Glazbeni velikan - za velikana hrvatske znanstvene baštine

Glazbeni velikan - za velikana hrvatske znanstvene baštine

27.07.2007.

Božo Težak je bio jedan i neponovljiv.

Božo Težak spada u velikane hrvatske znanstvene baštine. Poznat je njegov ogroman znanstveni prinos na području kemije. Međutim, svojim idejama i djelovanjem prije gotovo pola stoljeća zadužio je i hrvatsku informacijsku znanost. Volio je mlade te organizirao raznovrsne hrvatske i međunarodne kampove za poticanje darovitosti.

Iz tih razloga Zagrebački računalni savez (ZRS) je odlučio svoj projekt poticanja darovitosti posvetiti i ovoj znanstvenoj legendi koja je k tome i u svojem ljudskom djelovanju uvijek bila uspravna i na strani humanizma i pravice.

Svake godine na otoku Silbi organizira se pet ljetnih kampova Božo Težak, za poticanje darovitosti, organizira se i veliko polugodišnje natjecanje INFORMATIJADA Božo Težak koje okuplja sve najdarovitije mlade informatičare.

Mladi "Težakovci" postali su osvajači olimpijskih medalja, a trenutno najbolji među njima, Goran Žužić, osvojio je olimpijsko zlato. Odmah po povratku s Olimpijade skoknuo je do Silbe, među svoje, kako bi na taj način potaknuo i nove male bisere koji se već od prvog osnovne uče rješavanju e-problema.

Ove godine obilježava se 100-ta obljetnica rođenja Bože Težaka, te je u toj prigodi uređena Monografija o njegovu životu i radu, u kojoj je djelovanje ZRSa dobilo istaknuto mjesto.

Na našim ljetnim kampovima, a i u ukupnom radu na poticanju darovitosti, nezaoblazno mjesto zauzima glazba, odnosno glazbeno računalne radionice na kojima možda uskoro izraste i neki novi hrvatski skladatelj.

Tako su na ovogodišnjoj Silbi, posvećenoj 100-toj obljetnici rođenja Bože Težaka, nastali stihovi i pjesma "100 godina BOŽE".

Ideja pjesme je prigodna, no zbog svojeg sadržaja, povezanosti s osjećajem privrženosti mladima i stila, u svojoj izvedbi pjesma bi mogla i nadići svoj prirodni idejni okvir.

A kad bi hrvatski glazbeni velikan ili mladi daroviti glazbenik odlučio snimiti ovu pjesmu, to bi bilo to.

Glazbeni velikanheart uradio bi nešto za znanstvenog velikana, mladi "težakovci" to zaslužuju.

Božo Težak je bio jedan i neponovljiv.

Neki naši glazbeni velikani isto tako.

Tko će imati petlju otpjevati pjesmu za BOŽU uvući će nam se pod kožulaugh.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.