BOŽO TEŽAK u palači Herzer

BOŽO TEŽAK u palači Herzer

16.10.2011.

U prepunoj dvorani palače Herzer u petak navečer u Varždinu ponovno su snažno oživjelo sjećanja na našeg znanstvenog velikana i humanistu Božu Težaka. Družba Braće Hrvatskog zmaja i Gradski muzej Varaždina bili su izvrsni domaćini, a događanjem je jednostavno i lijepo upravljala Dr. Nina Lipljin, zmajica Starogolubovečka. Sretna zbog odlične posjećenosti i zanimanja sugrađana i njihovih brojnih gostiju iz Grada Zagreba, na početku je u Božinom duhu istaknula darovitu hrvatsku informatičku mladost koja je došla na prezentaciju. Posebno je pozdravila Ivicu Kičića, najuspješnijeg osnovnoškolskog natjecatelja u našoj povijesti, sada već i osvajača zlatne olimpijske medalje i studenta fizike, zatim najbolju hrvatsku programerku Mariju Gegić, učenicu 8. razreda OŠ Retkovec, Vedrana Kurdiju iz OŠ Mladost i Roberta Benića iz OŠ Davorina Trstenjaka, najbolje sedmaše u programskom jeziku C++. Osim njih predstavljen je i najbolji programer među petašima u programskom jeziku LOGO, simpatični Josip Kelava iz Varaždina, a među njima bio je i dečko iz Županije Zagrebačke, Dominik Fistrić, četverostruki pobjednik programerske lige MINI vijug@ i dvostruki pobjednika MALE Olimpijade, koji je ove godine zapravo bio najbolji četvrtaš u programskom jeziku Logo u državi. Među gosima iz Zagreba nalazili su se i Branimir pl. Makanec, počasni predsjednik ZRSa i suvremenik Bože Težaka, Mihaela Piskač, najbolja osnovnoškolska mentorica u Hrvata, Kristijan Burnik, nova voditeljska snaga na ovom području, tajnik UI Božo Težak i prof. Gordan Jurković, matematičar i dugogodišnji šef Ljetnih kampova za poticanje darovitosti Božo Težak. Govornici su bili nadahnuti, kratki i jasni i na kraju ostavili prostor Rikardu Dimiću, predsjedniku ZRSa da uz pomoć Kristijana Burnika predstavi rad saveza s rezultatima, nagradama i priznanjima te pjesmu i spot "100 godina BOŽE".
Pjevačica Hana Blažević i producent Jeronim Marić sjedili su u prvim redovima, ponovno dobili pljesak i s radošću odvrtili uspomene sa snimanja od prije gotovo četiri godine. Bilo je stvarnoi lijepo, a delegacija ZRSa ujedno je i snimila dio kadrova u pripremi spota o nenedmašnom Luki Kalinovčiću, Hrvatu ledolomcu, koji je probijao zlatni led na informatičkim olimpijadama i koji svojom ljubavlju za prijenos znanja novim generacijama, pravi čuvar vrijednosti koje je davno prije njega izgrađivao Božo. Trag ove predivne večeri koju je svojim kolačima zasladila obitelj Težak, možemo najbolje završiti komplimentima koje je Dr. Đurđica Težak uputila Hani Blažević: "Njezina pjesma nenadmašivo je zvučala na kraju svih priča. Autor pjesme načinio je nadahnuti posao."

A Nina Lipljin najavila je i nove Zmajske akcije. Radujemo se tome, a prepjev na engleskom bit će spreman iduće godine.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.