Povrće koje treba jesti zajedno

Povrće koje treba jesti zajedno

16.11.2011.

Sve je više dokaza da začinjena hrana koja sadrži enzim mirozinazu (rotkva, kupus, potočarka), u kombinaciji s brokulom, pojačavaju antikarcinogeni učinak ovog visokovrijednog povrća. Što više začinimo brokulu, s raznim začinima poput gorušice, hrena ili wasabija, učinak brokule će biti veći. Osim toga, sve je više dokaza da začinjena hrana koja sadrži enzim mirozinazu (rotkva, kupus, potočarka), u kombinaciji s brokulom, pojačavaju antikarcinogeni učinak ovog visokovrijednog povrća. U velikom broju slučajeva, dugom termičkom obradom u vodi uništimo korisne sastojke brokule, a dovoljno je samo nekoliko minuta termičke obrade na laganoj pari da bismo u punom opsegu očuvali njene visokovrijedne sastojke.

Sulforafan i mirozinaza

Istraživanje provedeno u časopisu British Journal of Nutrition je pokazalo da čak i kad je brokula prekuhana, njene pozitivne zdravstvene učinke uvelike možemo očuvati ukoliko je kombiniramo s hranom koja sadrži enzim mirozinazu (rotkva, kupus, potočarka). To je enzim koji je neophodan u sintezi sulforafana, sastojaka iz povrća koji imaju antikarcinogeni učinak. Ukoliko je prisutna mirozinaza u hrani, sulforafan se brzo oslobađa i apsorbira u tankom crijevu, te unutar 30 minuta možemo zabilježiti njegovu bioaktivnost. Inače, prethodna istraživanja su otkrila da bakterije crijeva oslobađaju sulforafan u nižim dijelovima gastrointestinalnog sustava (debelo crijevo), gdje apsorpcija teče puno sporije nego u tankom crijevu.

Znanstvenici na kraju zaključuju da tek 3 do 5 serviranja brokule na tjedan osigurava antikarcinogeni učinak. No, ne zaboravite je dodatno kombinirati s drugim namirnicama kako bi taj učinak bio još veći.


Izvor / prilog : magazin.net.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.