IVAN ŠEGO - GODIŠNJA NAGRADA ZZTK JE U PRAVIM RUKAMA

IVAN ŠEGO - GODIŠNJA NAGRADA ZZTK JE U PRAVIM RUKAMA

28.10.2018.

Ivan Šego je rođen u Zagrebu 2.5.1996. Majka Ivanka i otac Mato rođeni u BIH. Pohađao OŠ Sesvetski Kraljevec, nakog toga upisuje XV. gimnaziju u Zagrebu. Odličan je učenik i završetkom gimnazije upisuje Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) – smjer računarska znanost. Trenutno je na četvrtoj godini fokusiran na područje umjetne inteligencije – duboko i strojno učenje.

Natjecateljskim programiranjem se počeo baviti kasno, tek u prvom razredu srednje škole i sudjelovao je na mnogim natjecanjima kroz srednju školu i fakultetske dane.

Od kraja trećeg razreda srednje škole, u šk. god. 2013/2014. godine postaje suradnik saveza programski voditelj u radionicama, kampovima i pripremama te autor mnogih zadataka za natjecanja za mlade programere u Zagrebačkom računalnom savezu te pronalazi novi izazov u tome kako prenijeti znanje novim naraštajima mladih programera.

Njegovo područje rada je napredno programiranje i algoritmi te natjecateljsko programiranje u programskim jezicima C/C++/(Python), a godišnje radni opus iznosi mu više od 300 sati rada i sudjelovanja u provedbi raznih aktivnosti saveza namijenjenih mladim programerima. U sklopu tog rada, odvijaju se i redovite priprema za natjecanja u programiranju za one najbolje, a Ivan Šego je stvarni mentor (temeljem izravnog stručnog rada) učenicima osnovnih i srednjih škola, uglavnom s učenicima od šestog do osmog razreda te mlađim srednjoškolcima.

U natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, njegovi učenici postigli su mnoge zapažene rezultate, a izdvojit ćemo samo one najvažnije odnosno one koji su postignuti u natjecanjima izvan saveza i u kojima Ivan Šego nije bio dijelom stručnog organizacijskog tima:

I. Europska juniorska informatička olimpijada, Sofija, 7. - 13.9. 2017.

Od ukupno četiri natjecatelja, predstavnika Hrvatske
Jedno prvo mjesto – zlatna medalja, Krešimir Nežmah, 8.r
Jedno drugo mjesta – srebrna medalja, Patrik Pavić, 7.r
Jedno treće mjesto – brončana medalja, Eugen Bošnjak, 8.r
Navedene medalje su prve juniorske medalje u povijesti za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.
 
 
Juniorska hrvatska informatička olimpijada, Krk, 7.7. 2017.
 
Od ukupno petnaest pozvanih (najboljih) natjecatelja sedmoro ih je bilo iz Saveza.
Između osam najboljih bilo je šest Šeginih učenika, pri čemu je na ukupnoj ljestvici poretka osvojeno jedno prvo i jedno drugo mjesto, a promatrano po razredima (5. do 8.) Šegini učenici bili su najbolji među osmim, sedmim i šestim razredima.
Ukratko:
Jedno prvo mjesto i jedno drugo mjesta  i tri najbolja po razredima)
Ukupno mentor sedam učenika.
Svoj četvorici pobjednika JHIO u povijesti mentor je Ivan Šego.
 
Info kup – državno natjecanje iz informatike, Primošten, 14.-17.3. 2017.
 
Između dvadeset i šestoro (26) učenika koji su se izborili za sudjelovanje u državnom natjecanu u kategoriji Algoritmi C/C++/Python od šestog do osmog razreda, bilo je četrnaest (14) članova saveza, kojima je mentor Ivan Šego. Pritom je osvojeno jedno prvo, tri druga i jedno treće mjesto među osnovcima i jedno prvo, drugo i treće mjesto među srednjoškolcima. Ukratko:
 
Dva prva mjesto, četiri druga mjesta, dva treća mjesta
 
SAŽETAK POSTIGNUĆA NA SVIM NATJECANJIMA U 2017., mentor Ivan Šego

Četiri prva mjesta, šest drugih mjesta, tri treća mjesta

Ukupno trinaest učenika na pobjedničkom postolju (medalja) i dvadeset i dvoje (22) različitih učenika koji su se izborili za državno natjecanje.

Osim navedenih postignuća koji se odnose na proteklu godinu, Ivan Šego je pripremao sve dosadašnje pobjednike juniorske hrvatske informatičke olimpijade – JHIO, Luku Jovanovića (2014.) i Lovru Kalinovčića (2015.), oba iz OŠ Josipa Račića, Krešimira Nežmaha iz OŠ Matije Gupca (2016. i 2017.) i Patrika Pavića iz OŠ Ante Kovačića (2018.).

- Iako je naš stav da su za sve rezultate uvijek najzaslužniji učenici i njihove obitelji, dobro je istaknuti njihove škole i ljude koji su sjajnim učenicima izvanškolski radili. Zanimljivo je da su i Luka i Lovro bili učenici Mihaele Piskač Opančar, najbolje osnovnoškolske mentorice u povijesti Hrvatske, te da je i Krešimir svoj prvi individualni rad imao upravo sa Mihaelom, koja je došla podržati svojeg mlađeg programerskog kolegu, istaknuo je tajnik saveza, Zdravko Škokić.

Kako se mentorski uspjesi najčešće mjere povremenim istaknutijim plasmanom nekog učenika, ovakvi kontinuirani izvanserijski rezultati koji s iznimno velikim brojem učenika na državnim natjecanjima i juniorskoj hrvatskoj olimpijadi (JHIO) te povrh toga i prve tri medalje na Europskom juniorskoj olimpijadi za Hrvatsku i Grad Zagreb, naprosto predstavljaju osobito postignuće, te je stoga posve opravdano Godišnja Nagrada ZZTK došla u ruke Ivanu Šegi.

Najbolji državni mentori su bili Tibor Kulcsar 2005, Mihaela Piskač od 2006 do 2009, Kriistijan Burnik od 2012 do 2013. Oni nikada ni su proglašeni najboljim mentorima na državnom natjecanju, iako su izravno radili s djecom. Ni Ivan Šego nije dobio proznanje na državnim natjecanjima (Infokup) jer on je tamo evidentiran tek kao vanjski mentor. Stoga je dodjela ove nagrade došla kao priznanje onome koji zaista to i zaslužuje - čovjeku koji provodi sate i sate radeći s mladim programerima.

Dodjela ovogodišnje Nagrade ZZTK započela je dvadeset minuta prije službenog termina pa su su roditelji i mladi programeri u dvoranu došli kada je već bila u Šeginim rukama, to ih nije spriječilo u druženju i domjenku, u kojem su uzvanici Saveza bili upravo daroviti mladi programeri i mentori, a ne administracija.

Predivan subotnji dan i prekrasni ljudi u Dubravi. Privilegij je živjeti za hrvatsku darovitost.

ZANIMLJIVE POVEZNICE:

https://www.vecernji.hr/vijesti/volim-biti-na-mjestu-gdje-se-radom-i-kreativnoscu-doprinosi-za-bolju-hrvatsku-1198776

https://www.vecernji.hr/vijesti/sego-nas-neustrasivi-voda-1157638

https://www.vecernji.hr/vijesti/jedan-mali-problemcic-koji-se-zove-milijuncic-crogen-1118808

 

NASTUP NA HRTV, sudjelovao je i u zapaženoj emisiji (STUDIO 4) o mladim programerima:

https://www.youtube.com/watch?v=gtJCLkL70P4&feature=youtu.be

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.