Zdravko Škokić: Protiv zabrana za darovite na osnovu dobi

Zdravko Škokić: Protiv zabrana za darovite na osnovu dobi

21.03.2024.

 
Jesmo li zaboravili ovu priču iz 2018. godine?
Izvanserijski su. S dosadašnjim postignutim rezultatima, zasnovanim isključivo na trudu i višesatnom dnevnom vježbanju te učenju u izvanškolskim ustanovama, dvojica učenika, 14 godišnji Patrik Pavić i 15-godišnji Krešimir Nežmah generacija su izvrsnih koja se “događa”, kažu tako u Zagrebačkom informatičkom savezu, svakih osam do deset godina.
 
– Nikola Dmitrović, voditelj kategorije Algoritmi za osnovne škole, kao odgovorna osoba možda je imao važnijeg posla pa se nije sjetio predložiti najboljeg osnovca u listu pozvanih za HIO, tako da je državno povjerenstvo, umjesto poticanja, donijelo odluku kojom je sjajnom osnovcu uskratilo nastup na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi – objašnjava tako situaciju Zdravko Škokić, tajnik Zagrebačkog informatičkog računalnog saveza, čiji su učenici članovi koji su naučili sve u čemu sudjeluju.
DAROVITI UČENIK NE MOŽE BITI PREMLAD
Iako je Zagrebački savez lani učeniku želio ispraviti nepravdu slanjem uzastopnih pisama Hrvatskom savezu informatičara i njegovu Izvršnom odboru, oni su odbili promijeniti listu pozvanih. Bio je jednostavno “premlad” da se bori sa srednjoškolcima iako je bio deseti baš u njihovoj konkurenciji.
Pred mladim Nežmahom, inače odličnim učenikom, još je dan za pripremu na državno natjecanje iz informatike, nakon kojeg će uslijediti i HIO. Ove će godine na to natjecanje baš zato što je srednjoškolac, i kaže, vjeruje u sebe i u dobar rezultat koji će postići. Kaže da se nada da sudbina “premladog natjecatelja” ove godine neće zadesiti, baš kao njega lani, osnovca Patrika Pavića, koji je sezonu završio kao treći, što je najbolji rezultat jednog osnovnoškolca u nadmetanju sa srednjoškolcima.
Da se samog Patrika pita, on bi među svoje najveće uspjehe izdvojio srebrnu medalju na Europskoj juniorskoj olimpijadi i ovogodišnje treće mjesto na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici. Ne skriva da se nada da će dobiti priliku sudjelovanja na Olimpijadi.
NIJE DOBIO PRILIKU OD HSIN - I ON JE BIO PREMLAD
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.