Proljetni programerski turnir u programiranju za osnovce je završen

Proljetni programerski turnir u programiranju za osnovce je završen

24.06.2013.

Najbolji osnovnoškolski programeri iz Zagreba, Vrbovca, Sv. Đurđa, Karlovca, Našica, Zaprešića, najbolji od najboljih, natjecali su se u programskim jezicima Logo i C/C++. U dva vrlo zahtjevna ogleda rješavali su ukupno šesnaest zadataka koji su im mogli donijeti najviše 2000 bodova. Oni koji dolaze, budući olimpijski kandidati, sudionici proljetnog turnira AVVENIRE.intro, s prijavom ili pozivnicom nastupili su na jubilarnom desetom natjecanju. Neki od njih imali su i dodatni izazov i priliku nadmetati se sa srednjoškolcima, sadašnjim olimpijcima i olimpijskim kandidatima u njihovom turniru iz MASTERS serije. U sklopu natjecanja testiran je i ZRSov video i podatkovni sustav TV BOŽO koji je s vrlo solidnom ocjenom položio ispit, pri čemu su i natjecatelji dali svoj doprinos na generalnim probama i samom natjecanju.

U proljetnom turniru AVVENIRE.intro, u programskom jeziku Logo najbolji su bili Robert Benić iz Zagreba među osmašima, Josip Klepec iz Vrbovca među sedmašima, Dominik Fistrić iz Pušće među šestašima, Antonio Lukić i Ivan Jambrešić iz Zagreba među petašima i četvrtašima te super Dodo Dorijan Lendvaj iz Popovače među trećašima.

U proljetnom turniru AVVENIRE.intro, u programskom jeziku C/C++ najbolji su bili Adrian Beker iz Zagreba među osmašima, koji je zamalo  pobijedio izvrsnog i vrijednog Marina Kišića iz Sv. Đurđa. Vilim Lendvaj iz Popovače bio je najbolji među sedmašima, osvetivši se Luki Jovanoviću za poraz na državnom natjecanju. Lovro Kalinovčić i Antonio Lukić iz Zagreba bili su najbolji među šestašima i petašima, a Ivan Jmbrešić iz Zagreba među četvrtašima te Dorijan Lendvaj iz Popovače među trećašima. Posebno, Dorijan Lndvaj se imao prilike upoznati s promotorima natjecanja. Iznenadili su ga Ivica Kičić, najbolji osnovnoškolac u povijesti informatičkih natjecanja s devet osvojenih prvih mjesta i Goran Žužić, najbolje rangirani Hrvat u povijesti međunarodnih olimpijada. Obojici je prvi osnovnoškolski mentor bio Tibor Kulcsar, a Goran Žužić je zatim bio olimpijskim učenikom svojeg mentora i uzora Luke Kalinovčića, duše hrvatskog informatičkog olimpizma. Ivici Kičiću je bilo osobito žao što je, zbog pogješaka u evidenciji državnih natjecanja, a zatim i zabrani da se Dorijan Lendvaj natječe dok ne upiše peti razred, ovaj daroviti dječak možda izgubio priliku da ga nadmaši. Što se može, dok jedni s osam ili devet godina rješavaju vrijedne i vrlo ozbiljne matematičko logičke ili geometrijske probleme, drugima pak, puno starijima, nije suđeno da djecu najprije razvrstaju po razredima i da zatim točno izrade ljestvicu poretka, odnosno da barem isprave svoje pogrješke prije našeg ulaska u EU!

Prvom tisućicom i jedinom u ukupnom natjecanju, okitio se Dominik Fistrić, kojem očito u prvom ogledu Loga nije Pušćalo nigdje, a Ana Crnović osvjetlala je obraz djevojkama odličnim rezultatom u drugom ogledu C/C++.

Natjecanje se održavalo u računalnoj učionici u Ilici 53, dvorište u prizemlju te u potkrovlju u radionici Kluba željezničkih modelara Zagreb. Ukupno trideset natjecateljskih računala, te po dva režijska, studijska, serverska i pomoćna računala, s pratećom m/m i drugom opremom, uz 50/50 Mb/s sponzorske optike po Metronetu, bila su testno spojena u jedinstveni video i podatkovni sustav. Na maloj uvodnoj svečanosti uoči finanlnog dana grupa ADASTRA iz Zagreba poručila je darovitim pojedincima da ustrajno idu putem kojim su naumili, ne obazirući se na one koji to ne razumiju, te im u to ime odsvirala "Pusti nek' misle što hoće" i još nekoliko uspješnica. Natjecanje je, uz testnu izjavu za TV BOŽU, posjetio izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Mirko Banjeglav iz gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.i izjavio da Grad ni jednog trenutka nije požalio što je ZRS dobio oba najviša priznanja za rad s darovitima, uočivši trud domaćina da se i maketarska radionica upotrijebi u svrhu vrhunski inoviranog natjecanja.

Svoju desetu godinu savez je tako u utorak 18. lipnja završio prvim u povijesti proljetnim turnirom u programiranju, s radošću očekujući jesenski turnir AVEVNIRE.final u oba programska područja. Oni koji dolaze su naša budućnost. Čuvajmo ih i pomažimo im!

Jedan je čovjek bio jako ponosan.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.