Einstein je bio u krivu?! Ipak se može brže od svjetlosti!!!?

Einstein je bio u krivu?! Ipak se može brže od svjetlosti!!!?

20.11.2011.

Moj je san da drugi, nezavisni eksperiment dođe do istog otkrića, izjavio je u rujnu znanstvenik Antonio Ereditato nakon što su se u eksperimentu CERN-ovih znanstvenika neutrini pokazali bržima od svjetlosti, što je uzdrmalo svijet fizike. Sada je napokon izvedena ponovljena, unaprijeđena verzija prvotnog eksperimenta pod nazivom Opera koja je potvrdila prve rezultate, prenosi BBC. Neutrini su doista brži od svjetlosti, i to za 0,00000006 sekundi!  Neutrini su opet poslani kroz stijene na put dug 732 kilometara, od švicarskog CERN-a do talijanskog laboratorija INFN-a u Gran Sassu. Ovaj su put korištene kraće skupine neutrina, s obzirom na to da se jedna od kritika upućenih prvom eksperimentu odnosila i na mogućnost da duge skupine neutrina mogu dovesti do greške u testu. Naime, te su skupine trajale 0,0001 sekundu, što znači da je mogućnost pogreške 160 puta veća nego ona koju su istraživači prvotno zabilježili. Nove su skupine bile kraće - trajale su samo 0,000000003 sekunde. Novi eksperiment ponovljen je 20 puta, a svaki je put pokazao iste rezultate.

'Ovo nije kraj priče'

"Ovo podupire prijašnji nalaz i otpisuje neke moguće sustavne pogreške koje su mogle utjecati na njega. Mislimo da nisu, a sada imamo i dokaz. To znači da ovo nije kraj priče", komentirao je Ereditato nove rezultate, uz napomenu kako se još uvijek očekuje nezavisna potvrda. Ista će ekipa iduće godine u Gran Sassu obaviti još dva istraživanja, Borexino i Icarus, kako bi se provjerila Opera. Rezultate će provjeriti i američki eksperiment Minos, te japanski T2K.


Izvor / prilog : danas.net.hr
  

IZDVOJILI SMO

Krajem devedesetih Grad Zagred nije postojao na karti pobjednika državnih natjecanja u informatici, a broj učenika zainteresiranih za programiranje bio je malen. Nova ekipa u Zagrebačkom računalnom savezu odlučila je to promijeniti od ljeta ...
  

ZANIMLJIVOSTI

U sklopu VIDI e-novation Awards događanja predstavljen je i novi projekt visokotehnološke medijske kuće Vidi, aglavni urednik Tomislav Kotnik predstavio je Vidi Project X, ...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.