DVOJAC BEZ KOMILARA "mutio" u finalnom kolu

DVOJAC BEZ KOMILARA "mutio" u finalnom kolu

20.06.2010.

Nažalost, dogodilo se i to; dvojica inače odličnih natjecatelja i osoba napravili su izuzetno lošu stvar. Toliko lošu da o tome moramo pisati na webu.

Radi se o tome da su dečki pokušali varati. Naši ljepotani Mario P. (7.r.) i David L. (8.r.) jučer su na evaluaciju poslali kodove za koje su autori zadataka nažalost utvrdili da su -- prepisani. Koliko god mi njih voljeli i navijali za njih, i koliko god oni inače bili dobri i pametni, ovo je nešto što smo odlučili vrlo strogo sankcionirati. 

Prvo recimo da su se ovakve stvari već dogodile u povijesti natjecanja u Hrvatskoj. Primjerice, na IBT-u je jedne godine skupina srednjoškolaca odlučila poslati vrlo slične kodove, i to dva kola uzastopno. Sankcionirali smo ih nakon što smo ih i drugi put uhvatili, i to ne posebice snažno jer su ionako ionako postigli malen broj bodova pa im nismo imali što oduzeti. Kasnije se više nisu pojavljivali.

Također, bilo je slučajeva na školskim natjecanjima u pojedinim školama gdje su neki rijetki učenici očito prepisivali, no nije se mogla postići stručna suglasnost o kažnjavanju izostanka natjecateljske etike u školi, te stoga nisu podnesene nikakve mjere, a kodovi su koliko nam je poznato sačuvani.

No, u ovom slučaju su svi nadležni (autori zadataka i nadalje) suglasni kako je, upravo zato što se radi o odličnim dečkima, potrebno jasno sankcionirati ovakav "nestašluk" koji u biti predstavlja pokušaj varanja odnosno apsulutno nepoštivanje natjecateljske etike. Dečki su nas razočarali, no dat ćemo im šansu da svoju grešku shvate, ispričaju se roditeljima, natjecateljima i rukovodstvu natjecanja, kao i da se poprave. I da se nešto slično nikada više ne ponovi!

Stoga je donesena odluka o:

  1. diskvalifikaciji sa zadnjeg kola, i oduzimanju bodova; bodovi se zamjenjuju nulom
  2. oduzimanju* ukupno 100 bodova od najboljeg rezultata u prethodnim kolima osvojenih u kategoriji osmih razreda i
  3. objavi ove vijesti.

Nadamo se kako nakon ovoga nikome neće pasti na pamet pokušati varati. Time, dragi učenici, oštećujete sami sebe. TIme niti učite, niti se zabavljate, niti ikome koristite; a ako vas se ulovi, pada poštovanje prema vama, pada povjerenje u vas. A natjecanje je igra. Znate li onaj izraz: "Ovo je samo igra"?

Što bi Božo rekao kad bi saznao za ovo?

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.