ZA HRVATSKU DAROVITOST, rezultati 1999-2005

ZA HRVATSKU DAROVITOST, rezultati 1999-2005

25.05.2005.

Prije nepunih pet godina krenuli smo s projektom ZA HRVATSKU DAROVITOST. Osmislili smo i počeli provoditi programske aktvnosti sa svrhom poticanja darovitosti. Uvedene su napredne radionmice, pripreme pred sva natjecanja, uverdeni su veliki ljetni kampovi Božo Težak, krenuli s poticanjem rane darovitosti ptem radionice programerska vijuga. Prošle godine uveli smo zagrebačko natjecanje u programiranju za osnovnoškolce i drednjoškolce, a ove godine dodali smo i natjecanje za učenike nižih razreda osnovnoih škola. Prvi rezultai stidljivo su se počeli pokazivati već nakon dvije godine rada, a zatim su svake godine počeli poprimati obilježja stalnosti poboljšanja. Ove smo godine već poprilično sigurni da je riječ o trendu i da smo prvi cilj postigli. Grad Zagreb više nije puko okupljlište darovitih učenika u informatici, naš grad je postao i mjesto sustavnog rada na poticanju darovitosti u učeničkoj informatici i računalstvu.

Dakle, osnovni cilj je bio postići barem 30% prvih mjesta i najviših plasmana i biti nešto bolji od zagrebačkog društveno gospodarskog potencijala u odnosu na druge hrvatske županije.

I eto, to se dogodilo! Sada više ne sumnjamo u trend, Rudolfov avion kojem je na srcu bila Hrvatska ponovno je poletio, stoga nas ni velike nevolje niti nerazumijevanjeviše  ne mogu spriječiti u održanju trenda.

"Evo kratkog pregleda" nakon prvih pet godina rada:

  • 1998. 1 prvo i 1 drugo mjesto 333 boda (naslijeđeno stanje)
  • 2003  6 prvih 6 drugih i 1 treće 3810 bodova.
  • 2004. 7 prvih 6 drugih i 3 treća uz16 četvrtih (!!!) 5258 bodova
  • 2005  6 prvih 4 druga i 3 treća s 5030 bodova.

Trenda je očigledan, a 16 četvrtih mjesta iz 2004 u idućim godinama će se zasigurno pretvoriti u najviše plasmane.

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.