Dodijeljena ZRSOBIT priznanja za programersku izvrsnost

Dodijeljena ZRSOBIT priznanja za programersku izvrsnost

12.02.2024.

Zagrebački računalni savez dodijelio je ZRSOBIT priznanja za programersku izvrsnost.

U prepunoj dvorani Vijenac na Kaptolu, u misiji „+1 izvrstan“, okupilo se tri stotine djece i mladih, njihovih obitelji i sjajnih gostiju. Bila je to pobjeda ljubavi – humanističke, športske, glazbene, znanstvene i programerske.

Nagradama su obuhvaćena različita vrijedna postignuća, učenička, mentorska i druga, uz uzvanike iz različitih područja društvenog života te brojne obitelji koji su svi okupili oko istog cilja: „+1 izvrstan za bolju Hrvatsku“. Pedesetak mladih programera, sadašnjih i bivših učenika, dobilo priznanja za rezultate na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, za autorski doprinos te za višestruka godišnja postignuća.

Među dobitnicima su velika imena hrvatskog programiranja koje su predvodili Patrik Pavić, prviHrvat u povijesti u TOP 10 svih vremena na Međunarodnoj programerskoj olimpijadi (IOI), i Krešimir Nežmah, prvo europsko juniorsko zlato iz 2017., dobitnik šest priznanja, koji je nadahnuo novi val natjecateljskih programera, te Lara Semeš najbolja C++ natjecateljica u povijesti, dobitnica četiri priznanja, zatim Fabijan Cikač, Lovro Tunjić, Lana Škarica i mnogi drugi.

Priznanja za uzastopna postignuća na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima dobili su i robotičari, Antonio, Dora i Ivan Dijanić te Borut Patčev.

Programerski specijalisti, zaljubljenici koji žive programiranje i predvode usavršavanja učenika cjelogodišnjim voditeljskim radom u radionicama, pripremama i kampovima, dodijeljena su priznanja E-TO JE PRAVI MENTOR za stvaran rad u poticanju darovitih. Mentorsku elitu predvodili su Mihaela Piskač Opančar, profesorica, 4-struka pobjednica „ZRS Profa kupa“, koja je na državna natjecanja dopratila 78 učenika, uz 19 prvih, 19 drugih i 8 trećih mjesta te 30 plasmana među prvih deset, i Ivan Šego, mentor generacije „Nežmah-Pavić“.

Djelujući u skučenom, i potpuno neodgovarajućem prostoru, sačuvali su dušu Makančeva MMC-a iz kasnih šezdesetih prošlog stoljeća, i došli do toga da svoju izvrsnost s njima podijele velikani iz svih područja društvenog života – „Sisavci godine“, Herman Vukušić, Zlatko Dalić, Dino Jelusić i Vlatka Vukelić.

Upoznajte šareni svijet hrvatske izvrsnosti

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.