Desant na Zagreb, 21.3.2012., Primošten

Desant na Zagreb, 21.3.2012., Primošten

23.03.2012.

Da je na ovogodišnjem državnom natjecanju bilo i lijepih stvari pokazat će nam ova pričica o varljivoj ljubavi najboljih zagrepčana i trojice desantaša iz tri simpatične županije. Vođa tajne operacije napada na Zagreb bio je Marko Mrki Prološčić, Našce, 6.r, opasan, njegov nick name govori sve. Svoj tajni plan skovao je krajem kolovoza na Silbi, na prošlogodišnjem ljetnom kampu BOŽO TEŽAK. Desna ruka bio mu je Franzuz Levilly iz Popovače, 6.r. koji se cijelo vrijem krio pod lažnim imenom Lendvaj Vilim. Došavši odvojeno u Primošten 19.3.2012., za svoj su plan pridobili primarijusa Klepeca 'z Vrbovca, Josipa zvanog Joža, isto 6.r., na prvi pogled dobroćudan i bezopasan, 'prepoznat' je prije dvije godine na programerskoj ligi MINI VIJUG@ . Cilj im je bio onemogućiti da se na prijestolje Logo kraljeva popenju Luka Jovanović, mister 100% sa Srednjaka i Vjekoslav Drvar, noćni čuvar šupe u Vrbanima III. Onako usput omamili su i Juraja Marušića, mladog račića, pritajeni desanter osmaš Danijel Paleka iz Zadra samo se mudro smješkao, a Ivan Lazarić, brucoš gimnazijalac iz Pule, je Nicole kidnuo. Desant na Zagreb im je uspio, pokorili su metropolu i još su im na kraju smazali i tortu. To je svakako ponajljepše što je bilo na državnom natjecanju za osnovnoškolce.

A rezultati, šta reći?

Ivan Jambrešić iz 3.r osvojio je prvo mjesto među trećašima, no Državno povjerenstvo proglasilo ga je šestim među petim razredima, Dominik Fistrić osovojio je dva prva mjesta, jedno u Logu, a drugo u C++, no u C++ je proglašen drugim umjesto prvim. Lovro Kalinovčić osvojio je dva druga mjesta među petašima, no proglašen je jedamput drugim, a jednom trećim. Zanimljivo je i da je žalbu najboljih mentora u C++ odbio voditelj natjecanja Nikola Dmitrović koji je kasnije proglašen najboljim mentorom, dok na žalbu u kategoriji Algoritmi - Logo nije ni pristigao odgovor, a natjecanje je ipak završeno. (Kao i prošle godine!) Robert Benić je osvojio prvom jesto u C++ i treće u Logu, a tko zna što bi bilo da se žalio u Logu. Odlične rezultate postigli su još osmaš Martin Rosenzweig koji je odnio pobjedu u Logu, Petar Orlić koji je bio drugi i Leon Starešinić treći, a šestašica Paula Vidas bila je druga u BASIC-u.

Naši prijatelji iz Popovače, Našica i Vrbovca uzeli su smileysva tri prva mjesta i tortu zagrepčanima. Sedmaš Karlo Grozdanić bio je drugi u Logu, a Adrian Beker i Domagoj Bradač su osvojili dva druga mjesta među sedmašima i osmašima. Mali Dorijan Lendvaj, drugaš iz Popovače osvojio je prvo mjesto među drugašima, a proglašen je petim među petašima.

Natjecanje u C++ obilježilo je odbijanje izravnog pozivanja Marije Gegić na državno natjecanje, unatoč nekoliko žalbi i zahtjeva za poništenje pogrešne odluke DP-a, ali i čudni zadaci i nevjerojatno niski bodovi. Da državno povjerenstvo i voditelj natjecanja ne poznaju propozicije bilo je jasno zbog odbijanja žalbe za odvojeno vrednovanje učenika četvrtih i petih razreda na zasebnim ljestvicima poretka, a zatim odbijanje i zahtjeva za poništenje te neutemeljene odluke o odbijanju žalbe. Natjecanje u Logu obilježila je odluka o uskraćivanju pristvovanja mentora i učenika na evaluaciji, žalba na ukupnu regularnost te hrpetina žalbi na neviđeno. I što se dogodilo sa žalbama na neviđeno? Skoro svi kojima je ponovno pregledavan izvorni kod dobili su od 20 do 40 bodova više, tako da se Leon Starešinić s petog popeo na treće mjesto, Marija Gegić sa sedmog na peto, Vjeko Drvar na četvrto, itd...

Srednjoškolci su bili po običaju odlični i osvojili tri prva mjesta i nekoliko drugih. Pobjednici su domik Gleich, Marin Tomić i Matija Milišić. Druga mjesta zauzeli su Mihael Liskij, Zvonimir Medić i Tomislav Tunković, a treća mjesta Tonko Sabolčec i Matija Folnović.

Za ukupno natjecanja palac dolje. Ipak bilo je i lijepih fotografija i slatkih trenutaka, a i Luka Kalinovčić je ugrožen iznutra.

Vidjelo se i tko je stvarni gazda i kada trpi nepravdu, vidjelo se kome je Buda spasio 40 bodova, tko je najbolji Pušćanin u povijesti Donje i Gornje Pušće, i tko je napravio 30 bodova na prvom zadatku - a dobio 4, a svejedno je najbolji trećaš u državi...

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.