Najzdravija namirnica zapravo je jeftina

Najzdravija namirnica zapravo je jeftina

17.11.2011.

Idealna namirnica bogata je hranjivim tvarima, a istovremeno je niskokalorična. Zato jedite mahune! No, imajte na umu da je tajna uživanja u njihovom okusu pravilna priprema.

Ovo je samo jedna od nekoliko vrsta graha koje se mogu konzumirati svježe. Vrlo su ukusne i mogu se jesti na različite načine – kao prilog, salata ili kao miješano povrće. Ipak, iako su često na jelovniku, čini se da su podcijenjene – najčešće zbog prekuhavanja. Pravilna priprema je ključ uživanja u njima. Ukusno jelo žarko zelene boje treba kuhati na pari. Za svega pet minuta imat ćete najbolji okus i hranjivu vrijednost. Zašto su mahune sastavni dio najzdravijeg načina prehrane? Sadržavaju snažne fitonutrijente, karotenoide lutein i zeaksantin, koji imaju protuupalno djelovanje. Obiluju vitaminom K, presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, te vitaminima A i C, koji pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.

Idealna su namirnica za najzdraviji način prehrane jer su bogate hranjivim tvarima, a niskokalorične: jedna šalica kuhanih mahuna ima svega 44 kalorije, zbog čega su idealne za pravilno mršavljenje. Mahune obiluju oksalatima, koji mogu biti problematični za određene osobe.



Izvor / prilog : magazin.net.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.