4. ljetne radionice BOŽO TEŽAK- Silba 2003, osvrt

4. ljetne radionice BOŽO TEŽAK- Silba 2003, osvrt

01.09.2003.

Ove godine Zagrebački računalni savez je po četvri put organizirao svoje ljetne aktivnosti. Nakon Čiova 2000, Kaštela 2001 te Silbe 2002, dogodila se i SILBA 2003. Ovogodišnje radionice nastavile su odličnu tradici kampova za poticanje darovitosti pa je za vjerovat da će uskoro bit vidljivi i rezultati nekoliko intenzivnih ljetnih sezona.

 Ovogodišnja središnja ljetna radionica na Silbi otpočela je 14.8. i trajala do 23.8. s ukupno 95 sudionika. Ova velika radionica sastoji se od dva dijela koji u istom terminu provode dvije naše udruge:

- 4. ljetna radionica za poticanje stvaralaštva «EDUKACIJA do stvaralaštva KROZ IGRU» (kliknite za slike), koju je ove godine suorganizirala i udruga ABC info za 40 učenika nižih razreda, i

-          4. ljetna radionica za darovite programere «BOŽO TEŽAK» (kliknite za slike), koju je i ove godine suorganizirala istoimena udruga «BOŽO TEŽAK», a za oko 30 darovitih informatičara, najboljih sudionika ovogodišnjeg županijskog i državnog natjecanja i smotre.

Posebno se radujemo da se ove godine zagrepčanima pridružilo i pet najbljih zadarskih informatičara, uz potporu svoga grada. Sva zainteresirana djeca sa Silbe i ove su godine mogla besplatno pohađati željene programe. Osim raznovrsnih informatičkih programa i male radionice robotike za djecu, ovi ljetni kampovi ponudili su i mnoštvo zanimljivih dopunskih sadržaja. Osim čarobne prirode i mora, polaznici su mogli izabrati školu akrobatskog r&rolla, marre eko-info ili likovnu iradionicu s oslikavanjem majica, stolni tenis, košarku, tenis, odbojku na pijesku, plesne večeri na vlastitom, i u samogradnji izrađenom koncertnom podiju. Glazbenu informatičku radionicu osmislio je i vodio Jerko Marić, a završni koncert priredila je njegova rock skupina Sam.u.raj. Zanimljivo je da je na koncertu po prvi put izvedena skladba djece polaznika glazbene radionice, a u čijem skladanju i produkciji su se osobito istakli daroviti informatičari. Organizaciju ovih radionica poduprle su naše udruge članice «MIK-Mreže i komunikacije»  te «Netsystems», a u provedbi programskog dijela sudjelovale su udruge «Web.edit», «Trag» te udruga programera «S vijugom» . .

 Ljetnu radionici vodili su Mario Somek, ravnatelj i Mihaela Piskač, tajnica .

Ove godine je sav prostor potrebit za rad ovih ljetnih radionica, u dvije odvojene računalne učionice, uz znanje i potporu odnosnog Gradskog ureda Grada Zadra, osigurala Mjesna samouprava Silbe. Potrebnu kompjutersku opremu, programske sadržaje te programske i pedagoške voditelje osigurao je naš Savez sa svojim udrugama članicama.

 I ove se godine pokušala dobiti jača potpora sponzora, i to poglavito za provedu specijalističkih radionica za darovite pojedince.

- «Grad Zagreb je super, ali bit će pravo zadovoljstvo ukoliko do kraja godine kapne kakva donacija ili sponzorstvo» , reče špirutualboard of thiis trulish tings.

- « Ako ne, kapnut će netko drugi pa zadovoljstvo možda bude i potpunije», NATO će informatički darovita vučica.

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.