U samo osam godina od nezapaženih nastupa do vrha

U samo osam godina od nezapaženih nastupa do vrha

12.02.2008.

Zagrebački  informatičari                                                                                      

Posljednjih godina na području učeničke informatike i računalstva konačno se počelo događati ono što je i sasvim prirodno. Grad Zagreb je postupno, od malobrojnih i gotovo nezapaženih nastupa, postao daleko najzastupljenija hrvatska županija na državnim natjecanjima. A valja se prisjetiti da su još prije samo osam, devet godina, nastupi ekipe Grada Zagreba na državnim natjecanjima ostajali posve nezapaženi s jednim do dva osvojena prva ili druga mjesta (od mugućih dvanaest). 

Uspon počinje 2003. godine i nakon toga rezulati su iz godine u godinu sve bolji. U 2006. godine postignut je do tada najbolji rezultat, zagrebački informatičari osvojili su 9 prvih i 10 drugih mjesta u 12 kategorija. No prošle godine naši učenici bili su još bolji. Osvojili su 13 prvih mjesta (od mogućih 12) te 10 drugih i osam trećih mjesta od isto tako predviđenih dvanaest kategorija.

Osam godina samozatajnog rada u Zagrebačkom računalnom savezu isplatilo se.  Osmišljeni su i uvedeni novi programi za poticanje darovitosti u kojima posebno mjesto zauzimaju Ljetni kampovi za poticanje darovitosti na Silbi, i ZG. INFORMATIJADA Božo Težak, izuzetno zahtjevno šestomjesečno natjecanje u programiranju. Daroviti učenici su iz godine u godinu sve zadovoljniji jer su i uvjeti za njihovo napredovanje sve bolji.  

GRAD ZAGREB postao je uvjerljivo najkvalitetnija i najbrojnije zastupljena hrvatska županija na državnom natjecanju iz informatike, arezultati u posljednje dvije godine najbolji su učenički rezultati u povijesti svih školskih državnih natjecanja. 

            Zagrebačke informatičare i njihov Zagrebački računalni savez nakon dvije godine traženja posebno je obradovao poziv Gradonačelnika na prijem. U ime prvog čovjeka grada naše učenice i učenike, njihove stručne voditelje te stručno organizacijsku logistiku Saveza i udruga članica, koji svi zajedno skrbe o programima poticanja darovitosti, primila je zamjenica Gradonačelnika gđa Ljiljana Kuhta Jeličić. 

Kao što vidite iz priloženog ja nisam Milan Bandić, ali sam ovdje u njegovo ime“, rekla je Zamjenica Gradonačelnika za društvene djelatnosti i izrazila  veliko zadovoljstvo da u svojoj neposrednoj blizini može imati toliko mladih darovitih ljudi koji svojim radom i rezultatima doprinose Gradu Zagrebu. „Gradonačelniku će zasigurno biti žao što vas nije mogao osobno dočekati i s vama se družiti“,  kazala je na kraju  Zamjenica Gradonačelnika, naglasivši kako već dulje vrijeme prati njihove rezultate i želi da i u svim budućim nastupima jednako uspješno brane boje Grada Zagreba.  

Goran Žužić,učenik trećeg razreda Pete gimnazije, najmlađi Hrvat koji je osvajao zlata na Olimpijadama,  poklonio je gospođi Zamjenici zidni grafikon s prikazom rezultata zagrebačkih učenika na državnim natjecanjima od 1997 do 2007, i naglasio da Gradonačelnika osobno čeka sadržajno isti takav poklon, ali duplo veći.

Tajnik ZRS-a Zdravko Škokić ponaosob je predstavio cijelu ekipu od 26 izvrsnih učenika, studenata, profesora i inženjera i zahvalio je Gradu Zagrebu što i na ovakav pokazuje da mu je stalo do rezultata svojih zagrebačkih ekipa. „Naš motiv je da Grad Zagreb bude najbolji u državi i da naš prinos nacionalnom programu na ovom području bude barem u skladu s ukupnim potencijalom metropole, što smo već debelo premašili!,  istaknuo je. Naglasivši da svaki natjecatelj i njegova obitelj uvijek imaju najviše zasluga u učeničkom rezultatu, ali da je zadaća i svih ostalih da i sami učine što je moguće više, izrazio je zadovoljstvo da je, osim samih natjecatelja i roditelja,  i najviša razina Grada Zagreba napokon prepoznala doprinos ZRS-a poticanju darovitosti zagrebačke školske djece i mladeži.

            Što reći za kraj? Znamo da nije moguće osvojiti 14 prvih mjesta od mogućih 12, zato je bilo lijepo primiti čestitke na dosadašnjim rezultatima i osjetiti da Grad Zagreb žili pomoći da stanemo na noge u svim segmentima kako bi i u slijedećim godinama na tako reprezentativan način branili boje Grada Zagreba.

            Kako nije bilo Gradonačelnika nismo htjeli uplašiti njegovu zamjenicu s nekim neriješenim stvarima i obećanjima koji se vuku od 2004.-te godine.

            Doći će vrijeme i za to, valja samo strpljivo raditi, a po tome nas ipak prepoznaju.

 

GALERIJA

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.