ČLANAK U VEČERNJEM LISTU OD 18. lipnja 2007.

ČLANAK U VEČERNJEM LISTU OD 18. lipnja 2007.

18.06.2007.

Poštovani,

u vašem članku od 18. lipnja pod naslovom INFORMATIJADA potkrale su se neke pogreške.

Stoga vas molim da pročitate dopis koji dostavljam u privitku, te ga prvom prilikom i objavite u vašem cijenjenom listu.

Poštovani!

U vašim cijenjenim novinama od 18. 06. 2007., na stranici «zagreb III», pod naslovom INFORMATIJADA, objavljen je članak o velikom natjecanju darovitih informatičara koje traje od siječnja do lipnja i zove se Zagrebačka INFORMATIJADA Božo Težak 2007. Osim netočnog naziva ovog natjecanja, u konačnom tekstu dogodile su se i neke pogreške:

1. navodi se da u natjecanju sudjeluju srednjoškolci iz Slavonskog Broda što nije točno. U natjecanju sudjeluje Bruno Marić, osnovnoškolac iz Sl. Broda.

2. Nadalje, u članku se ističe da INFORMATIJADA učinila da Zagreb ima čak 12 prvaka na državnim i međunarodnim natjecanjima, što kao sugovornik nisam izjavio. Izjavio sam kako je «zbog sustavnog rada na poticanju darovitosti u posljednjih osam godina nastalo malo hrvatsko informatičko čudo, i da dvije godine uzastopno zagrebačka informatička ekipa postiže najbolje rezultate u povijesti svih državnih natjecanja. A ove godine je čak osvojeno 13 prvih mjesta od mogućih 12.»

3. U tom kontekstu sam kazao kako već više od mjesec i pol dana očekujemo da gospodin Gradonačelnik Grada Zagreba primi najuspješniju ekipu u povijesti državnih natjecanja te da ćemo se nakon toga potruditi da informacije o ovim suštinski vrijednim rezultatima osmogodišnjeg rada dopru i do resornoga ministarstva.

4. Na novinarsko pitanje o financijama odgovorio sam «da to nije javna tema te da od dobrog uvijek postoji bolje. No, k tome sam istaknuo «da je problem i u nama u ZRS-u jer smo malo prebrzim tempom razvijali sve potrebne programe stvarajući naš centar izvrsnosti, te dodao da Grad to može jednostavno riješiti uvrštavanjem naših dvaju kapitalnih programa (Ljetni kampovi za poticanje darovitosti te natjecanja i smotre Zagrebačka INFORMATIJADA Božo Težak) u svoje programe od posebnog interesa za Grad Zagreb, u čemu im se može pridružiti i resorno Ministarstvo. 5. Nisam izjavio da svi koji osvajaju medalje za svoje škole najviše znanja steknu upravo kod nas. Izjavio sam da je «INFORMATIJADA vrlo zahtjevno natjecanje, zahtjevnije i teže od državnog natjecanja te bitno zahtjevnije i od nekih prestižnih međunarodnih natjecanja.»

S tim u svezi moram naglasiti da mi u ZRS-u ne mislimo da smo stvorili darovite učenike ni njihove rezultate. Naš cilj je bio dati najveći mogući vlastiti prinos izgrađivanjem sustava za poticanje darovitosti. 

Stoga bih na kraju istaknuo slijedeće: «Svaki natjecatelj i njegova obitelj uvijek imaju najviše zasluga u učeničkom rezultatu, dakle barem 51% . Zadaća je svih koji sudjeluju u obrazovnom procesu odnosno procesu poticanja darovitosti da učine što više u onom preostalom prostoru od 49% . Tako smo i mi iz ZRSa prije osam godina odlučili dati svoj vlastiti doprinos poticanju darovitosti zagrebačke školske djece i mladeži. Rezultati pokazuju da smo na pravom putu.» Uz zamolbu da objavite navedene ispravke i obrazloženja, srdačno vas pozdravljam. Zdravko Škokić, dipl.ing., tajnik Zagrebačkog računalnog saveza

privitak

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.