Ljetna liga 2019 je završena

Ljetna liga 2019 je završena

20.10.2019.

Ove godine Ljetne lige su proširene i na Logo, tako da su održane i u programskim jezicima C++ /Python (12. po redu) i Logo (prva). Održavaju se putem Interneta s udaljenih lokacija, a započele su 9. rujna. Izvrsne zadatke su izradili osobito kreativni mladi programeri, autorske osobnosti i bivši natjecatelji, pri čemu rezultati sjajno pokazuju razlike između natjecatelja u svim uzrastima.

U periodu od 2013. do 2017. Savez je veću pažnju posvećivao razviju novog sustava za natjecanja i vježbe, i stvaranju preduvjeta povećanje broja zadataka prihvatljivih za različite uzraste i za povratak formatu s podskupinama kako bi došlo do povećanja broja mladih programera, kao u godinama programerskog buma od 2003. do 2009.

Stoga se posljednje dvije godine i broj sudionika Ljetne lige s osvojenim bodovima se povećavao. Malo veći naglasak bio je na programskom području C++/Python, gdje smo prošle godine imali 110 sudionika od kojih je stotinu upisalo bodove, a ove godine uz povećanje od 50 % i 170 pozvanika, bodove je upisalo gotovo 160 mladih programera. U programskom jeziku Logo, u prvoj Ljetnoj Logo ligi, od pedesetak pozvanih bodove je osvojilo gotovo 40 logaša. Ukupno, riječ je o dvjestotinjak mladih programera, članova Saveza, okupljenih oko Ljetnih logo liga.

Posebnost Ljetne C++/Python logo lige od 2018. godine je kategorija ROUTE 66, u kojoj sudjeluju oni najbolji, a bodovi za pobjedu koja donosi i novčanu nagradu, priznaju im se ukoliko riješe sve zadatke unutar 66 minuta. Osim toga nagrade su predviđene i za nattjecatelje izvan ROUTE 66, za najboljeg osnovca i srednjoškolca.

Prošle godine ROUTE 66 borba se odvijala između Nežmaha, Pavića, Kalinovčića i Fistrića. Pobjedu je 2018. odnio Fistrić, a najbolja četvorka je ujedno imala 12 100% rezultata unutar 66 minuta i osvojila veliku tortu, koja još čeka pogodan trenutak za "uručenje". Ove godine pobjedu su odnijeli Krešimir Nežmah, koji je primjerno savjestan u svim svojim poduhvatima, i Bartol Markovinović, a torta nije osvojena jer je nedostajala jedna jaka karika u tima, Patrik Pavić, koji nije upisao ni jedno kolo.

Osim pobjednika među onim najboljima, pobjedu i nagradu osvojila je ove godine Lara Semeš, kao najbolji osnovac, što znači da je cura "namlatila" dečke, kao dobar smjerokaz svima koji bi djevojke stavljali u posebni koš, kao da je riječ o športovima. Uostalom prošle godine je Paula Vidas osvojila srebro na olimpijadi. Osim sjajne Lare, najbolji srednjoškolac bio je Marko Čengić, koji su naslijedili prošlogodišnje pobjednika Frana Babića, za osnovce i Bartola Markovinovića, među srednjoškolcima koji nisu obuhvaćeni ROUTE 66 kategorijom.

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.