Na današnji dan 1980. umro je Božo Težak, prvi i najveći hrvatski klasik informacijskih znanosti.

Na današnji dan 1980. umro je Božo Težak, prvi i najveći hrvatski klasik informacijskih znanosti.

16.05.2014.

Prije trideset i četiri godine, 16. svibnja 1980., umro je Božo Težak.
 
Temeljnom strukom kemičar, no šrokog spektra djelovanja. Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja u Zagrebu. Osnivač Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu, tada druge najmodernije računalne učionice u Europi, samo pet godina nakon prvog Referalnog centra u svijetu. Od 1953. glavni je urednik časopisa "Arhiv za kemiju", odnosno od 1956. "Croatica Chemica Acta", našeg vodećeg svjetskog znanstvenog časopisa. B. TEŽAK bio je osnivač "Zagrebačke škole koloidne kemije" poznate u svijetu. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim skupovima i surađivao s brojnim institucijama. Osnovao je Ljetnu školu Instituta "Ruđer Bošković", koja se od 1969. održavala u Cavtatu. Bio je član mnogih kemijskih društava u svijetu. U njegovu počast "Hrvatsko kemijsko društvo" utemeljilo je medalju "Božo TEŽAK".

Posebno je bio zapažen doprinost Bože Težaka i na području informacijskih znanosti. Stoga je u povodu obilježavanja 100-obljetnice uglednog informacijskog znanstvenika prof. dr. sc.Bože Težaka (1907-2007) autor Mario Pleković analizirao je na odabranim radovima iz Božine znanstvene i informacijske zaostavštine znanstvenu misao i urednički svijet komuniciranja našeg prvog i najvećeg hrvatskog klasika informacijskih znanosti.

Vrednujući i promišljajući njegov urednički i misaoni put u postavljanju i vođenju znanstvenog časopisa o informatologiji (1969 -1980), autor zaključuje da Boži Težaku za njegov izuzetan i vizionarski urednički doprinos u promišljanju hrvatske budućnosti informacijskih znanosti u svijetu globalnog komuniciranja pripada zasluženo mjesto i naziv prvog hrvatskog klasika informacijskih znanosti.

Zagrebački račiunalni savez je u njegovu čast 2002. utemeljio istoimenu nagradu i osnovao Ljetne škole za poticanje darovitosti "BOŽO TEŽAK", a godinu dana kasnije uvedeno je programersko natjecanje KUP BOŽO TEŽAK, koje je ubrzo, o stotoj obljetnici njegova rođenja preraslo u Informatijadu "Božo Težak". Posebno, Boži u čast, te kao putokaz mladim darovitim ljudima,  koje je on osobito volio i podupirao, skladana je pjesma "100 godina BOŽE". Tako se u izdanju Croatia Records 2008. pojavila možda i prva pjesma (i spot) u našoj povijesti posvećena nekom nekom znanstvenom velikanu. Najbolji hrvatski informatičari na čelu s Lukom Kalinovčićem i Goranom Žužićem, uz izvanserijske programerske mentorice Mihaelu Piskač i Željku Orčić te mnoge druge, sudjelovali su kao glumci u snimanju spota. Stihove i glazbu napisao je Zdravko Škokić (Z.Š. Zdravcoigne), pjesmu koju je producirao J. Marić, izvodi Hana Blažević, a engleska inačica stihova, koja je dobila mjesto u engleskom izdanju monografije o Boži Težaku, spremno čeka svoje glazbeno porinuće.

Boži Težaku u čast Zagrebački računalni savez provodi i druge aktivnosti povezane s djelovanjem mladih, a Božin nepokolebljivi humanizam i antitotalitarizam, nepresušno je vrelo nadahnuća za generacije nove mladeži, osobito u svjetlu europske tradicije i poimanja biti borbe protiv totalitarizama sviju predznaka.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.