Na državnom natjecanju iz programiranja od „mogućih“ 12 osvojili 13 prvih mjesta

Na državnom natjecanju iz programiranja od „mogućih“ 12 osvojili 13 prvih mjesta

24.08.2021.

Na državnom natjecanju iz programiranja od „mogućih“ 12 osvojili 13 prvih mjesta

Državna natjecanjima i smotre zbog svojeg značenja možemo nazvati i olimpijade učeničke izvrsnosti u školskom sustavu Republike Hrvatske. U njima sudjeluju i mladi programeri, osnovci i srednjoškolci, a natjecanja iz programiranja imaju i svoje međunarodne olimpijade (IOI, CEOI, EJOI). U sklopu državnih natjecanja učenici od petog do osmog razreda natječu se u dva programerska područja, u kategorijama Logo i Algoritmi (Python/C++), a učenici srednjih škola u kategoriji Algoritmi u programskom jeziku C/C++/Java.
U dvije kategorije natjecanja za osnovce i jednoj za srednjoškolce na državnom natjecanju se svake godine izlučuje u pravilu po dvanaest pobjednika, od čega osam u osnovnim i četiri u srednjim školama.

No zagrebački učenici su na upravo završenom državnom natjecanju osvojili čak trinaest prvih mjesta od mogućih dvanaest. U svoje škole i obiteljske riznice osnovci su donijeli pobjede u svim razredima u obje kategorije, a srednjoškolci su pobijedili u tri od četiri razreda.

- Kad smo vidili da je Ivan drugi u državi, ostali smo šokirani, a sad smo sritni, rekla je mama Božana Perić. Davorka Škobić Granoša ponosna je na drugo mjesto svoje Leone i dodaje da bi način na koji se Savez brine za darovite morao biti primjer školskom sustavu jer između najboljih u državi postoji ista poveznica, a to je da rastu ili su izrasli uz ZRS.

Mi roditelji znamo da su najtrofejniji mentori upravo oni mladi znalci iz Saveza koji se cijele godine mentorski brinu za našu djecu.

Osvajač bronce na EJOI 2020, Fran Škarica osvojio je prva mjesta i u C++ i u Logu među sedmim razredima, a treće mjesto zauzeo je David Ivanjek.

Više na 

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.