DMIH 2006, drugi dan

DMIH 2006, drugi dan

11.05.2006.

I onda je došao drugi dan.

Osnovnoškolci su ujutro, osokoljeni rezultatima prvog dana, vedri prionuli na natjecanje iz programskoig područja BASIC/Pascal, a srednjoškolci su se odmarali u očekivanju svojeg popodnevnog prvog dana.

Po završetku programiranja izlazili su van i po njihovim reakcijama bilo je očito da se opet može očekivati najbolji drugi osnovnoškolski dan otkad je natjecanja.

Nakon nekoliko sati počela je i evaluacija, a s njom i "znanstvena fantastika" dotad neviđena na natjecanjima u Lijepoj našoj.

Film s trave i s užasa frown je otpočeo zabranom ulaska i prisustvovanja vrednovanju učeničkih rješenja stvarnoj mentorici nekih zagrebačkih učenika, četverostrukoj pobjednici PROFA KUPA. Iz prostorije su je izbacili srednjoškolski profesori iz stručnog potpovjerenstva za BASIC/Pascal za osnovne škole, pri čemu je verbalni egzekutor bila profesorica Zlatka Markučić iz 15. Gimnazije u Zagrebu. Izbačenoj profesorici nije pomoglo ni ljubazno pitanje zašto se to čini i tko je donio odluku da stvarni mentori ne mogu prisustvovati evaluaciji, kao ni zamolba da se pokaže odluka na temelju koje se to čini.

Osim što je neutemeljeno izbacilo stvarnu mentoricu s evaluacije stručno povjerenstvo je, u ime zagrebačkog tima (???), donijelo i odluku da evaluaciji prisustvuje jedan član zagrebačke ekipe. Pa neka im je sa srećom. Tko ne razmišlja o etici onog šta radi danas, ionako će imat problema kad se bude sutra gledao u oči, ili kad neki važni ljudi u obrazovnom lancu napokon shvate što su u ime njih činili neodgovorni pojedinci.

A mi ćemo u veselju pričekat rezultate. Jer, natjecatelji su napravili svoje, a nedorasli odrasli  nek' se malo 'igraju' kad nemaju nekog pametnijeg posla !

I eto, rezultati su bili najbolji dosad, a i odrasli su se malo 'poigrali'. Poigrali su se sa svetinjom - istinitim podacima sačinjenim prema izjavama roditelja i učenika o tome tko je uistinu natjecatelje pripremao za natjecanja. Neki mentori postali su tako za neupućene čitatelje mali žuti nepostojeći likovi, a umjesto njihovih imena i prezimena razvijorila se "-" koja se i na starohrvatskom navodno izgovara kao "CRTICA". I ne samo to, skinute su obavijesti o završenom natjecanju iz LOGA koje su bile službeno izvješene dan ranije, a umjesto njih stavljene su nove prepravljene koje su isto tako umjesto istinitih podataka imale taj famozni znakić "-", dakle našu omiljenu prijateljicu "CRTICU".

Pitali smo zašto i dobili odgovor od predsjednika povjerenstva: "Zato jer je Mr. Ivana Turčić Prstačić zvala u OŠ Matije Gupca i dobila pismeni odgovor da je u toj školi mentor savjetnik za informatiku prof. Josip Leljak, dakle gospodin Leljak je mentor, a ne nikakva prof. Mihaela Pikač, a o tome smo raspravljali i na sjednici povjerenstva 18. travnja."  Zamolili smo gospona predsjednika da pogleda službeni dopis od OŠ Matije Gupca i profesora Leljaka s tim u svezi, koji demantiraju predsjednikove činjenice, kao i službene dokumente po završenom Županijskom natjecanju i upozorilio ga da Državno povjerenstvo nema u nedleštvu mogućnost promjene podataka u svezi s Županijskim natjecanjima, no počeo je vikati na nas: "Maknite se mene to ne zanima!" Ali gospodine predsjedniče što vas onda zanima ako ne istina, pogledajte ovdje imamo svu dokumentaciju, uostalom i Državno povjerenstvo je dobilo Izvješće o provedenom Županijskom natjecanju još 14. ožujka zajedno sa svim škola i nitko se nije žalio, a zatim službeni podnesak uoči sjednice Državnog povjerenstva 13. travnja te zatim i 19. travnja, koji su uredno potpisom zaprimljeni i u sjedištu povjerenstva i u sjedištu tajnice povjerenstva u ZZŠRH, magistre Turčić. Imamo i svu dokumentaciju na osnovu koje je Županijsko povjerenstvo donosilo odluke o evidentiranju mentora, s potpisima roditelja, Opći pravilnik onatjecanju, izvješća školama po završenom natjecanju, sve imamo. Pogledajte Izvješće o provedenom natjewcanju koje je objavljeno na službenoj web adresi Državnog povjerenstva, tamo je sve točno navedeno, nije to teško, samo nekoliko klikova. "Rekao sam da me ti vaši papiri i ostalo uopće ne zanimaju!", zaključio je ljutiti g. Predsjednik.

I pustili smo čovjeka na miru, zašto da ga ometamo i dosađujemo mu, kad njega ništa i ne zanima. Pokušali smo se obratiti nekim drugim osobama te nekoliko puta zamolili za razgovor profesoricu Zlatku Markučić iz 15. Gimnazije u Zagrebu no nije se odazvala. Nije imala vremena za istinu.

Vidjevši da ne postoji spremnost da se uopće razgovara o umjetno stvorenom problemu, izbačena profesorica, stvarna mentorica i četvrostruka pobjednica PROFA KUPA, ali i opako višestruka "crtica", napisala je prigovor na Državno povjerenstvo koje se istu večer sastalo. No, uz obrazloženje da je prigovor prekasno stigao, odbačen je bez razmatranja, a profesorska većina je, navodno uz samo jedan glas protiv, donijela odluku da umjesto imena i prezimena žutih likova mora pisati znakić "-" jer je po njihovim saznanjima upravo "CRTICA" učenike pripremila za natjecanje.

Da netko na takav način može obnašati poslove u ime Vlade Republike Hrvatske, odnosno MZOŠa i ZZŠRH, nismo mogli ni u najružnijem snu pomisliti.

No što je tu je. Idemo se proveseliti jer rezultati ipak ostaju, a u svemu su daleko najvažniji sami učenici i njihove obitelji zbog kojih to sve i radimo. Doći će vrijeme i za istinuyes.

Pogledajmo rezultate:

REZULTATI EKIPE GRADA ZAGREBA
PROGRAMSKI JEZIK BASIC/PASCAL – OSNOVNE ŠKOLE

PETI RAZREDI                                                                                                                                                                                        

1
156
Marin
Tomić
5
OŠ Marina Držića
Zagreb, Grad Zagreb
Vladimir Marić
2
59
Davor Vidanović
5
OŠ F.K. Frankopan
Zagreb, Grad Zagreb
Ljubinko
Vidanović

ŠESTI RAZREDI                                                                                                                                                                        

1
122
Antea Hadviger
6
OŠ Matije Gupca
Zagreb, Grad Zagreb
Mihaela
Piskač
2
89
Edi
Topić
6
OŠ F.K. Frankopan
Malinska, Primorsko-goranska
Alenka
Žužić
3
87
Filip
Srnec
6
III. OŠ Čakovec
Čakovec, Međimurska
Nataša
Boj
4
86
Matija Folnović
6
OŠ Žuti brijeg
Zagreb, Grad Zagreb
Mihaela
Piskač
 

SEDMI RAZREDI                                                                                                     

1
132
Ivica
Kičić
7
OŠ Žitnjak
Zagreb, Grad Zagreb
Tibor Kulcsar
2
115
Borna Vukadinović
7
OŠ Trnsko
Zagreb, Grad Zagreb
Ljubinko Vidanović
3
96
Robert
Tretler
7
OŠ F.K. Frankopan
Malinska, Primorsko-goranska
Alenka
Žužić
5
69
Bojan
Kušter
7
OŠ Marina Držića
Zagreb, Grad Zagreb
Vladimir Marić

OSMI RAZREDI                                                                                                                                                                                  

1
128
Nenad
Janjac
8
OŠ Velika Mlaka
Velika Mlaka, Zagrebačka
Štefica
Škara
2
112
Zrinka Gavran
8
Alojzija Stepinca
Zagreb, Grad Zagreb
Bojan
Radman
2
112
Nino
Uzelac
8
OŠ Marije i Line
Umag, Istarska
Zoran
Mamula
4
90
Tomislav Gudlek
8
OŠ Bana Josipa Jelačića
Zagreb, Grad Zagreb
-
4
90
Frane Kurtović
8
OŠ Vrbani
Zagreb, Grad Zagreb
Ljubinko
Vidanović
6
89
Luka Kusulja
8
OŠ Trnsko
Zagreb, Grad Zagreb
Ljubinko Vidanović
8 **
80
Damjan Bujak
8
OŠ S.S. Kranjčević
Zagreb, Grad Zagreb
Zlatko Augustinović
11**
72
Viktor Kvaternjak
8
OŠ Jordanovac
Zagreb, Grad Zagreb
Rikard
Dimić
12
71
Marko Đomlija
8
OŠ Marina Držića
Zagreb, Grad Zagreb
Tibor
Kulcsar
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.