ŠKOLSKO NATJECANJE 2011, srijeda 9.2. - HRGOVIĆI

ŠKOLSKO NATJECANJE 2011, srijeda 9.2. - HRGOVIĆI

07.02.2011.

U srijedu je ovogodišnje školsko natjecanje iz informatike i računalstva.

Obaviještavamo redovite učenike osnovnih škola, naše članove koji imaju problema s osiguranjem svojeg nastupa na školskom natjecanju iz bilo kojih razloga (škola koristi pravo da se ne natječe, škola nema kadrovske uvjete, škola ima trajnih problema s Internetom, u školi se ne radi s učenicima nižih razreda, samo jedan učenik je zainteresiran ili je slučajno zaboravljen, učenik je s područje obližnje ili neke druge županije i godinama pohađa programe naših udruga ...), da će se školsko natjecanje u ime desetak osnovnih škola održati u našem prostoru na Hrgovićima. Naime, Kristijan Burnik, tajnik UI Božo Težak, imenovan je odgovornom osobom u ime svih škola čijim je učenicima bilo ugroženo pravo na sudjelovanje u diferenciranim programima, odnosno načelo slobode izbora.

Znači: Dominik iz Pušće, Tomislav, Kristijan i Mislav iz Zagreba, Ana iz Karlovca, zatima nešto stariji Robert (državni pobjednik 2010.), Lovro, Fran i Dominik iz Brezovice, spašeni ste. Jasno, u srijedu vam se može pridružiti i Branimir i još pokoji natjecatelj, osobito C++ aši, budući da u Zagrebu ima samo nekoliko osnovnih škola u kojima profesori vladaju ovim programskim jezikom koji nije dio školskog programa. Ako još nekom treba pomoć neka se javi na 0914848348, može i iz razloga više sile (problemi sa strujom, instalacijama i slično) može i na dan natjecanja, jer naša dežurna služba će raditi od 8:30 do 15:30.

Ponavljamo na termine za natjecanja iz programiranja:
- Logo je u 9:00 sati.
- C++ je u 14:30 sati.  Službene informacije potražite na portalu natjecanja www.infokup.hr .

S obzirom da su, između ostalog, ove godine iz Propozicija o natjecanju ispušene i udruge informatičara, nismo imali izbora. Za zagrebačke osnovnoškolske natjecatelje, ali ne samo za njih, nego i za ostale naše članove redovite učenike koji nisu iz Zagreba, to je bila još jedna nepotrebna prepreka koju smo morali preskočiti nebi li im osigurali i ovo natjecanje. Dali smo se o vlastitom trošku u dodatnu administraciju i riješili problem, tj. ugasili vatru, a uzroke još uvijek nismo uspjeli otkloniti. Zašto je to bilo tako pokazat će vrijeme?

Ljuti smo jer odgovorni ne bi smjeli komplicirati s jednostavnim stvarima i nametati rješenja bez konzultatcije s točkama najvećeg iskustva i dokazane programske snage i rezultata.

Mjesto udruga u hrvatskoj natjecateljskoj informatici je neupitno, a udruge su najvećim dijelom i stvarale našu hrvatsku i internacionalnu kvalitetu. Pokušati izbaciti iz sudjelovanja upravo one koji na području učeničke informatike i računalstva svojim sasvim konkretnim prinosom, dokazano najviše pomažu našim školama je izvan svake logike i pravila struke.

A pravu istinu o svemu napokon moraju saznati najviše razine ove države.  Najbolji hrvatski informatičari ostavili su nam fantastično nasljeđe. Dužni smo to sačuvati.

  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.