu, nego i u borbi za pravo učenika na odlučivanje o svom vlastitom mentoru, ali i u nastojanju da se podigne stupanj točnosti podataka o natjecanjima koji se šalju u Zavod za školstvo i Ministarstvo.
 
Nevjerovatno je da se ove godine, umjesto o izvanserijskom rezultatu onih koji su najviše radili, a zbog najblaže rečeno propusta iz kategorije "vjerovali ili ne", priča o tome da mnogi državni prvaci i ostali najbolje plasirani učenici i učenice, umjesto imena i prezimena mentora, pokraj svojih imena imaju znak "-".
 
Kako ovaj znak uopće protumačiti? Da li kao minus (nemaju mentora) ili kao povlaku (nema podataka)?
 
Ili možda znakić treba prevesti na hrvatski i nazvati ga imenom i prezimenom Crtica što bi moglo značiti da svi najbolje plasirani učenici imaju mentora koji je stvarno pripremao učenika za natjecanje.  Ako niste znali, dragi naši posjetitelji stranica, crtica je znak da je učenik imao mentora koji zna programirati i koji ga je stvarno pripremio za natjecanja ili se je učenik pripremao sam pa je dakle sam sebi bio mentor.
 
I na kraju, odakle ljudima koji su u ime Ministarstva i Zavoda za školstvo, dakle Vlade RH, dobili povjerenje da se pobrinu za natjecanje, odakle tim ljudima 'inspiracija' za zaključak da uz imena učenika nikako ne smiju pisati i imena upravo onih ljudi koji su ih i pripremili za natjecanje? Odakle im ideja da iz općeg pravilnika o natjecanju proizlazi da u informatičkim natjecanjima učenik ne može biti mentor? Zar u Zavodu za školstvo i Ministarstvu nužno moraju bit pohranjeni i podaci koji u bitnom dijelu ne odgovaraju istini? Kako ćemo znati koje osobe u određenom području poticanja darovitosti najviše vuku naprije i doprinose, ako se nećemo pobrinuti za točne podatke?
 
Pogledajmo rezultate natjecanja i uočimo da su podaci o mentorima koji su učenike pripremali za Županijsko natjecanje različiti od onih po završenom županijskom natjecanju. Temeljem čega je uopće moguće ovakvo nasilje nad stvarnim činjenicama?
 
U svakom slučaju najbolji mentor u 2006 godini je dvospolac neki/neka CRTICA.
Čestitamo mujojwink i ovim putem.
 
 
Ipak, da ne bismo gubili previše vremena upiranjem prsta u negativno, idemo se ukratko vratit pozitivi.
 
 
SAŽETAK UKUPNOG NASTUPA
EKIPE GRADA ZAGREBA:

devet pobjednika u dvanaest kategorija

deset drugoplasiranih u dvanaest kategorija

tri nagrađena softverska rada od mogućih osam

-  jedan dvostruki plasman u trećem rangu

-  šest četvrtoplasiranih od mogućih dvanaest

-  četiri petoplasirana od mogućih dvanaest

-  još ukupno četrnaest plasmana među najboljih deset

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.