Kristijan Burnik i najbolji hrvatski programeri u HAZU

Kristijan Burnik i najbolji hrvatski programeri u HAZU

13.02.2013.

Danas smo bili svjedoci lijepe geste čelnika HAZU. Gospoda akdemici okupili su sjano društvo mladih programera na čelu sa zlatnim olimpijcem Marinom Tomićem i srebrnim olimpijcem i zlatnim matematičarom Domagojem Ćevidom. U organizaciji razreda tehničkih znanosti HAZU, na čelu s tajnikom razreda gospodinom dr.sc. Stjepanom Jecićem i uz domaćinstvo najviše razine s akademikom Zvonkom Kusićem, načelu, podružili su se svi sudionici međunarodnih informatičkih natjecanja u prošloj godini, od osnovnoškolaca Vedrana Kurdije i Roberta Benića, preko mlađih srednjoškolaca Bradača, Požgaja, Filipovića, preko izuzetnog Dominika Gleicha, pa sve do onih najstarijih Tomislava Tunkovića, Antuna Razuma i Matije Milišića, sada već studenata prve godine FER-a. Odabrano društvo.

Naše vrhunske natjecatelje na lijep način je predstavio dr.sc. Ignac Lovrek, a među uzvanicima, uz delegaciju HSIN-a koji je bio organizator te davao stručno vodstvo u svim međunarodnim nastupima naših informatičara, bilo je i malo izaslanstvo udruge informatičara Božo Težak i ZRS-a. Osim Rikarda Dimića, predsjednika ZRS-a, koji je nekoć i sam bio vrlo kvalitetan natjecatelj, a zatim i mentor, nazočan je bio i najbolji mladi osnovnoškolski mentor u Hrvatskoj Kristijan Burnik, koji je svojim znanjem poticao i Vedrana Kurdiju, a u posljednje tri godine osobito skrbio o napretku Roberta Benića. Kristijan Burnik je učio od Mihaele Piskač, najbolje osnovnoškolske mentorice u Hrvatskoj, iskazao se kao voditelj naprednih C++ i Logo radionica za starije osnovce, autor je stotina zadataka na ZG. Informatijadi Božo Težak, a na ljetnim kampovima za poticanje darovitosti na otoku Silbi radio je i pomagao mnogim najboljim hrvatskim programerima, ne samo iz Zagreba, poput Marka Mrkog Prološčića iz Našica, Vilima Lendvaja iz Popovače, Ane Crnković iz Karlovca i mnogih drugih  ponešto starijih natjecatelja.

Palac gore za ovakve inicijatice koje dolaze iz HAZU, a osim druženja bit će i drugih prilika da se HAZU još snažnije uključi i pomogne nam u ukupnoj skrbi o darovitim pojednicima. Monografija BOŽO TEŽAK, profesor i lučonoša, zajedno s pjesmom i spotom "100 godina BOŽE" u izdanju Croatia Records, od danas stanuje i kod svih naših današnjih domaćina, na čelu s akademikom Kusićem. Njihov kolega, uvaženi akademik i tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU, gospodin Nenad Trinajstić, tako je dobio konkureciju.

Bravo HAZU!

Šteta je što za sastav juniorske nacionalne ekipe u prošloj godini, za kolovoški međunarodni ogled, nije imao prilike konkurirati tog časa najbolji hrvatski junior, učenik s najboljim plasmanom na HIO 2012, Mihael Liskij, koji je šesnaest godina navršio u listopadu te njegov mjesec dana stariji školski kolega Tonko Sabolčec. Za drugi međunarodni ogled juniora, u mjesecu studenom, ni jedan ni drugi ne bi mogli konkurirati zbog činjenice da već su prije natjecanja već bili napunili šesnaest godina, no za prvi ogled ih je stručni voditelj nažalost zaboravio. Dečki, zaboravite na ljutnju i glavu gore, bit će još prilika! Život nije uvijek samo ravno naprijed, nekad je krasni pravac, a nekad čudni krivudavacwink. Nedostajali ste nam!

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.