NA DRŽAVNOM NATJECANJU MLADI PROGRAMERI OSVOJILI 10 PRVIH, 8 DRUGIH I 13 TREĆIH MJESTA OD MOGUĆIH 12

NA DRŽAVNOM NATJECANJU MLADI PROGRAMERI OSVOJILI 10 PRVIH, 8 DRUGIH I 13 TREĆIH MJESTA OD MOGUĆIH 12

27.03.2019.

Grad Zagreb već dvadesetu godinu podupire izvanškolske aktivnosti koje organizira i provodi Zagrebački računalni savez.

Poznat je programerski bum kojim je broj mladih programera višestruko povećan. Zagrebački učenici su ujedno osvojili i 35 od 36 prvih mjesta u tri godine, a Grad Zagreb je to prepoznao i Savezu dodijelio Nagradu i Medalju Grada Zagreba.

Iako je zadnjih godina uobičajeni rezultat naših učenika 50-60% plasmana na pobjedničko postolje, na upravo završenom Državnom natjecanju iz informatike u Primoštenu, ostvaren je izvanserijski rezultat.

Sinergijom škola i saveza mladi programeri osvojili su ukupno 10 prvih i 8 drugih te čak 13 trećih mjesta od mogućih dvanaest - rezultat iz "kategorije" vjerovali ili ne.

Među učenicima 5. razreda u kategoriji Logo najbolji su bili Lovro Tunjić (OŠ Tituša Brezovačkog), Ivo Vraneš (OŠ Kralja Tomislava) i Lana Škarica (OŠ A. G. Matoša), a u kategoriji Algoritmi (Python/C++) svih sedam natjecatelja su članovi saveza, a najbolji su bili Karlo Brčić (OŠ Kajzerica), Ivan Patarčić (OŠ Matija Gubec) i Lovro Tunjić.

Kod učenika 6. razreda u kategoriji Logo pobijedio je Fran Škarica iz OŠ A. G. Matoša, drugo mjesto pripalo je Luki Martiniću koji nije član Saveza, a treće mjesto je zauzeo Antonio Matijašević (OŠ Oton Iveković). U kategoriji Algoritmi (Python/C++) Fran Škarica je zauzeo drugo mjesto, a David Ivanjek iz OŠ Dragutina Tadijanovića treće mjesto. Član Saveza iz Samobora, Nikola Vujica zauzeo je šesto mjesto.

Među učenicima 7. razreda u kategoriji Logo pobijedio je Renato Krpan (OŠ Voltino). Za pohvalu je i treće mjesto Nikole Martinića (OŠ S.S. Kranjčević) koji nije član saveza. U kategoriji Algoritmi prvo mjesto osvojila je Lara Semeš iz OŠ Kajzerica, Renato Krpan bio je drugi, a braća Luka i Marin Protulipac iz OŠ Alojzija Stepinca i Borut Patčev (OŠ Ivo Andrić) podijelili su treće mjesto.

Kod osmaša u kategoriji Logo najbolji su bili Marko Dorčić iz OŠ Alojzija Stepinca, Fran Babić iz Velike Gorice i Vlatko Borevković (OŠ Cvijetno naselje), a Fabjan Markovinović koji se nedavno vratio sa zahtjevne operacije, i Marin Hrvaćanin, oba iz OŠ V. Novaka te Ivan Badrov (OŠ Pavleka Miškine), zauzeli su peto, šesto i sedmo mjesto. U kategoriji Algoritmi (C++/Python) najbolji su bili Fran Babić i Vlatko Borevković, a Marko Dorčić i Fabjan Markovinović zauzeli su četvrto i sedmo mjesto.

Među učenicima prvih razreda srednjih škola pobijedio je Patrik Pavić iz 15. Gimnazije, a Ivan Jambrešić iz Privatne gimnazije i ekonomsko-informatičke škole FUTURA zauzeo je treće mjesto. Kod učenika drugih razreda srednjih škola pobijedio je Krešimir Nežmah, drugi je bio Eugen Bošnjak, treći Vedran Cifrek, a četvrti Bartol Markovinović, a najbolji maturanti bili su Dominik Fistrić i Lovro Kalinovčić iz 15. Gimnazije, članovi Saveza od 2008. godine. Odlični su bili i učenici 15. Gimnazije koji nisu članovi saveza Mislav Brnetić, Pavel Kliska i Gabrijel Jambrošić s jednim drugim i dva treća mjesta.
Najbolji stariji natjecatelji su Fran Babić (OŠ E. Kumičić iz V. Gorice) koji se usavršavao u sklopu programa Saveza te Renato Krpan i Fran Škarica s osvojenim prvim i drugim mjestom. Najbolji mlađi natjecatelj je Lovro Tunjić koji je osvojio prvo i treće mjesto. 
Ovogodišnji rezultati pokazuju da se zajedništvom obitelji, Saveza i škola mogu ostvariti rezultati na ponos Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj, pri čemu se ne smiju zaboraviti na roditelje koji svoju ljubav prema programiranju i strukovno znanje doniraju obtazovnom sustavu dodatno potičući svoju djecu - i tako doprinose društvenoj zajednici. ZRSovci ih prepoznaju još od vremena Hrvoja Kalinovčića, oca prvog olimpijskog zlata u Hrvata.
- Svatko može bar nešto naučiti od Ante Kostelića, Ivice i Janice, ako želi. Veseli nas da naš Grad itekako skrbi o darovitima, komentirao je tajnik Saveza Zdravko Škokić.
Zagrebački računalni savez je neprofitna organizacija koja okuplja školsku djecu i mladež. U ljeto 1999. napravljen je projekto „Za hrvatsku darovitost“, a životna misija Saveza je ostvariti Centar mladih programera.

Sve pohvale mladim programerima, njihovim obiteljima i školama, ali i iznimno vrijednim i sposbnim mentorima tzv. vanjskim mentorima i programskim voditeljima, bivšim i sadašnjim natjecateljima koji svoja znanja i vještine prenose novim naraštajima, ili ih prosljeđuju kako je volio reći Goran Žužić, naš najbolji olimpijac u povijesti, učenik Luke Kalinovčića.

I šećer na kraju, posebna zahvala Gradu Zagrebu koji nas dva desetljeća podupire. Prepoznajući osobitu dugogodišnju skrb o darovitim Savez je prije tri godine donio odluku o dodjeli ZRSObit Povelje i medalje za poticanje darovitosti Gradu Zagrebu.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.