Zlatan Stipišić Gibonni, kao uzor mladima

Zlatan Stipišić Gibonni, kao uzor mladima

20.12.2004.

Treći istaknuti doviljivac koji se ne bavi programiranjem ni informatikom u cjelini, osim možda Cubase-om, glazbenim softverom, je Gibonni. Iako u nastavku dajemo sažetak njegovog fenomenalnog rada u proteklom razdoblju, naglašavamo da je na ovaj posebni način prepoznat isključivo zbog svojeg nadimka, preko veze.

Eto ga:

Karijeru je započeo kao pjevač banda "Osmi putnik" nakon koje uspješno surađuje sa Dinom Dvornikom i Oliverom Dragojevićem te u tom razdoblju stvara najveće svoje hitove. Napisao je "Cesaricu" za Olivera Dragojevića, po mnogima jednu od najlijepših i najboljih pjesama u povijesti hrvatske glazbe. Mnogi poznati izvodači su izvodili njegove pjesme u različitim verzijama što dovoljno govori o njegovoj glazbenoj veličini.

U razdoblju od 1995. - 1997. Gibonni sa prijateljima Brunom Kovačićem, Renatom Švorinićem, Gordanom Dorvakom i Josipom Andrićem stvara najveće hitove (Ozdravi mi ti, Dvije duše, Život me umorio, Lipa moja, Ovo mi je škola, Ako me nosiš na duši) za koje je tek kasnije dobio priznanja. Njegov album "Mirakul" objavljen 2001. godine do danas je ostao najprodavaniji i najnagrađivaniji (osvojio 8 Porina) album u hrvatskoj povijesti.

Svaka zemlja ima svoga Mozarta tako Hrvatska ima Gibonni-a. Drži također rekord u broju osvojenih Porina, a njegova glazba je mješavina popa, etno i world glazbe ali prije svega je jedinstvena.

Prošle, 2003. godine je posao UNICEF-ov ambasador dobre volje što dovoljno govori o njegovoj veličini ne samo kao pjevaču nego i kao čovjeku.

Što bi mi Hrvati bez ovakvih sisavaca, ako ih, inspirirani Željkom Pervanom, smijemo tako nazvati?

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.