Proljetni turnir u programiranju za olimpijske kandidate je završen

Proljetni turnir u programiranju za olimpijske kandidate je završen

26.06.2013.

Najbolji srednjoškolski programeri, olimpijski reprezentativci i olimpijski kandidati, pokazali su svoju formu. U dva vrlo zahtjevna ogleda rješavali su ukupno deset do dvanaest zadataka koji su im mogli donijeti dva puta po tisuću bodova. Najbolji od onih koji dolaze, mlade nade i budući olimpijski kandidati, sudionici proljetnog turnira AVVENIRE.intro C/C++, pridružili su im se s pozivnicom na ovom jubilarnom desetom natjecanju.

U proljetnom turniru MASTERS.intro, za olimpijske kandidate najbolji su bili Domagoj Ćevid, 4.r iz Zagreba, Mislav Balunović, 3.r iz Slavonskog Broda, zatim Ivan Lazarić, 2.r. iz Pule  i Petar Orlić, 1.r. iz Zagreba. Ukupni pobjednik je Mislav Balunović koji je imao najviše energije zbog sendvičine za koju se ogrebao na prvom ogledu. Kristijan Vukelić je pokazao da ne odustaje i da gura naprijed stopama Tomislava Tunkovića i zajedno s pobjednicima uletio u TOP 5! Ivan Šego je naprosto borac koji će svoju priliku dočekati. Mihael Liskij je imao prviše obveza s različitim školama, uspio je maturirati na glazbenoj no to ga je koštalo programerske forme. Ipak, lisica ostaje lisica, a tko Peklara prerano otpiše taj se grdno prevario.

Uz pozivnicu organizatora sudjelovali su i najbolji hrvatski osnovnoškolski programeri, a njihov rezultat računao se u sklopu sekcije MASTERS.intro, za mlade nade. Pobjedu je odnio učenik 8.r Adrian Beker iz Zagreba, drugo i treće mjesto zauzeli su sedmaši Marko Prološčić iz Našica i Vilim Lendvaj iz Popovače, a iskazali su se i svi ostali.

Mislav Balunović pobjedu je odnio zahvaljujući odličnom rješavanju BONUS CASE zadatka na kojem je u oba ogleda upisao po 400 bodova, a Domagoj Ćevid je upisao po -20, kao i Marin Tomić, dok je Ivan Lazarić u prvom ogledu upisao -80 ali je u drugom uspio prijeći prag od 200 bodova i ući u pozitivu s 240 bodova. Mlađi olimpijski kandidati i mlade nade bili su s pravom oprezni te su, nakon 150 minuta od početka rješavanja na ponudu BONUS CASEa odgovorili s '0', tako da nisu ni preuzimali rizik s ovim zadatkom, što je za njih bio bolji izbor.

Natjecanje se održavalo u računalnoj učionici u Ilici 53, dvorište u prizemlju te u potkrovlju u radionici Kluba željezničkih modelara Zagreb. Ukupno trideset natjecateljskih računala, te po dva režijska, studijska, serverska i pomoćna računala, s pratećom m/m i drugom opremom, uz 50/50 Mb/s sponzorske optike po Metronetu, bila su testno spojena u jedinstveni video i podatkovni sustav. Na maloj uvodnoj svečanosti uoči finanlnog dana grupa ADASTRA iz Zagreba poručila je darovitim pojedincima da ustrajno idu putem kojim su naumili, ne obazirući se na one koji to ne razumiju, te im u to ime odsvirala "Pusti nek' misle što hoće" i još nekoliko uspješnica. Natjecanje je, uz testnu izjavu za TV BOŽU, posjetio izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Mirko Banjeglav iz gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.i izjavio da Grad ni jednog trenutka nije požalio što je ZRS dobio oba najviša priznanja za rad s darovitima, uočivši trud domaćina da se i maketarska radionica upotrijebi u svrhu vrhunski inoviranog natjecanja.

U sklopu natjecanja testiran je i ZRSov video i podatkovni sustav TV BOŽO koji je s vrlo solidnom ocjenom položio ispit, pri čemu su i natjecatelji dali svoj doprinos na generalnim probama i samom natjecanju.

Svoju desetu godinu programerskih natjecanja savez je tako otpočeo proljetnim turnirom, a sadašnji olimpijci pokazali su najviše. Oni se već nalaze na pripremama za prvu olimpijadu, a ako tako nastavi vrlo brzo će im se pridružiti i Adrian Beker. Mi s radošću očekujemo jesenski MASTERS.final i za olimpijske kandidate i za mlade nade. Oni su naša budućnost. Čuvajmo ih i pomažimo im!

Burniče, sve tortice su pojedene, vrati se u bazu!

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.