Zdravko Škokić: ACAP KONFERENCIJA - pozivno predavanje, 13.11.2021.

Zdravko Škokić: ACAP KONFERENCIJA - pozivno predavanje, 13.11.2021.

14.11.2021.

Dana 13. studenog 2021., na poziv vodstva ACAP asocijacije ASSOTIATION OF CROATION AMERICAN PROFFESIONALS Zdravko Škokić pripremio je i predvodio predavanje o Zagrebačkom računalnom savezu i njegovanju izvrsnosti. Do poziva je došlo nakon što su predstavnici ACAP pratili rad saveza, pa i putem ZRS Facebook profila. U panelu su sudjelovali Krešimir Nežmah, kao ambasador projekta Centar mladih programera i Ivan Šego.

Tijekom petnaestak minuta predavanja predstavljaen je Savez od njegovih početaka u devedesetim godinama, s naglaskom na projekt "Za hrvatsku darovitost" koji nastaje nakon što u ljeto 1999. na mjesto tajnika u Savez dolazi Zdravko Škokić, a nakon čega popularizacija programiranja i poticanje poticanje datovitih postaje glavna misija ZRS-a.

Na konferenciji su sudjelovali i mnogi drugi istaknuti panelisti, veći i značajniji od ZRS-a, a naše predavanje, održano u sklopu drugog dana, može se ukratko prikazati na sljedeći način:

U ljeto 99' zatekli smo stanje skrbi o hrvatskoj izvrsnosti koje simbolički možemo nazvati – nula.

Ustali smo i odlučili to promijeniti.

Mi ne hranimo djecu i mlade s talentima, oni svoju darovitost donose k nama.

Na nama je da im služimo, i da učinimo sve kako bi se oni što kvalitetnije i ubrzano usavršavali, i donosili rezultate u svoje obitelji i škole. Na nama je da im služimo odmah, isti tren, dok su vrući i žedni usavršavanja, bez birokratskog prenemaganja.

Ako ih pametno potičemo i s ljubavlju skrbimo o njima, jedino to može biti naše postignuće, a sve ostalo je njihovo. Da bismo to radili na maksimalno kvalitetan način potrebno je realizirati projekt Centar mladih programera, za što smo dobili potporu MZO (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), nedostaje učionički prostor od 350m2 za implementaciju projekta.

Svi uspjesi pripadaju samo njima i njihovim obiteljima.

Ponovimo neke uspjehe: 35 od 36 ili 34 od 36 prvih mjesta u Hrvatskoj, 10 od 10 zlata na hrvatskoj juniorskoj olimpijadi ili 12 od 15 zlatnih medalja na prestižnim olimpijadama (eJOI+EGOI+IOI), 16 od 20 reprezentativaca ,… stotine i stotine odličnih programera...

Darovite treba poticati, gurati ih naprijed, a ne zaustavljati, tjerati ih u stagnaciju, vraćati ih unazad i poništavati njihovu volju za usavršavanjem. Našu misiju ostvarujemo u 40m2 učioničkog prostora gdje okupljamo oko 200 darovitih Hrvata godišnje, i uz produkciju desetak glavnih poticajnih programa i dvanaest edukacijskih natjecanja različite težine koja služe za brži ulazak u svijet programiranja i ostvarivanje konačnog cilja - bavljenje inženjerskim ili znanstvenim programiranjem.

Izgradili smo i ZRSOnat info sustav, nulu smo preokrenuli u jedan, samo je "rupa" za rad i dalje u 40m2 prostora i sretni smo i ponosni zbog svih njihovih rezultata.

Hrvatska izvrsnost ne može se zaustaviti.

U NAŠEM POSLU NEMA BIZNISA / Naš profit je +1 izvrstan za bolju Hrvatsku. Hvala ACAP-u na prilici.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.