Novine u organizaciji i provedbi natjecanja iz informatike i računalstva, objavljeno na stranicama AZOO 20.1.2011.

Novine u organizaciji i provedbi natjecanja iz informatike i računalstva, objavljeno na stranicama AZOO 20.1.2011.

21.01.2011.

U povodu jubilarne 20. obljetnice održavanja Natjecanja iz informatike i računalstva Agencija za odgoj i obrazovanje 19. siječnja 2011. godine predstavila je u Zagrebu niz novosti vezanih uz natjecanje. Na konferenciji za novinare održanoj u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predstavljen je i pušten u rad portal www.infokup.hr, predstavljen je i novi naziv natjecanja, koje se od ove školske godine zove Infokup, nova kategorija natjecanja te suradnja s Udrugom mladih programera DUMP, koja je od prošle godine, uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agenciju za odgoj i obrazovanje, organizator natjecanja.

Viša savjetnica za informatiku Željka Knezović na otvaranju konferencije naglasila je da se od ove školske godine mijenja ne samo ime natjecanja, već cjelokupan sustav prijavljivanja učenika i mentora na natjecanje. - Natjecanje od ove školske godine nosi ime Infokup, a sustav prijavljivanja odvijat će se preko portala www.infokup.hr, koji će biti centralno mjesto na kojem će učenici i njihovi mentori moći pronaći sve informacije o natjecanju - objasnila je Željka Knezović.

Predsjednica državnog povjerenstva Zlatka Markučič otkrila je još jednu novost vezano za natjecanje. Novost se odnosi na uvođenje treće kategorije natjecanja. Uz natjecanje u kategorijama razvoj softvera i primjenu algoritama uvodi se i kategorija osnove informatike, a u sve tri kategorije moći će se natjecati učenici osnovnih i srednjih škola. Novosti u sustavu natjecanja podržala je i Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet, koja u natjecanju sudjeluje kao suorganizator. Ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić na konferenciji je naglasio da je ovakav sustav natjecanja izvrsna prilika za poticanje mladih talentiranih učenika da se bave poslom koji im može osigurati svijetlu budućnost. - Na Infokupu će sudjelovati nekoliko tisuća učenika i važno je da ih podržimo - istaknuo je Zvonimir Stanić. Podršku održavanju natjecanja dao je i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, naglasivši da informatika ima posebno mjesto u sustavu natjecanja budući da je informatička pismenost, uz matematičku i čitalačku, jedna od tri temeljne kompetencije. Također je naglasio da će Agencija i ubuduće nastaviti poticati učitelje i nastavnike koji dodatno rade s učenicima i pripremaju ih za natjecanja. Školsko natjecanje iz informatike i računalstva održat će se 9. veljače 2011. Zatim slijedi županijska razina natjecanja 14. ožujka, a najbolje među njima Državno povjerenstvo pozvat će na državno natjecanje koje se ove godine održava ondje gdje je sve i počelo u Rabcu, od17. do 20. travnja 2011. godine.



Izvor / prilog : www.azoo.hr
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.