Dva zlata i srebro na međunarodnom ACSL natjecanju osvojili timovi Petnaeste gimnazije iz Zagreba

Dva zlata i srebro na međunarodnom ACSL natjecanju osvojili timovi Petnaeste gimnazije iz Zagreba

31.05.2016.

ACSL udruga djeluje od 1978. godine, a u školskoj godini 1978./79. godini održano je prvo regularno ACSL natjecanje. 

U sklopu natjecanja je šest kategorija natjecatelja prema učeničkim sposobnostima i interesima. Škole mogu prijaviti više timova prema predznanju učenika i njihovoj školskoj dobi. Natjecateljske skupine u osnovi imaju slične zadatke, ali s različitim razinama razrade detalja odnosno težine rješavanja. Tijek natjecanja ima dva dijela. Prvi dio natjecanja održava se u četiri kruga po matičnim školama, a završno "All Star" natjecanje se svake godine organizira u nekoj drugoj školi u SAD-u (ili Kanadi). Potrebni podaci, zadaci za prednatjecanja i rezultati, dobivaju se e - poštom. Na završno natjecanje se poziva desetak najboljih ekipa iz kategorija Junior, Intermediate i Senior Division. Samo natjecanje ima dva dijela različita dijela, teorijski s rješavanjem 8 kratkih problema (svaki član za sebe) i jedan paket od 4 programerska zadatka (stariji 5) kojeg rješavaju timski u programskom jeziku po vlastitiom izboru. Tekstovi zadataka pisani su na engleskom jeziku tako da uz teorijsko informatičko znanje i vještinu programiranja, učenici na neki način pokazuju i znanje engleskog jezika.

Ovogodišnje završno međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola ACSL All Star 2016. održano je proteklog vikenda u američkom gradu Nashua (New Hampshire). Udruga ACSL tako je ušla u svoju trideset osmu sezonu. 

Bio je to sjajan nastup učenika zagrebačke Petnaeste gimnazije. Dvije ekipe popularnog MIOC-a, najmlađa i najstarija, osvojile su zlato, najmlađi su to zlato podijelili s još jednom domaćom ekipom, a ona srednja osvojila je srebro. Oduševljeni roditelji dočekali su svoje pobjednike na originalan način i dokazali koliko im je stalo do hrvatske darovitosti i kako valja proslaviti CROgen

No prije "pravih" zagrepčana posebno tvalja pohvaliti one koji dolaze iz drugih gradova, i koji su kao mjesto svog srednjoškolskog obrazovanja, izabrali  Zagreb.

Počnimo od Nikole Pintarića, maturanta koji je u Zagreb došao na školovanje iz OŠ I.G. Kovačić, Sv. Juraj na Bregu. Bravo Nikola.

U ekipama su još bili i "prvašići" Fabijan Bošnjak, koji je u Zagreb došao iz Samobora, OŠ Bogumil Toni pa višestruki državni pobjednik u programiranju Dominik Fistrić iz Pušće, koji se programiranjem bavi od 1. razreda osnovne škole, i nešto stariji Leonard Inkret. Lenardovi roditelji su iz Zagreba otišli u Rude, a on ih je zeznuo, pa se "vratio" u Zagreb, čak je i medalju donio večeras na rođendan Zagreba. Ivan Stjepanović počeo je programirati u 2. razredu osnovne škole, a  u Zagreb je došao iz Svete Nedjelje. Bravo dečki iz prstena.

A na kraju evo i zagrepčanki i zagrepčana.

Na ACSL-ovom "All Star" natjecanju sudjelovala je i zagrepčanka Paula Vidas, koja je u MIOC došla iz OŠ Pavleka Miškine, sa svojim mlađim i starijim školskim prijateljima.

Lovro Kalinovčić, višestruki državni pobjednik i pobjednik juniorske olimpijade, programiranjem se bavi od 2. razreda osnovne škole, Gabrijel Jambrošić, sjajan učenik različitih interesa, Patrik Đurđević, koji programira od 7. razreda osnovne. Oni su učenici prvog razreda.

Tu je zatim učenik drugog razreda, sjajni matematičar Petar Nizić Nikolac, prošlogodišnje srebro sa Srednjeuropske matematičke olimpijade, pa Vedran Kurdija, koji je 2009., kao učenik 4. razreda osnovne škole, bio najbolji državni natjecatelj s jednim prvim i jednim trećim mjestom. Trećaši su još Rober Benić, višestruki državni pobjednik koji programira od 5. razreda osnovne, pobjednik juniorske informatičke olimpijade, sjajan matematičar i logičar, i Adrian Beker, višestruki državni pobjednik iz matematike i programiranja i treći osvajač matematičkog zlata u povijesti Hrvata, nasljednik zlatnih Domagoja Ćevida i Mislava Balunovića.

I na kraju oni najstariji, maturanti. Domagoj Bradač, višestruki državni pobjednik i osvajač zlatnih i srebrnih olimpijskih medalja iz matematike i programiranja, koji još nije rekao svoju posljednju riječ, i Leon Starešinić, sjajan natjecatelj koji programira i srebrni matematičar sa srednjoeuropske olimpijade.

Od njih i njihovih roditelja i obitelji, sve počinje i s njima završava, a čestitke su zaslužili i svi koji su organizirali njihove pripreme i nastupe, na čelu s iskusnom profesoricom Renatom Gjurić ...

Služiti hrvatskoj darovitosti je istinski privilegij.

Volimo ih.

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.