Početkom svake kalendarske godine počinje i nova sezona natjecanja "ZG. informatijada Božo Težak", i koja je, unatoč činjenici da neke škole o ovom natjecanju ni na koji način nisu obavještavale svoje učenike, stekla iznimnu popularnost među među zagrebačkim i hrvatskim učenicima.

Sva naša ustaljena natjecanja u programiranju za učenike i učitelje/profesore, te smotre informatičkog stvaralaštva školske djece i mladeži koja su u okviru Zagrebačkog računalnog saveza pokrenuta još 2004. godine pod tadašnjim nazivom KUP Božo Težak, od 2007. godine, međunarodne godine posvećene stotoj obljetnici rođenja Bože Težaka, svojevrsnog utemeljitelja hrvatske informacijske znanosti, objedinjena su u Zagrebačku INFORMATIJADU Božo Težak.

Pod ovim nazivom, u natjecanju u programiranju kakvim se ne može pohvaliti niti jedan grad u svijetu, istovremeno se odvijaju osam programerskih natjecanja u kojima sudjeluju učenici od prvog razreda osnovne škole do završnog razreda srednje škole.
Natjecanja se odvijaju u tri programerska područja i šest uzrastnih kategorija, organizirana su u četiri paralelne lige, a broj kola se postupno povećavao do optimalnog broja šest.
To su:

  • LOGO – liga za kadete, učenike od 5. do 8. razreda;
  • C++ liga – za kadete;
  • MASTERS liga – za srednjoškolce ili juniore (s ukupno 100 natjecatelja);
  • MINI VIJUGA – liga namijenjena najmlađim učenicima od 1. do 4. razreda (mlađi i stariji minići) osnovnih škola u LOGU (38 najmlađih natjecatelja) zatim
  • PROFA KUP , Ljetne lige i radioničko natjecanje „Najbolji polaznik“ i
  • Mala OLOMPIJADA, za miniće.

                Ove godine je u pripremi i probna sezona u  C++ za starije miniće, a kao kruna programerske lige MINI VIJUGA održava se i MALA PROGRAMERSKA OLIMPIJADA kao svojevrsni mini masters.
Sva natjecanja, za koja se u startu svake godine odobri između 140 i 160 prijava, odvijaju se u šest kola, od siječnja do lipnja. Nakon dva do tri kola, na temelju ostvarenih rezultata, broj sudionika se postupno smanjuje, da bi u završnom, 6. kolu pravo sudjelovanja imalo najviše po 5 do 10 najboljih iz svake kategorije.
U natjecanjima osim zagrebačkih učenika gotovo redovito sudjeluju zainteresirani učenici i škole iz Slavonskog Broda, Vrbovca, Preloga, Bjelovara, Delnica, a u novije vrijeme i Karlovca i Pule.
U svakom kolu rješava se po pet zadataka, od kojih se četiri računaju za plasman po pojedinom razredu, a svih pet unutar uzrastne kategorije koja obuhvaća dva uzastopna razreda. U svakom kolu tako je u igri najviše 300 bodova, a rang-lista se stvara prema postotku riješenih zadataka.
Natjecanje se najčešće odvija u računalnim učionicama FER-a i ZRS-a, a od 2009 godine i kao online natjecanje s udaljenih lokacija.
O vrijednosti ovako osmišljenih natjecanja najviše govori podatak da su najbolji natjecatelji "ZG. informatijade Božo Težak" posljednjih godina u 90%  slučajeva bili i najbolji natjecatelji na državnim školskim natjecanjima.
Kako je ovo natjecanje zamišljeno i provodi se i sa svrhom bolje pripreme zagrebačkih učenika za županijsko natjecanje, prva tri kola se održavaju obično u terminima prije datuma određenog za županijsko natjecanje. Druga bitna dodatna svrha ovog natjecanja je omogućivanje pojačane pripreme svih natjecatelja, pa tako i zagrebačkih pozvanika za državno natjecanje. Stoga se svake godine dva kola održe u terminima prije Državnog natjecanja.

Odlukom rukovodstva natjecanja, svake se godine nekolicini iznimno darovitih natjecatelja omogući natjecanje i unutar starijih uzrastnih kategorija. Ovo se čini zbog njihove osobne akceleracije ali i poradi prinosa nacionalnom programu, a najbolji primjeri su Goran Žužić, najbolji hrvatski olimpijac u povijesti, zatim  Ivica Kičić i nekolicina mladih natjecatelja posljednjih godina.

O Informatijadi svake godine zasebne obavijesti dobivaju osnovne i srednje škole kojima se šalje i unaprijed pripremljeni materijal za oglasnu ploču te ih se moli da ga izvjese na korist svojih učenika („Stoga Vas molimo da obavijest o Zagrebačkoj INFORMATIJADI Božo Težak, koju dostavljamo u privitku, bude dostupna svim učenicima škole.“)

Unatoč tome, novi natjecatelji se na ovo natjecanje vrlo često pridružuju iz razloga jer su informaciju dobili od drugih natjecatelja ili najboljih hrvatskih olimpijaca. 

Posebno napominjemo da se učenici mogu svake godine, a u slučaju nemogućnosti prijavljivanja na drugi način, za ovo natjecanje prijaviti i putem klubova i informatičkih udruga, ili samostalno u dogovoru s roditeljima i stvarnim mentorima.

Informatijada je znatno pridonijela ubrzanom razvoju novih generacija mladih izvrsnikakao vodeći potprojekt  sustavnoga rada na poticanju darovitosti u sklopu projekta ZA HRVATSKU DAROVITOST, u sklopu kojega nezaobilazno mjesto zauzimaju upravo natjecanja u programiranju. 

O natjecanju se svake godine izvijesti i Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje , kulturu i šport bez kojeg ovog natjecanja ne bi ni bilo, a zasebne obavijesti uvijek dobiju i AZOO i MZOŠ.

Posljednjih godina za netjecanje svoj interes pokazuju i mediji, a neki od njih žele i ekskluzivna prava za njegovo redovito praćenje.

  

IZDVOJILI SMO

U eri najboljeg hrvatskog olimpijca Gorana Žužića i njegovih kolega Ive Sluganovića, Filipa Barla i Bruna Rahlea koja je trajala od 2006. do 2009. godine...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.