Realizacija projekta Centar mladih programera nije uspjela u Gradu Zagrebu

Realizacija projekta Centar mladih programera nije uspjela u Gradu Zagrebu

22.10.2021.

Zašto realizacija projekta Centar mladih programera nije uspjela u Gradu Zagrebu?

Kako je prostor izgledao u trenutku ulaska pokazuju fotografije. Na ugovor se čekalo 9 mjeseci, na suglasnost za preuređenje još pola godine, a na uvođenje električne energije gotovo godinu dana nakon potpisa ugovora. Savez je izradio i javno objavio projekt 8 mjeseci prije potpisa ugovora, a kredit za uređenje bio je odobren tri mjesece prije preuzimanja prostora. 

Savez je uložio znatna sredstva u gradski prostor u Vlaškoj 81/f. Nakon potpisanog ugovora i preuzimanja prostora te dobivanja suglasnosti za preuređenje, Grad je promijenio pravilniik o dodjeli prostora i u njega ugradio odredbu o retroaktivnom djelovanju. Tajnik Saveza Zdravko Škokić odbio je postupati po pravilniku koji je zbog odredbe o retroaktivnom djelovanju nezakonit, protuustavan i suprotan Statutu Grada Zagreba. Umjesto potpore Savezu i zašite projekta, koju je savez višekratno tražio, ured za imovinsko pravne poslove je, bez sudske odluke, i unatoč važećem ugovoru, nasilno i potajice oduzeo prostor Savezu i donio odluku o njegovoj dodjeli trećoj osobi. Zamjenica gradonačelnika O.J.M. po saznanju za te nezakonite postupke naredila je da se problem riješi u korist saveza, a pročelnik D.L.se ispričao tajniku Saveza.

Nakon više sastanaka i razgovora tajnik Saveza je zabilješku sa sastanka 29.7.2021. uputio pročelnicima D.L. i I.L. te zamjenici pročelnika J.B., te naveo okvirni iznos ZRSovih ulaganja u prostor financiranih PBZ kreditom, nakon čega je plaćen i PDV na izvršene radove. Rezultata nije bilo.

Novoimenovani pročelnik Ureda za imovinu Z.M. pokušao je u travnju i svibnju 2021. riješiti problem u korist Saveza, no nakon lokalnih izbora izabran je novi v.d. pročelnika, a osobe koje su Gradu stvorile problem primjenom pravilnika s retroaktivnim djelovanjem (Vlasta Pili i drugi) uputile su pismo u Ured za obradovanje s ciljem difamacije tajnika Saveza. Unatoč sastanku sa novim v.d. pročelnika Ureda za imovinu Ž.M. na kojem je zatražen povrat uloženih sredstava, te nakon nekoliko pisama i požurnica - zatražena je pravna zaštita.

foto 1 foto 2 foto 3

Nastavak slijedi . . .

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.