SJAJNI NASTUPI MLADIH PROGRAMERA NA EUROPSKOJ JUNIORSKOJ OLIMPIJADI

SJAJNI NASTUPI MLADIH PROGRAMERA NA EUROPSKOJ JUNIORSKOJ OLIMPIJADI

09.09.2020.

SJAJNI NASTUPI MLADIH PROGRAMERA NA EUROPSKOJ JUNIORSKOJ OLIMPIJADI

Domaćin ovogodišnje, četvrte po redu Europske olimpijade u informatici (EJOI) za juniore bila je Gruzija od 2. do 6. rujna. U sastavu naše ekipe bili su Lara Semeš i Luka Protulipac (8.r) te Fran Škarica i Nikola Vujica (7.r). 

Svi reprezentativci su višegodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza (ZRS) koji već dva desetljeća provodi programe poticanja darovitih uz potporu Grada Zagreba. 

Mladi programeri su postigli odlične rezultate i osvojili jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Lara Semeš odnijela je srebro, a Fran Škarica i Luka Protulipac broncu. Organizator "online" nastupa bio je nacionalni savez HSiN.

Nastupima na EJOI prethode nacionalna juniorska olimpijada (JHIO) i Izlučno natjecanje za izbor četveročlane reprezentacije. Na ovogodišnjoj JHIO sudjelovalo je čak 13 članova ZRS-a. Osvojena su sva tri prva mjesta, a najbolja je bila Lara Semeš. Ona je tako postala prva djevojka JHIO pobjednica, i ujedno nastavila tradiciju da svi pobjednici hrvatske juniorske olimpijade, od njenog nastanka 2012. godine, dolaze iz Zagrebačkog računalnog saveza. Osmero najboljih na JHIO, od kojih je šestero članova ZRS-a, pozvano je zatim na Izlučno natjecanje na kojem se, nakon dva ispitna dana, za reprezentativni dres izborilo četvero s najboljim rezultatima.

Otkako je 2017. godine uvedena Europska juniorska olimpijada (EJOI), ZRS je, uz potporu Grada Zagreba, uveo i aktivnosti usmjerene pojačanom usavršavanju darovitih te su održavane brojne dodatne radionice, „online“ zadaće i simulacije, pripreme i mini kampovi, kako bi se mlađi talenti sustavno poticali za ulazak u juniorsku reprezentaciju. I ove godine Savez je proveo opsežne pripreme najboljih za JHIO i Izborno natjecanje za odabir reprezentacije, te pet tjedana završnih priprema za nastup na EJOI 2020.

U četiri olimpijske godine članovi ZRS-a izborili su se za 13 od ukupno 16 mjesta u juniorskoj reprezentaciji i osvojili devet medalja, i po završetku osmog razreda upisali 15. Gimnaziju u Zagrebu.

Njihovi rezultati su impresivni. Mladi programeri su osvojili jednu zlatnu medalju (Krešimir Nežmah, 2017.), četiri srebrne (Patrik Pavić 2017. i 2018., Fran Babić 2019. i Lara Semeš 2020.) i četiri brončane medalje (Eugen Bošnjak 2017., Fran Babić 2018., Vlatko Borevković 2019. i Fran Škarica, 2020.).

Svi dosadašnji reprezentativci - članovi ZRS-a, po završetku osnovne škole upisali su XV. Gimnaziju u Zagrebu.

Mlade programere u usavršavanju godinama potiču i pomažu stručni voditelji odnosno izvanškolski programerski specijalisti - odgovorni mentori s natjecateljskim iskustvom na hrvatskim i međunarodnim olimpijadama. Među njima su se posebno istaknuli dobitnik Nagrade ZZTK Ivan Šego te bivši olimpijci Dominik Fistrić i Leonard Inkret. Oni su ove godine proveli jednomjesečne pripreme sa završnim četverodnevnim kampom na Sljemenu, a voditelj juniorske reprezentacije nije se ni ove godine javio u Savez.

Popularizacijom programiranja i izvanserijskim rezultatima u proteklih dvadeset i jednu godinu, te uzastopnim doprinosima nacionalnoj kvaliteti, ZRS je pokazao da je svaka potpora Grada Zagreba darovitima bila itekako opravdana, a realizacijom projekta Centra mladih programera, hrvatska programerska budućnost bit će trajno osigurana.

Čestitamo obiteljima i djeci na njihovim sjajnim rezultatima!

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.